הרבנות הראשית מחמירה את דרישותיה מיבואני מוצרי החלב הכשרים מחו"ל. לטענת היבואנים, הדרישות הנוספות מצריכות תוספת של משגיחים בעלות שתחסל את היבוא והתחרות. איגוד לשכות המסחר נערך למלחמה בנושא במישור המשפטי ובמישור הפוליטי כדי להאבק בגזרות.
ל-ynet נודע כי לאחרונה הרבנות הראשית הודיעה ליבואנים כי בכוונתה להחמיר את הפיקוח על הייצור בחו"ל, כתנאי למתן אישור כשרות לחלב ישראל מהדרין. לפי היבואנים, כיום המשגיח נדרש לנכוח במשך החליבה, ובכך מתאפשר לו לבקר בכמה רפתות סמוכות בו זמנית. כעת ההנחיות החדשות יחייבו את המשגיח לנכוח כבר בתחילת החליבה, מה שימנע ממנו לבקר בכמה רפתות כפי שהיה נהוג עד כה.
1 צפייה בגלריה
(צילום: הסטודיו - מיתוג ונוכחות דיגיטלית)
במסגרת ההנחיות החדשות דורשת הרבנות פירוט של המרחק בין הרפתות שמספקות חלב ליצרן הזר של המוצרים הכשרים ובפרט - האם המרחק בינהן עולה על 3.8 ק"מ. אם המרחק בין הרפתות גדול מהמרחק המצוין, יהיה צורך במשגיח נוסף כדי שיוכל לבקר בכל הרפתות שממשות את היצרן בהתאם להנחיות החדשות. יצרנים שמיצרים סוגי גבינות קשות – משתמשים בספקי חלב שונים לכל מוצר שלא בהכרח קרובים זה לזה, והם צפויים להוסיף משגיחים בעקבות ההנחיות החדשות.
לצד זאת הרבנות דרשה מהיבואנים להגיש תוכניות יצור מפורטות לפני תחילת הייצור, נהלי הובלת החלב ואימות לניקיון וחיטוי של ציוד החליבה במים חמים טרם החליבה. היבואנים טוענים כי חלק מהדרישות נוגעות לצד שלישי שלא יסכים בהכרח לשתף עמן פעולה. למשל, יבואן שלא יגיש את תוכניות לא יקבל כשרות ולא יוכל לייבא.
יבואן שעובד עם מספר יצרנים באותה מדינה שלכל אחד מספר רפתות שמספקות לו חלב במרחקים שונים אמר ל-ynet כי יידרש לתוספת משמעותית של משגיחים.
עלות משגיח יקרה מאוד ומגיע ל-500 דולר ליום. עלות הכשרות מוערכת בכ-3% ממחיר המוצר לצרכן והיא חלק מהסיבות שמוצרים בישראל יקרים יותר בהשוואה לחו"ל. יבואנים אמרו כי התנהלות הרבנות הראשית ובפרט ועדת היבוא הולכת ומחמירה עם הזמן.
גורם בלשכה אמר כי יטען נגד הרבנות שכגוף ממשלתי היא מחויבת להכנת סקר מקיף, הכולל גם את ההשלכות הכלכליות של הצעדים שהיא נוקטת וכי הדבר לא נעשה. לדברי הגורם, בעוד הממשלה טוענת כי היא נאבקת ביוקר המחייה, הרבנות בדרישותיה המחמירות רק מייקרת את המוצר לצרכן, במיוחד מוצרי היבוא שנועדו לשמש ככלי להגברת התחרות מול היצרנים המקומיים ולהוזלת המוצרים.
מהרבנות הראשית נמסר בתגובה: "הטענות על החמרת דרישות הכשרות לחלב ישראל אינן מדויקות, ומשקפות את נהלי הרבנות הראשית ליצור חלב ישראל. מטרת המכתב שנשלח להסדיר ולתעד את תהליכי פיקוח הכשרות הקיימים. ואין בהם חומרות חדשות שיגררו עלויות".