מעל 200 עשירי על מרחבי העולם ניצלו את במת הפורום העולמי בדאבוס כדי לדרוש מממשלות להטיל עליהם מיסים גבוהים יותר, וזאת כדי לסייע בפתרון משבר יוקר המחיה, על כך דיווח "הגרדיאן".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
במכתב שפורסם אתמול (ד'), ועליו חתומים 205 אנשים המגדירים עצמם "אולטרה-עשירים", ביניהם יורשת דיסני אביגייל דיסני ומארק רופאלו כוכב סרטי "הנוקמים" ו"הענק הירוק", הם קוראים למנהיגים ולראשי החברות הגדולות המתכנסים השבוע באתר השוויצרי, להשית בדחיפות מסי עושר כדי לעזור בפתרון "אי-השוויון הקיצוני", לדבריהם.
"היעדר הפעולה הנוכחי הוא מדאיג ביותר", נכתב. "כינוס של 'האליטה העולמית' בדאבוס על מנת לדון ב'שיתוף פעולה בעולם מקוטב' הוא חסר תועלת אם אתם לא מתמודדים עם הגורם הבסיסי לפילוג", ציינו החתומים, המגדירים את עצמם "מיליונרים פטריוטים".
היוזמה הזו מצטרפת לקריאות דומות שהשמיעו כמה מעשירי עולם, ובראשם יו"ר ברקשייר הת'אוויי וורן באפט ומייסד מיקרוסופט ביל גייטס, שחזרו וקראו להעלות את מסיהם. "אני צריך לשלם מיסים גבוהים יותר", אמר גייטס ב-2019 בראיון ל-CNN. "שילמתי מעל 10 מיליארד דולר במיסים, יותר מכל אדם אחר, אך הממשל צריך לחייב אנשים במעמדי לשלם מיסים גבוהים משמעותית", הדגיש. גייטס הוא מהפילנתרופים הפעילים ביותר בעולם, ובשנה שעברה תרם את התרומה הגדולה ביותר מבין הנדבנים העולמיים - חמישה מיליארד דולר לטובת קידום בריאות וחינוך.
המכתב זכה לכותרת "העלות של עושר קיצוני" ובו טוענים העשירים המגיעים מ-13 מדינות, ביניהן בריטניה, ארה"ב, אוסטרליה וגרמניה כי "ההיסטוריה של חמשת העשורים האחרונים היא הסיפור של הון שזורם רק כלפי מעלה". לפיכך, הם קוראים לאנשי הציבור "למסות אותנו, את האולטרה עשירים, ועליכם להתחיל בכך לאלתר".
עוד הוסיפו, כי היעדר פעולה יוביל לאסון. "יש גבול לכמות הלחץ שחברה יכולה לשאת, יש גבול למספר הפעמים שבהן אימהות ואבות נאלצים לצפות בילדיהם הרעבים בעוד עשירי העל מתלבטים לגבי העושר התופח שלהם. העלות של נקיטת פעולה נמוכה בהרבה מהעלות של היעדר פעולה, הגיע הזמן לעשות את העבודה", כתבו.
עם החותמים נמנית גם מרלן אנגלהורן, מיורשי אמפריית הכימיקלים BASF וממייסדי ארגון taxmenow. "העולם כולו, כלכלנים ומיליונרים, מבין שהפתרון עומד לנו מול העיניים: עלינו למסות את עשירי העל", מסרה. "אם אכפת לנו מהביטחון של הדמוקרטיות שלנו, מהקהילות שלנו ומכדור הארץ, עלינו לעשות זאת. אך למקבלי ההחלטות אין אומץ או שהם אינם חשים צורך להקשיב לכל הקולות האלה. וזה מעלה את השאלה, מה או מי מונע בעדם?"
עוד 5% מס מהעשירים יחלצו 2 מיליארד מעוני
לקראת פתיחת הכנס בדאבוס, פרסם ארגון הצדקה אוקספם את הדו"ח השנתי שלו, ממנו עולה כי האחוזון העליון שלשל לכיסו קרוב לשני שלישים מההון החדש בגובה 42 טריליון דולר שנוצר בעולם מאז פרוץ המגפה ב-2020. פירוש הדבר, כי שיעור ההון שהגיע לידיו הוא כמעט כפול מזה שנצבר בידי 99% האחוזונים האחרים.
