הדולר נסחר בסוף השבוע בשפל של כחודש וחצי אל מול השקל: שערו היציג נקבע אתמול (שישי) על 3.451 שקלים - ירידה של 3.14% לעומת השער היציג ביום חמישי, ומאז הוא ממשיך לרדת ונסחר סביב 3.415 שקלים. במקביל, הדולר נחלש גם אל מול שאר המטבעות המובילים בעולם: ירד בכ-1.4% אל מול האירו, בכ-0.6% אל מול הפאונד ובכ-1.7% אל מול היין היפני.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ברקע: ביום חמישי פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בארה"ב את נתוני האינפלציה לחודש אוקטובר, לפיהם האינפלציה בארה"ב ירדה בחישוב שנתי מ-8.2% בספטמבר ל-7.7% בחודש שעבר. בעקבות הנתונים, אשר עשויים להעיד על כך שמגמת עליות המחירים הגיעה לשיאה בכלכלה הגדולה בעולם וכעת משנה כיוון, וול סטריט ננעלה ביום חמישי בעליות חדות: נאסד"ק זינק ב-7.4%, S&P 500 ב-5.5% ודאו ג'ונס ב-3.7%. גם בשישי העליות המשיכו, כאשר נאסד"ק עלה בעוד 1.9%, S&P 500 טיפס ב-0.9%, ודאו ג'ונס הוסיף 0.1%.
בסיכום שבועי: נאסד"ק זינק ב-8.1% - השבוע הטוב ביותר בשבעת החודשים האחרונים - S&P 500 קפץ ב-5.9%, ודאו ג'ונס ב-4.1%.
על אף שהנתונים החדשים העידו כי בחודש אוקטובר עמדה האינפלציה על 0.4% - בדומה לזו שנרשמה בחודש לפני כן - הירידה המשמעותית בחישוב השנתי עודדה את המשקיעים וסימנה כי ייתכן שהבנק המרכזי בארה"ב (הפדרל ריזרב, או ה"פד") יאט את קצב העלאות הריבית.
זאת, לאחר שבשבוע שעבר הודיע הפד על העלאת ריבית נוספת בשיעור גבוה של 0.75% ובכך, שיעור הריבית הבסיסי בכלכלה הגדולה בעולם זינק ל-4% - הגבוה ביותר מאז תחילת שנת 2008, ערב המשבר הכלכלי העולמי. מדובר בהעלאה השישית ברציפות של הפד מאז החל במהלך העלאות הריבית במרץ השנה ובהעלאה הרביעית ברציפות שעמדה על שיעור חד במיוחד של 0.75%.
בהודעה על העלאת הריבית ציינו בפד כי "הוועדה צופה כי יהיה צורך בהעלאות נוספות בכדי להגיע לשיעור אינפלציה של 2% לאורך זמן", אולם בה-בעת ציינו כי "הוועדה תיקח בחשבון את ההשפעה על הפעילות הכלכלית, על האינפלציה ועל ההתפתחות הכלכלית בהחלטתה על קצב העלאות הריבית הבאות".
נשיא הפד, ג'רום פאוול, אמר במסיבת העיתונאים שהתקיימה לאחר ההכרזה כי "ייתכן שנאט את קצב העלאות הריבית בהכרזה הבאה או בזו שאחריה. יחד עם זאת, עדיין מאוד מוקדם לדבר על עצירה ואנחנו חושבים שייקח זמן עד שנראה את שיעורי האינפלציה יורדים". כעת, עם הירידה השמעותית בשיעור האינפלציה השנתי שנרשמה כאמור בחודש שעבר, ייתכן שהעלאה הבאה של הפד אכן תהיה בשיעור נמוך יותר מכפי שראינו בשבועות האחרונים.
יחד עם זאת, פאוול ציין כי ההערכה כעת היא שבסוף מהלך ההעלאות הנוכחי הריבית בארה"ב תהיה גבוהה יותר מ-4.6%, כפי שהעריכו בבנק המרכזי בהחלטה הקודמת בספטמבר, אם כי פאוול לא ציין יעד ריבית עדכני.
פורסם לראשונה: 13:58, 11.11.22