היפוך מגמה או תיקון? השקל שב להתחזק היום (ב') מול המטבעות המובילים. שער הדולר היציג נקבע על 3.157 שקלים, האירו על 3.5634 שקלים והליש"ט על 4.2131 שקלים.
אחת הסיבות להתחזקות השקל מול המטבעות היא המרות מט"ח גדולות של מאות חברות במשק הישראלי, שנעשות מדי סוף חודש, לקראת תשלום המשכורות בתחילת החודש הבא.
2 צפייה בגלריה
דולרים ושקלים
דולרים ושקלים
הטלטלה תימשך? דולר שקל
(צילום: Shutterstock)
דריכות רבה נרשמה בשוק מטבע החוץ לקראת חידוש המסחר היום, לאחר שבועיים של טלטלה וזעזועים בשערי המטבעות, עוד בטרם פרץ לחיינו זן הקורונה החדש אומיקרון, שהוגדר על ידי ארגון הבריאות העולמי כ"מדאיג ומדבק מאוד".
לאחר שבועות של התחזקות השקל מול כל המטבעות הזרים והכרזתו כ"מטבע החזק בעולם", חל המפנה באמצע השבוע האחרון. שער הדולר זינק משפל בן 26 שנים במסחר הרציף - 3.04 שקלים לדולר - ל-3.180 שקלים והאירו עלה תוך שלושה ימים משפל של 3.44 שקלים לשער יציג של 3.5817 שקלים.
הזינוק בשערים לא היה מקרי, אלא נבע מרכישות רצופות של דולרים בשוק המט"ח, לאחר הפוגה, שביצע בנק ישראל. ההערכות בשוק הן שבנק ישראל רכש כמיליארד דולר בשבוע האחרון ואותת בכך באופן רציני מאוד כי לא יימנע מעוד רכישות בהיקף משמעותי, אם ימצא צורך בכך.
2 צפייה בגלריה
תמונה של פרופ' אמיר ירון
תמונה של פרופ' אמיר ירון
איתות רציני שלא יימנע מעוד רכישות של דולרים בהיקף משמעותי. הנגיד, פרופ' אמיר ירון
(צילום: אלכס קולומויסקי)
בראשית החודש הודיע נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, כי סיים את מכסת רכישת 30 מיליארד הדולרים, שאותם הבטיח לרכוש ב-13 בינואר השנה, כאשר שער הדולר צנח לשפל של 3.11 שקלים. בעקבות הכרזת הנגיד טיפס שער הדולר בהדרגה עד לסוף חודש מרץ לשער של 3.34 שקלים, אולם בחודשי הקיץ שב וירד לסביבות שער של 3.25 שקלים.
עם זאת, השער עלה וירד לסירוגין, עד שבנק ישראל חדל לרכוש דולרים במשך יותר משבועיים, על פי ההערכה כתגובה לביקורת נוקבת של מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בדו"ח השנתי שלו.
המבקר קבע כי בנק ישראל חרג מסכומי רכישות סבירות של מטבע חוץ ולעומת הצהרת הבנק המרכזי עצמו שיש צורך בישראל ביתרות מט"ח שמגיעות ל-110 מיליארד דולר, היתרות הגיעו כבר ל-185 מיליארד דולר ולאחר פרסום הביקורת אף ל-207 מיליארד דולר. לדעת המבקר אנגלמן, "בנק ישראל פגע בכך במוניטין שלו בעולם".
אולם, "השביתה" ברכישת הדולרים, כביכול, שאין לה הוכחות או אישור רשמי מהבנק המרכזי עצמו, הסתיימה כאשר שער הדולר צנח במהירות, עם הפסקת הרכישות מ-3.25 שקלים עד ל-3.04 שקלים.
באותו אחר הצהריים החל בנק ישראל לרכוש דולרים בכמות גבוהה, על פי הערכות כרבע מיליארד דולר, והעלה מחדש את השער ל-3.07 שקלים, ובימים הבאים, השער במסחר הרציף אף נשק ביום שישי בצהריים ל-3.20 שקלים.
זן הקורונה החדש מפיל את הבורסות בתל אביב ובעולם
(צילום: סטס קופולו)

לאן ילך השקל?

התפשטות זן האומיקרון כבר גרמה בסוף השבוע לזעזועים בשווקים, הבורסות בעולם נפלו, וההשפעה על שערי המטבעות צפויה להתרחש החל ממחר. כאשר הבורסות נופלות, לרוב מחיר הזהב עולה (דווקא ביום שישי עלה רק ב-0.1%) ושערי מטבעות בארצות שצפויות להינזק קשה יותר מהמשבר נופלים.
בשל החשש מהטלת מגבלות חדשות בישראל, כמו גם כבר במדינות אחדות באירופה, מה שיגרום נזק למשק ויפגע בצמיחה, ההערכות הן כי השקל ימשיך לאבד בימים הבאים מערכו מול הדולר, אולם למרות זאת לא ברור אם כבר מחר הדבר יבוא לידי ביטוי במסחר במט"ח.
עם זאת, לקראת ה-1 בחודש מבצעות חברות רבות, המייצאות לחו"ל ופועלות מחוץ לישראל, המרות גדולות של מטבעות זרים לשקלים, כדי לשלם בראשית החודש שכר לעובדיהם. כך מוצף השוק בדולרים ובאירו - והשקל לרוב מתחזק בשל ההיצעים הגדולים של מט"ח.
בכל מקרה, כאשר השווקים מיטלטלים, תנודות מטבע, יתכן שגם קיצוניות יחסית, צפויות השבוע ובבנק ישראל ובמערכת הכלכלית יעקבו כמובן מקרוב אחר המתרחש.
היום נפגשו שר האוצר, שרת הכלכלה והתעשייה, נגיד בנק ישראל ונשיא התאחדות התעשיינים כדי לדון באתגרי היצואנים, והסכימו כי יש להמשיך להיות ערים למגמות ולשינויים בשוק.
פורסם לראשונה: 17:21, 28.11.21