החשד לתיאום מחירים בענף המזון מגיע לכנסת: ועדת הכלכלה קיימה הבוקר (ד') דיון בנוגע להצהרות של בכירים ברשתות השיווק על עליית מחירים בענף המזון ומוצרי הצריכה שהובילו לפתיחת חקירה ברשות התחרות בחשד לתיאום מחירים. מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן, שנחקר אתמול, הגיע לדיון. גם בכירי שטראוס (כולל המנכ"ל וגורמים נוספים בחברה) נחקרו כמו גם בכירי דיפלומט, אחת היבואניות הגדולות בישראל. גם רמי לוי תועד נכנס למשרדי רשות התחרות לאחר שהוצא מהדיון.
בתוך כך, על אף שמדובר בחברות ציבוריות המחוייבות לדווח למשקיעים על אירועים משמעותיים כדוגמת חקירה, ויקטורי ודיפלומט הודיעו רק הבוקר לבורסה על כך שבכירים בשתי החברות נחקרו אתמול ברשות התחרות.
>> >> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
יו"ר ועדת הכלכלה, מיכאל ביטון (כחול לבן), אמר בפתח הישיבה: "אנחנו בבוקר קשה במדינת ישראל. לדעתי אנחנו בטלטלה. אנחנו פוגשים פה אירוע שהוא בראשיתו. ועדת הכלכלה בראשותי שבה וטענה כי לא יוזלו המחירים בישראל ויוקר המחייה לא ישתנה אם לא נוכל לטפל בקצה שרשרת המזון. לא היבואנים ולא החקלאים ולא היצרנים יקבעו את המחיר במדף הישראלי. לצערי, מי שקובע זה רשתות השיווק הגדולות והספקים הגדולים שהריכוזיות בקרבם הולכת וגואה, כך גם לפי המחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. אם צריך נכריז על מונופול או על קרטל. רשות התחרות ומשרד הכלכלה עומדים למבחן. רשות התחרות צריכה להפנות זרקור לרשתות השיווק ולספקים".
מיכל כהן, ממלאת מקום הממונה על רשות התחרות, הבהירה: "יש כאן חקירה פלילית פרי הכנה מאומצת ושקטה שהתחילה לפני הדיון הזה, שנעשית עכשיו ותעשה מחר ומחרתיים. אני לא מעוניינת ולא מתכוונת להגיד מה החשדות ולא אגיד מה נחקר כי כל מילה עלולה לשבש את החקירה. תנו לנו את הזמן. כשנוכל להגיד נגיד".
אברכהן, שנחקר אתמול, התנצח עם יו"ר הוועדה ביטון: "תגידו אתם נורמלים? לא תיאמנו מחירים".
ביטון: "האם הרווחים לא מצדיקים הקפאת מחירים לשנים הקרובות?"
אברכהן: "אני מזכיר לכולם 2020 כמו 2021 היו שנים שונות. כל תושבי המדינה היו בארץ. עובדים נתנו את נשמתם כדי לענות על הביקושים בשנתיים האלה. רמת הרווחיות ברשת דומה ואינה שונה מהרווחיות בכל העולם. אנחנו רשת הגדולה בישראל ותיקה פרוסה מקריית שמונה, תל אביב וירוחם שתקבל סניף חדש בהשקעה של מיליונים. עשינו את זה לא כי זה כלכלי, אלא כי זה נכון והמחירים בירוחם לא יקרים".
ביטון: "במצפה רמון ובירוחם שילמו יותר מהמבוססים במרכז עד שעשינו מחאה. ניצלת את זה שיש לך סופר בלעדי".
אברכהן: "אתה מטעה את כולם".
ביטון: "זה נחקר ונבדק, שינית את המחירים בגלל מחאת הצרכנים במצפה רמון".
אברכהן: "לא נכון. מאז שנכנסתי לתפקיד לקחתי את כל המחירונים שהיו בשופרסל ועשיתי את העבודה הכי סוציאלית במדינה - מחירון לפורמט דיסקאונט, מחירון לפורמט עירוני ומחירון...."
ביטון: "לא צריך פורמט, צריך מחירון אחד לכולם".
אברכהן: "אי-אפשר".
ביטון: "הפורמטים שלך בלבלו אותנו כל כך שבפורמט באתר אינטרנט זה נהיה יותר זול ב-30% מרוב פורמטים".
ח"כ ענבר בזק הוסיפה: "אני עושה קניות בכרמיאל ובקריית שמונה ואני רוצה שמנכ"ל שופרסל יסתכל לי בעיניים ויגיד לי שאין הבדל".
אברכהן: "אין הבדל".
ענבר בזק: "העובדות מראות אחרת".
