ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה היום דיון מיוחד על בלימת עליות המחירים במסעדות, במהלכו שטחו מסעדנים את טענותיהם.
המסעדנית נעמה צדקיהו העידה כי נרשמה אצלה ירידה של 30% במכירות, וציינה את עלות הכוח האדם הגבוהה: "זה לא הגיוני, למשל, לשלם 200 אחוז לפלסטינים ביום העצמאות. אני מרגישה חסרת אונים, בכמה כבר אפשר לתמחר סלט?".
בקשר לסיוע של הסוכנות לעסקים קטנים שבמשרד הכלכלה, אמרה: "אני מתוסכלת ועם הרבה כאב. חלאס עם קורסים, תעזרו לנו במה שצריך, תביאו עובדים, תעשו עבודה מועדפת. אנחנו נואשים".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש", וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet.

1 צפייה בגלריה
מדינת ישראל חוזרת למגבלות התו הירוק
מדינת ישראל חוזרת למגבלות התו הירוק
המחירים עלו, והלקוחות פחות מגיעים לבתי הקפה והמסעדות
(צילום: מוטי קמחי)
יו"ר פורום מסעדני הדרום, אילן זיגדון, סיפר על הקשיים להעסיק צעירים ישראלים, וטען: "הצעירים מפונקים ולא רוצים לעבוד קשה. פעם זאת הייתה עבודה לצעירים אחרי צבא, היום הם לא מוכנים לעבוד כטבחים וללכלך את הידיים". הוא הוסיף כי יש קושי גם להעסיק עובדים זרים, בשל המחסור ובשל העלות הגבוהה, בעוד שבדובאי למשל משלמים לעובד זר 30 דולר ליום, "אז שיפסיקו לבכות על מחיר הפלאפל".
עוד ציין זיגדון כי עלות העבודה טיפסה מ-22%-23% מהמחזור ל-50%. לדבריו, רשות התחרות לא מטפלת גם בכך שוולט מפעילה כוח מונופוליסטי על המסעדנים והם משלמים לה 31.6% עמלה, כשוולט לא מאפשרת למכור בזול יותר במסעדה. "בקורונה כולם היו תלויים בהם, ואם אתה מעז לדבר מורידים אותך מהאפליקציה או ששליחים לא מגיעים בזמן", אמר.
המסעדן איתמר יצחק הלוי מאילת הוסיף: "המלונאים שמפעילים מסעדות במלון מקבלים סוכריות מהמדינה כדוגמת עבודה מועדפת ועובדים זרים, ואני במסעדה קטנה ממול לא מקבל כלום. העשירים מתעשרים והעניים סוגרים את העסקים שלהם, ואם לא יקרה משהו דרמטי בעלות העבודה אז 18 עסקים באילת יסגרו או יפשטו רגל בקרוב".
נציג אגף התקציבים באוצר, עמית גולדמן, טען כי מבדיקת הוצאות בכרטיסי אשראי רואים גידול ברכישה ממסעדות. זיגדון הגיב כי זה לא נכון וכי בחצי השנה האחרונה יש ירידה. היו"ר ביטן אמר גם הוא כי שוחח עם מסעדנים שמספרים על ירידה.

המחירים עלו והתפוסה ירדה

יש לציין כי על פי נתוני ONTOPO, פלטפורמה להזמנת מקומות במסעדות, התפוסה במסעדות ירדה ב 19% מינואר עד מאי לעומת תקופה מקבילה אשתקד ובחודש מאי נרשמה ירידה של 17% בתפוסה במסעדות בהשוואה למאי אשתקד. על פי חברת גמא הסולקת כרטיסי אשראי, חלה ירידה של 6.6% בגובה הקנייה הממוצעת בענף המסעדנות בחודשים ינואר-יוני. כלומר, הסועדים מזמינים פחות מנות או מנות זולות יותר.
לפי נתוני הלמ"ס, מחירי ארוחות במסעדות ובתי קפה עלו ב-14% מינואר 2021 עד מאי 2023. את בזמן שמדד המחירים לצרכן עלה ב-10.7%, מכאן שהירידה הראלית בהזמנות במסעדות גדולה יותר מ-6.6%. בחלוקה ענפית, הירידה הגבוהה ביותר נרשמה במסעדות והקטנה ביותר במזון מהיר.
נציגת רשות האוכלוסין וההגירה, קרן גלבוע, אמרה בדיון כי יש יותר ביקוש לעובדים פלסטינים בענף המסעדנות מאשר היצע. "יש צוות בין משרדי וכשיסיים את עבודתו ונקבל עבודת מטה מסודרת נדע להתייחס למצוקה", אמרה. נציגת הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, תמר מירסקי, אמרה כי יש עבודה שהונחה על שולחן השר וממתינה להחלטתו, באשר להגדלת מכסת העובדים הפלסטינים.
היו"ר ביטן אמר כי הממשלה צריכה להתייחס לעלות העבודה הגבוהה: "אנחנו לא צריכים להיות יותר צדיקים מהאפיפיור, אני לא אומר לשלם 500 דולר בחודש כמו בדובאי, אבל אפשר להפחית תשלומי פנסיה".
באשר לסוגיית וולט אמר היו"ר ביטן כי נציג רשות התחרות נעדר מסיבות אישיות, ולכן הודיע כי בכוונתו לקיים פגישה עם נציגי הרשות בעניין בהקדם. בנוסף ביקש ביטן מנציגי הממשלה תשובות באשר לשאר הנושאים שעלו בדיון תוך חודשיים, ואמר: "לא נחכה לכם, ועדת הכלכלה לא עובדת אצל שר הכלכלה או משרד הכלכלה או אף משרד אחר. צריך לסיים את העבודה ולהביא הצעת מחליטים לממשלה על הגדלת מכסת העובדים הפלסטינים בהקדם, ולטפל גם בסוגיית הבאת עובדים זרים".