ברקע הסערה סביב רווחי העתק שרשמו הבנקים בישראל ברבעון הראשון של השנה, בעיקר בצל העלאת הריבית, ועדת הכספים קיימה היום (ד') דיון מעקב בנושא, בדגש על "עושק הפיקדונות" נעליו דווח כבר בקיץ ב-ynet, וממנו עלה כי מרבית הבנקים הגדולים בישראל לא גלגלו את מלוא עליות הרבית לפיקדונות האזרחים, אולם כן להחזרי ההלוואות.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש" ב-ynet radio
במהלך הדיון, נציג רשות התחרות אלעד מגדסי ציין כי הרשות עובדת זה מספק חודשים על בדיקת הנושא שצפויה להסתיים בתוך מספר שבועות ("בין חודש לשלושה חודשים"), והוסיף כי: "יש נתונים שכבר אני יכול לומר - חלק גדול ממה שאמרו חברי הכנסת הוא נכון, לפי סוגי לקוחות, הבנקאות שונה לגמרי בקרב לקוחות גדולים אל מול לקוחות חלשים".
עוד אמר מגדסי, כי "כל הסמכויות של הממונה על השולחן - המטרה שסביבת הריבית של לקוחות חזקים שרואים שנהנים ממנה, שסביבת הריביות הזו תגלגל גם ליתר הלקוחות, עסקים קטנים ולקוחות קטנים. נפרסם את הנתונים יחד עם הצעדים שננקוט".
בתגובה, יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, תקף את הרשות ואמר: "אני רוצה את הנתונים בכתב. עוד שלושה חודשים עדיף שלא תביא. אדבר עם שר הכלכלה שאתם רשות מיותרת. אנחנו מדברים על זה כבר זמן רב. המצב בידיים שלכם, הצעדים שצריך לנקוט, הנתונים, אם נראה שבפרק זמן קצר לא נקבל מכם שום דבר, נפנה לממשלה ונבקש לבטל את רשות התחרות, אם תביאו נתונים שאפשר להשתמש, אז נראה שיש לכם ערך".
גפני התייחס גם להיעדרות המפקחת על התחרות מהדיון, ואמר: "מן הראוי היה שגברת כהן תהייה כאן היום, שכן השר שאמון עליה מדבר נגדה, יש פה זירה ציבורית שהיא תוכל לומר את דבריה. נראה שיש תחרות אסורה בין הבנקים ואומר השר שנרדמתם".
גפני אמר את הדברים ברקע הקריאה של שר הכלכלה ניר ברקת לממונה על רשות התחרות להתפטר.
איתי מדמון, מנכ"ל איגוד הבנקים, השתתף גם הוא בדיון וטען כי "אנחנו עוסקים בנושאים תחרותיים בין הבנקים ולכל בנק השיקולים שלו. באופן כללי ועקרוני, אני רוצה לחזור ולומר לכל מי שמתעסק בתחום יש אינטרס מאוד משמעותי שבראש ובראשונה מדבר על אתנו של הלקוח, זה אינטרס בראש ובראשונה שלנו כמערכת פיננסית".
לכך, הגיב היו"ר גפני: "שבענו המילים הללו, אתנו של הבנקים שיש לו מאות מיליארדים על חשבון אנשים עניים, יש לכם משהו לחדש חוץ מהמילים היפות האלה?".
מדמון אמר בתגובה: "איתנותו של הבנק היא איתנותו של הלקוח ושל האזרחים פה, כי את המחיר בסופו של הדבר משלם הציבור. הבעלים של הבנקים זה הציבור הרחב".
ח"כ גפני: "כמה הציבור הרוויח מההכנסות של 10 מיליארד שהבנקים הרוויחו בלי לעשות כלום?"
מדמון: "יחס התמסורת במדינת ישראל שהוא היחס בין רווחי הבנקים למה שמגולגל ללקוחות, הוא בין השיאים הגבוהים בעולם, אנחנו במקום שני בעולם ביחס התמסורת, זה האפס שאתה מדבר עליו".
ח"כ אורית פרקש הכהן: "אלו נתונים של ממוצע, באופן כללי, ואין התייחסות ללקוחות קטנים, למי שעליו אנחנו מדברים".
יו"ר הוועדה: "אם אתה רוצה להגיד שהכל טוב, אז חבל על הזמן. האם אתה יכול לחדש משהו בעניין של הרווחים על המשכנתאות מהעלאת הריבית ועל התשלום הנמוך על פיקודנות, וגם באשראי לעסקים? יש אצלכם דיון לשנות את המצב? המסכנים החלשים משלמים את הכסף הזה ואתם לוקחים את זה מהם, אנחנו לא נכריח אתכם להשיב, נביא חקיקה ונגיד שהבנקים ישלמו את זה. יש לכם הצעה בסדר, אין לכם הצעה, תבואו בפעם הבאה".
מדמון: "בוא נבין את הנתונים הרלוונטיים, האמירות לא מתכתבות בהכרח עם מה שקורה".
ח"כ גפני: "על הפיקדונות אתם גובים כסף הרבה יותר קטן ממה שאתם משלמים על הפיקדונות?".
מדמון: "זו טיבה של הבנקאות ברחבי העולם", סיכם מנכ"ל איגוד הבנקים.
במקביל, בדיון השתתפו גם יו"ר דירקטוריון אופק - אגודת אשראי, יהודה טלמון, ויו"ר הבנק הדיגיטלי וואן זירו, שוקי אורן, המבקשים להתחרות בבנקים הגדולים בישראל. טלמון אמר כי "המצב מעיד כמה גדול כשל השוק בתחום הכי ריכוזי בישראל. שמעתי את הנגיד פונה לבנקים לצמצם את הרווחים, זה לצערי נראה שנופל על אוזניים ערלות. נדרשת פה ההתערבות שלכם, בדרך של ריבית מינימום או ריבית על העו"ש, שעה שסכומי עתק שוכבים שם בעוד הבנקים עושים עליהם רווחי עתק. לצד כך יש להגדיל את התחרות, בדמות בנקאות קואופרטיביות לרבות אגודות אשראי".
אורן הוסיף: "הפתרון היחיד הוא תחרות, זו מערכת שנהנית מחוסר ידיעה של הלקוחות, ברגע שהלקוח לא יודע, הם מעלים את הריביות... בעיני, ריבית אוטומטית לא תביא ערך לציבור. מה שחשוב זה שהבנקים יודיעו ללקוח - יש לך כסף בחשבון. תנו כלים חוקתיים ו'הגנות ינוקא' לשחקנים חדשים כדי שיוכלו להתחרות מול הבנקים הוותיקים, הכנסת והממשלה הם שיכולים ליצור סביבה תחרותית".
רויטל קיסר, סגנית המפקח על הבנקים, חזרה על דבריו של נגיד הבנק מאתמול ואמרה: "אנחנו דורשים מהבנקים להמשיך את הגלגול על פיקדונות, אנחנו דורשים מהבנקים ליזום פנייה אקטיבית ללקוחות, שיעור התמסורת הלך ועלה, שיעור המעבר מעו"ש לפיקדון הלך ועלה. הפיקוח על הבנקים ובנק ישראל ישקלו את כל הצעדים, כולל ההצעות שעלו פה בדיון".