רמי לוי הוצא מהדיון ונכנס למשרדי רשות התחרות
רמי לוי, שהגיע גם הוא לדיון, טען שאם לא היה מייבא לפני שנה עגבניות הן היו נמכרות ב-25 שקל ולא ב-4-2 שקלים לקילו. בתגובה לכך אמרו חברי הכנסת, בהם ח"כ רם שפע ואופיר סופר, כי השאלה היא מה הרווחיות. לוי השיב: "אני לא מכיר אותם" וגרם לסערה בדיון. בתגובה לכך, הוציא אותו היו"ר ביטון: לא נאפשר לדבר ככה לחברי כנסת ולא משנה מי אתה וכמה אתה שווה".
בסיכום הדיון אמר היו"ר ביטון: "בכוונת הוועדה לעסוק באופן מעמיק ושיטתי בנושא יוקר המחייה במטרה להוביל להורדת מחירים כי לא מספיק הרפורמות שעשינו. הוועדה קוראת למשרד הכלכלה להיערך להצגת תכניות מפורטות של המשרד לטיפול ביוקר המחייה בישיבה שתתקיים בעוד כשבועיים בהשתתפות השרה להצגת תוכנית העבודה של המשרד ועיקרי פעילותו.
"הוועדה מבקשת מרשות התחרות לדווח לה בעת שמתאפשר לה, מבלי לשבש הליכים, על נסיבות החקירה שהם מנהלים בימים אלה בתחום רשתות השיווק והמזון בלי לשבש את איכות החקירה ותוצאותיה.
"במסגרת הבחינה השיטתית של הוועדה של נושא יוקר המחייה בכוונתנו לקדם תיקוני חקיקה שימצאו כנדרשים, אם ביוזמתנו או ביוזמת משרד הכלכלה ורשות התחרות. כל הצעת חוק שתביאו לפה תוך שבועיים יהיה דיון.
"שרשרת המזון והשיווק היא שקובעת בתחנה הסופית את המחיר. שרשרת המזון מהיצרן והיבואן לסיטונאי מגיעה לרשת המזון וכוחה הוא לשים תג מחיר ומתגלה שהוא לא שוויוני ואפשר להוזיל אותו. את התחנה הסופית אנחנו רוצים לחקור".
בכירי שטראוס ושופרסל נחקרו
אתמול בבוקר כאמור שטראוס ושופרסל דיווחו לבורסה כי נציגי רשות התחרות ערכו חיפוש ואספו חומרים מהמשרדים, וכן נחקרו נושאי משרה בכירים. בשופרסל ציינו, כי "החיפוש הינו בחשד להסדר כובל, המנכ"ל נחקר". מרשות התחרות נמסר כי היא פתחה בחקירה ובודקת חשד להפרת חוק התחרות על ידי מספר ספקים ורשתות בעקבות אירועים שאירעו לאחרונה. "מאחר והחקירה בראשיתה לא ניתן למסור פרטים נוספים בשלב זה", אמרו.
המשותף לארבעת השחקנים בענף המזון שנחקרו ברשות התחרות, הוא שארבעתם רמזו שצפויה עליית מחירים או הודיעו שיעלו מחירים. דיפלומט ושטראוס כללו צפי לעליית מחירים בדו"חות הכספיים שלהן (שטראוס לא העלתה מחירים מאז) ומנכ"ל שופרסל הודיע בתקשורת כי אין מנוס מהעלאת מחירים, למרות שספקים גדולים לא פנו אליו בבקשה כזאת בכלל.
הבעלים של רשת ויקטורי כתב בפוסט בפייסבוק שצפוי צונאמי של עליות מחירים. כל זאת למרות שקמעונאים יכולים למנוע צונאמי כזה, בטח לנוכח כוחם מול הספקים ושערי המטבע הנמוכים מול השקל. כל ההצהרות האלה עלולות להיחשב לכאורה לתיאום מחירים - עבירה על חוק התחרות.
גורם בוועדת הכלכלה אמר אתמול ל-ynet: "אנחנו חושדים בסמי-קרטל לכאורה של תיאום מחירים של הרשתות. בגלל הראיונות שלהם לתקשורת לפיהם חייבים לכאורה להעלות מחירים. הרשתות הקמעונאיות לחוצות מאוד מהדיון".
ברשות לתחרות לא חושפים כאמור את נושאי החקירה, אך מסרו כי מספר ספקים ורשתות ייחקרו. בענף מעריכים שעוד גורמים ייקראו לחקירה. בינתיים, יש חרושת של שמועות והשערות, שחושפת איך אפשר לכאורה לתאם מחירים בענף.
קמעונאי גדול אמר ל-ynet: "ברור שהודעות על עליית מחירים צפויה בתקשורת הן תיאום מחירים. אין דרך אחרת להסתכל על זה וזאת דרך מקובלת לאותת למתחרים שאתה מוכן להעלות".
קמעונאי אחר חושב כי "ייתכן שאברכהן נקרא לחקירה כי בשבוע שעבר התראיין בטלוויזיה ואמר שאף ספק גדול לא פנה אליו להעלאת מחירים ובכך הוא כאילו יצר הזמנה לספקים לבוא אליו ולבקש העלאות מחיר".
פורסם לראשונה: 08:56, 10.11.21