בדומה לעשירים החתומים על המכתב, גם באוקספם ניצלו את פרסום הדו"ח כדי לקרוא לממשלות להעלות מיסים על עשירים. לדבריהם, מס של 5% יגייס 1.7 טריליון דולר בשנה, סכום שיעזור לחלץ שני מיליארד אנשים מעוני. "בעוד שאנשים רגילים מבצעים הקרבות יומיות ברכישת מוצרי בסיס כמו מזון, עשירי העל מגשימים את חלומותיהם הפרועים ביותר. שנתיים מאז תחילת העשור, ונראה שהוא בדרך להיות הטוב ביותר עבור המיליארדרים", מסרה גבריאלה בושר, מנהלת אוקספם אינטרנשיונל.
בדצמבר האחרון קרא ארגון Tax Justice UK לממשלה הבריטית לבצע רפורמות במערכת המס כך שיגדל שיעור המס המוטל על העשירים. "מס קשור להחלטות פוליטיות. בתקופה שבה מרבית האנשים נפגעים בצורה קשה ממשבר יוקר המחיה, זו תהיה טעות לקצץ עוד בשירותים הציבוריים", אמר בחודש שעבר יו"ר הארגון טום פיטרס. "העשירים נהנו בשנים האחרונות מהצלחה פיננסית. שר האוצר צריך להגן על ההוצאות הציבוריות על ידי מיסוי העשירים כמו שצריך". הרפורמות המוצעות כוללות מס נוסף של 1% על בעלי נכסים גבוהים מ-10 מיליון ליש"ט, מהלך שלדבריהם עשוי לגייס 10 מיליארד ליש"ט.
במקביל, בשבע מדינות בארה"ב בהן קיים רוב דמוקרטי יוצגו השבוע הצעות חוק ברוח זו. ההצעות מבוססות בעיקר על מס העשירים שהציעה אליזבת וורן ב-2020, כשהתמודדה על ראשות המפלגה הדמוקרטית, ופירושן שהם יידרשו למס שנתי על הנכסים, בנוסף למס הכנסה. הצעות נוספות כוללות העלאת מדרגת המס והטלת מס גבוה יותר על רווחי הון. לפי ה"וושינגטון פוסט", הצעות החוק הללו יעלו בקליפורניה, קונטיקט, וושינגטון, הוואי, אילינוי, מרילנד וניו יורק.
ברקע יוזמת העשירים, בכירי דאבוס שידרו מסרים אופטימיים, לפיהם העולם צפוי לחמוק השנה ממיתון. מנהיגים עסקיים וראשי מדינות ציינו כי ביטול סגרי הקורונה בסין, השקעות ירוקות בקנה מידה נרחב בארה"ב, והסתגלות אירופה להשלכות המלחמה באוקראינה - כל אלה יתרמו לאישוש הכלכלה הגלובלית.
בהתאם, סגנית יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, גיטה גופינאת', אותתה כי הקרן עשויה להעלות בקרוב את תחזית הצמיחה העולמית. במקום 2023 "קשה יותר", היא כעת צופה "שיפור" במחצית השנייה של השנה שיימשך בשנת 2024. עם זאת, גופינאת' הזהירה כי 2023 תהיה עדיין "שנה קשה", עם שיעורי אינפלציה גבוהים מדי שיחייבו המשך העלאות ריבית מצד הבנקים המרכזיים, עד לתיקון.
נשיא וסמנכ"ל התפעול של ג'יי.פי מורגן, דניאל פינטו, התייחס לעמידותה של הכלכלה העולמית: "עברנו תקופה של מלחמה, מגפה והנורמליזציה הגדולה בהיסטוריה של מדיניות מוניטרית", צוטט פינטו ב"פייננשל טיימס". "בהתחשב בכל הדברים שקרו, העולם נמצא במצב טוב הרבה יותר מכפי שאפשר היה לצפות".