משרד המשפטים האמריקני בוחן אפשרות לפירוק חברת אלפבית, חברת האם של גוגל, בעקבות פסיקה תקדימית של בית המשפט שקבעה כי ענקית הטכנולוגיה היא מונופול בשוק החיפוש באינטרנט. כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות בלומברג.
על פי מקורות המעורים בפרטי הדיונים, הפירוק הוא רק אחת מהאפשרויות הנשקלות על ידי משרד המשפטים. אפשרויות אחרות כוללות אילוץ של גוגל לשתף יותר מידע עם מתחרותיה ונקיטת צעדים למניעת יתרון בלתי הוגן בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית.
1 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
בכל מקרה, סביר להניח כי הממשל יבקש לאסור על סוג החוזים הבלעדיים של הענקית עם חברות אחרות שעמדו במרכז התביעה נגדה. אם משרד המשפטים יחליט לקדם תוכנית לפירוק החברה, המחלקות שסביר להניח שיועמדו למכירה הן מערכת ההפעלה אנדרואיד ודפדפן האינטרנט כרום. בנוסף, נבחנת גם האפשרות לכפות מכירה של AdWords, הפלטפורמה שגוגל משתמשת בה למכירת פרסום באינטרנט.
הדיונים במשרד המשפטים התעצמו בעקבות פסיקתו של בית המשפט מתחילת החודש, שקבעה כי גוגל היא מונופול בלתי חוקי בשווקי החיפוש באינטרנט. גוגל הודיעה כי תערער על ההחלטה, אך השופט הורה לשני הצדדים (החברה ומשרד המשפטים) להתחיל בתכנון השלב השני של המשפט, שיעסוק בהצעות הממשלה לשיקום התחרות, כולל אפשרות לבקשת פירוק.
עורכי הדין של משרד המשפטים, שהתייעצו עם חברות שהושפעו מפעילותה של גוגל, העלו חששות בדיונים כי השליטה של החברה בשוק החיפוש מעניקה לה גם יתרונות בפיתוח טכנולוגיית בינה מלאכותית. במסגרת הפתרון, הממשלה עשויה למנוע מהחברה לאלץ אתרי אינטרנט לאפשר שימוש בתוכן שלהם עבור חלק ממוצרי הבינה המלאכותית של גוגל, כתנאי להופעה בתוצאות החיפוש.
מכירת מערכת ההפעלה אנדרואיד, שנמצאת בכ-2.5 מיליארד מכשירים ברחבי העולם, היא אחת הפתרונות שנידונו ברצינות על ידי עורכי הדין של משרד המשפטים. בפסיקתו קבע השופט כי גוגל מחייבת יצרני מכשירים לחתום על הסכמים כדי לקבל גישה לאפליקציות שלה כמו Gmail וחנות Google Play. הסכמים אלה גם דורשים שהווידג'ט של החיפוש של גוגל ודפדפן כרום יותקנו במכשירים באופן שלא ניתן למחוק אותם, מה שמונע למעשה ממנועי חיפוש אחרים להתחרות.
עוד האשמה מרכזית נוספת בתביעה נגדה הייתה שגוגל שילמה עד 26 מיליארד דולר לחברות כדי להפוך את מנוע החיפוש שלה לברירת המחדל במכשירים ובדפדפני אינטרנט שלהן, כאשר 20 מיליארד דולר מתוך סכום זה הועברו לאפל.
פסיקתו של בית המשפט מגיעה בעקבות החלטת חבר מושבעים בקליפורניה מדצמבר שהחליט כי החברה היא מונופול בהפצת אפליקציות באנדרואיד. הוועדה הפדרלית לסחר (FTC), שגם היא אוכפת את חוקי ההגבלים העסקיים, הגישה תזכיר בתיק זה השבוע ואמרה בהצהרה כי אין לאפשר לגוגל "לקצור את פירות המונופוליזציה הבלתי חוקית".
ההחלטה הסופית של משרד המשפטים בעניין גוגל עדיין לא התקבלה, אך ברור כי השלכותיה עשויות להיות דרמטיות עבור החברה ועבור שוק הטכנולוגיה בכללותו. בינתיים, גוגל ממשיכה להתמודד עם ביקורת על השימוש בנתונים לפיתוח מוצרי בינה מלאכותית, כאשר חברות מתלוננות על כך שאינם יכולות לסרב לשימוש של גוגל בתוכן שלהן עבור פיתוחים אלה.