ועדי העובדים של חברות הסלולר מקימים מטה משותף למאבק ברפורמה של משרד התקשורת שתאפשר ליזמים פרטיים להשכיר ולהפעיל תשתיות סלולר, כך נודע לכלכליסט. בוועד ייכללו ועדי חברת פלאפון, סלקום, פרטנר, הוט מובייל ו-PHI (תאגיד משותף של פרטנר והוט מובייל המפעיל את הרשת הסלולרית של החברות).
בימים אלה מקדמים במשרד התקשורת שימוע במסגרתו יתאפשר לחברות פרטיות שאינן מחזיקות ברישיון סלולרי להפעיל תשתיות ולהשכיר אותם לחברות הסלולר. כלומר להשתמש במעין קבלנים חיצוניים, שיפעילו את רשתות הסלולר במקום החברות. החשש המרכזי של העובדים הוא כניסתה של חברת החשמל לשוק תשתיות הסלולר, שתאפשר לה להחזיק בנתח שוק משמעותי.
1 צפייה בגלריה
אנטנה דור 5
אנטנה דור 5
אנטנה דור 5
(צילום: GettyImages)

לטענת הוועדים המהלך יוביל לפגיעה בצרכנים. החשש הוא שהמצב יוביל לכך שחברת החשמל תיכנס לשוק תשתיות הסלולר כשחקן יחיד, וכך לא יהיו תמריצים למפעיל תשתית הסלולר להשקיע ברשת ולשפר אותה.
כיום יש בישראל שלוש רשתות סלולר: סלקום, פלאפון ו-PHI של פרטנר והוט מובייל. השחקניות גם מחויבות להשכיר את השימוש לחברות סלולר וירטואליות כמו למשל רמי לוי תקשורת. פרישת דור 5 בסלולר דורשת כמות גדולה יותר של אנטנות קרובות יותר אחת לשנייה לעומת האנטנות של הדור ה-4 ולכן דורשת השקעות רבות יותר.
מסיבה זו במשרד התקשורת מציעים לשנות את המודל הכלכלי. החשש הוא שבמקום שלוש רשתות כפי שיש היום שמאפשרות יתירות ברשת הסלולר, ייווצר מצב של שחקן אחד בכלל הרשת שיפעיל את התשתית. חשש נוסף שעולה הוא התחרות בין הרשתות – על אף שהחברות מחויבות בכיסוי כמעט מלא של הארץ.
כאמור, לחברת החשמל יש יתרון מבחינת פרישה ארצית ועמודים, ולכן לא מן הנמנע שתיכנס לשוק במידה והדבר יתאפשר. מצד שני, עולה השאלה מי יפעיל את הרשת הסלולרית שתותקן על המתקנים של חברת החשמל.
על כך ששימוש בתשתיות חברת החשמל יכול להועיל, לפחות במידה מסוימת, בפרישת תשתיות סלולר אין ספק. אלא שהוויכוח הוא האם חברת החשמל תהיה אחראית על הפעלת המתקנים והאנטנות, כולל ההקמה, או שתשכיר את העמודים לחברות והם אלו שיתקינו אותם. קושי נוסף בהתקנת משדרים סלולריים של מתקני חברת החשמל הוא ניהול התשתיות המשותפות - למשל אם יהיו מקרים שיידרשו לנתק את החשמל בשביל להתקין אנטנה סלולרית על עמוד חשמל.
עם פרסום השימוע בספטמבר יו"ר ועד עובדי פלאפון, יחיאל שמן ביקר את ההחלטה: "ועד העובדים פועל באופן נמרץ במהלך השנים האחרונות למניעת הפקרת תשתיות הסלולר והעברתן לידי בעלי הון פרטיים. אנו נתנגד באופן נחרץ לכל מיזם מסוג זה, שהשלכותיו על העובדים והציבור הרחב קשות. מצער שמשרד התקשורת מתנהל באופן כה שגוי, ובמקום לפתור את בעיית התשתיות במדינה באופן מקצועי ויסודי, בוחר לייצר פתרון סרק נוסף כמו יתר הפתרונות שהציג בעשור האחרון, שלא קידמו את התשתיות לשום מקום".