האם קריסתו המהירה של ה-SVB (סיליקון ואלי בנק) תוביל לאפקט דומינו אצל גופים פיננסיים אחרים בארצות הברית, ובעולם? זה החשש הגדול של חלק מהמשקיעים וגם של אנליסטים. אחת הסיבות המרכזית לכך היא העלאות הריבית המשמעותיות של הבנק המרכזי בארה"ב (הפד), שגורמות לחברות ואנשים לבצע פחות השקעות וחושפות את נקודות התורפה של הכלכלה.
בדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס נכתב כי משקיעים גדולים טוענים שהממשל האמריקני חייב לנקוט בפעולה מהירה כדי להימנע מכך שלקוחות בבנקים אחרים יבצעו משיכות גדולות של כספים, מה שעלול לגרום גם לקריסה שלהם. "כשאתה נכנס לסחרור כזה אחרי שיצרת אינפלציה גדולה, אתה במצב לא טוב", אמר קייל באס, מייסד ומנהל ההשקעות הראשי של היימן קפיטל, שנחשב לאחד המומחים הגדולים בתחום בארה"ב. "מה שהפד הולך ללמוד זה שהמהירות בו העלה את הריבית הייתה פזיזה כמו המהירות בה ה-SVB הדפיס כסף".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
כזכור, ביום רביעי האחרון אישר יו"ר הפד, ג'רום פאוול, כי העלאות הריבית יימשכו, אולם אמר כי הדיונים עדיין בעיצומם ולא הוחלט מה יהיה שיעור העלאה. במקביל, וול סטריט הגיב בירידות שערים משמעותיות לאור ההצהרה של פאוול וקריסת הבנק. כך למשל, מדד ה-S&P 500 ירד השבוע ב-4.6%, ומחק כמעט את כל העליות שלו השנה. התשואות על אג"ח לשנתיים ראו את הצניחה הגדולה ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008.
בממשל האמריקני הודו שהם רואים מעט דמיון למשבר ב-2008, בו מוסדות פיננסיים כושלים הפילו אחרים בעקבותיהם. מנגד, שרת האוצר ג'נט ילן, ציינה שהמערכת הבנקאית הרבה יותר עמידה משהייתה במשבר לפני 15 שנה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח עם מושל קליפורניה גאווין ניוסום על המצב עם הבנק והמאמצים לטפל במצב, נמסר מטעם הבית הלבן. ביידן שוחח עם ניוסום על "הצהרת החירום" שהוציא ביום שישי כדי להבטיח לקליפורניה את התמיכה המלאה של הממשל, בדומה למה שקורה כשיש פגעי מזג האוויר קשים כמו שיטפונות.
הלחץ כרגע מופעל על התאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות, שלמעשה סגר את הבנק והשתלט עליו ביום שישי, כדי שיימצא קונה. התאגיד ניסה למצוא בסוף השבוע בנק אחר שיהיה מוכן להתמזג עם SVB, אבל כרגע ללא הצלחה. בכירים בתעשייה אמרו כי עסקה כזו תהיה משמעותית, ותחייב את הרגולטורים לתת ערבויות מיוחדות והבטחות מסוימות לקונה.
במקביל, בבלומברג פורסם כי מנהלי זרוע בנקאות ההשקעות של הבנק הקורס SVB Securities, בוחנים דרכים לקנות את הזרוע מחברת האם, כך לפי בלומברג. מנכ"ל הזרוע, ג'ף לירינק, והצוות שלו מחפשים עזרה במימון הרכישה. עם נכסים של 209 מיליארד דולר, ה-SVB נחשב לבנק ה-16 בגודלו בארה"ב, מה שהופך את רשימת הקונים הפוטנציאליים שיכולים לבצע עסקת מיזוג גזו, לקטנה יחסית.
משרד האוצר בישראל הקים צוות מיוחד, הבנקים קפצו על העגלה
בבנק הקורס בקליפורניה היו ועדיין יש לא מעט חשבונות של חברות הייטק ישראליות. חלקם הצליחו להוציא משם את הכספים שלהם כבר ביום חמישי, אבל יש כאלה שלא. הבנקים בישראל מנסים "לקפוץ על העגלה" והוציאו הודעות בהן מסרו כי הם מוכנים לסייע בשלל פתרונות, ביניהם פתיחת חשבונות בצורה מהירה לאותן חברות, ועזרה גם באשראי.
לאומיטק, זרוע הבנקאות של בנק לאומי לתעשיית ההייטק, הודיעה בשבת שבמהלך הימים האחרונים הצליחו צוותיה לסייע ללקוחות להעביר לישראל כמיליארד דולר שהוחזקו בבנק שקרס. עוד הודיעו שם שתוגדל מסגרת המימון של חברות ההייטק לטובת אשראי, לתמיכה בחברות צמיחה ובסטארט-אפים שנותרו ללא גישה לקווי האשראי והנזילות שלהם בעקבות קריסת הבנק האמריקאי.
בדיסקונטק ודיסקונט ניו יורק (IDBNY) הודיעו כי חברות מגובות הון סיכון יכולות לקבל הלוואות גישור בסכום של עד 8 מיליון דולר לחברה ולא יותר מ-30 אחוז מהיקף הנכסים נטו שנמצאים בבנק SVB. בפועלים אמרו שפתחו חדר מצב ייעודי שיבחן בקשות אשראי ייעודיות, ב SLA מהיר, בכפוף לבחינת המצב הפיננסי של החברה ולפי פרמטרים על פי שיקול דעת הבנק.
משרד האוצר, בנק ישראל, הרשות לניירות ערך ורשות החדשנות הודיעו על הקמת צוות ייעודי לבחינת השלכות קריסת בנק SVB בו היו להרבה מאוד חברות סטארט-אפ ישראליות חשבונות. הצוות, בראשות מנכ"ל משרד האוצר עו"ד שלומי הייזלר, יורכב מנציגי משרד האוצר, בנק ישראל, רשות ניירות ערך ורשות החדשנות, ויהיה בקשר עם תעשיית ההייטק המקומית, הקרנות והמוסדות הפיננסים בישראל ובארה"ב לצורך קבלת נתונים וניתוח ההשפעה האפשרית על המשק הישראלי וככל שיידרש, לגיבוש מענה לחברות הישראליות.