בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה לאחרונה ערעור שהגישו יזמיות פינוי-בינוי על חיובן לפצות בעל דירה בשכונת מעוז אביב ב' בצפון העיר בשל איחור במסירה. הן טענו שחלק מהעיכוב נכפה עליהן בשל חפירות ביצעה רשות העתיקות במקום, אולם השופטת אביגיל כהן לא מצאה לנכון להתערב בהחלטת בית משפט השלום. הפיצוי יעמוד על כ-100 אלף שקל.
הסכם הפינוי-בינוי נחתם בתחילת 2004, אולם פינוי הדירה התרחש בפועל רק בספטמבר 2016. הדירה החדשה נמסרה כעבור כמעט חמש שנים, ובעליה טען שהדבר נעשה באיחור של 32 חודשים. הוא תבע את היזמיות בדרישה לקבל פיצוי על האיחור, ושופט השלום יאיר דלוגין כי מדובר באיחור של 22 חודשים בלבד.
1 צפייה בגלריה
את חפירה קבר אילוסטרציה
את חפירה קבר אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
השופט קיבל את טענת היזמיות שלפיה יש להפחית תקופה מסוימת מהעיכוב בשל מגפת הקורונה, ומן העבר השני דחה את טענתן לסיבות אחרות המצדיקות את האיחור, כגון החפירות שביצעה רשות העתיקות באתר הבנייה. לבסוף נקבע שמדובר באיחור "נטו" של 19 חודשים.
יצחק נטוביץעו"ד יצחק נטוביץ
היזמיות לא השלימו עם פסק הדין והגישו במרץ האחרון את הערעור למחוזי. לשיטתן, עצם הקביעה שהיה איחור כלשהו במסירת הדירה שהינו באחריותן היא שגויה, קל וחומר עיכוב של שנה ושבעה חודשים כפי שנקבע. הן התעקשו שיש לקזז תקופות מסוימות המהוות לטעמן "כוח עליון", כגון החפירות. הן הוסיפו שבית משפט השלום טעה כשהפחית רק שלושה חודשי איחור בשל הקורונה מתקופת העיכוב הכוללת.
אבל השופטת אביגיל כהן קבעה שאין מקום להתערב בממצאי פסק הדין. לדבריה, שעה שבית משפט השלום בחן לעומק את הוראות ההסכם ונימק מדוע עיכובים הנובעים מעניינים שונים, כגון החפירות, אינם פוטרים את היזמיות מחובת פיצוי - הרי שאין בכוונתה לסטות מהחלטתו. "הקביעות מקובלות עליי", כתבה.
כמו כן נדחתה טענת היזמיות שלפיה היה מקום להפחית יותר משלושה חודשי איחור בגין המגפה. בשל העובדה שבעל הדירה לא ערער על קביעה זו היא לא שינתה את התוצאה, אך רמזה כי לו היה מוגש ערעור - ככל הנראה שאפילו הקיזוז של שלושת החודשים היה מתבטל והיזמיות היו מחויבות בפיצוי גבוה יותר.
לסיום נפסק שגם יתר קביעות השלום - שלפיהן על היזמיות לשלם לבעל הדירה 5,000 שקל בגין עוגמת נפש, 20 אלף שקל כשכר טרחת עו"ד וכן הוצאות משפט - מקובלות שכן "גם עניין זה מסור לשיקול דעתה הרחב של הערכאה הדיונית, וערכאת ערעור תתערב בו רק במקרים חריגים". לפיכך דחתה השופטת את הערעור והשיתה על היזמיות הוצאות ושכר טרחת עו"ד בסך 10,000 שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ היזמיות: עו"ד עינב כהן • ב"כ בעל הדירה: עו"ד יאיר הקרי • עו"ד יצחק נטוביץ עוסק בתמ"א 38 • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין