"לא רבים הצעירים בגיל זה אשר מטפלים בבן משפחה חסר ישע בצורה שבה מטפל הנאשם באביו, ועל כן עניין זה יהיה השיקול המוביל בענישתו": כך כתב השופט שמואל הרבסט מבית משפט השלום בירושלים, כשגזר את עונשו של בן 22 שנתפס עם שקיות סמים בתחתוניו ל-250 שעות שירות לתועלת הציבור (של"צ) בלבד.
הצעיר הורשע על פי הודאתו בעבירות של החזקת סם שלא לצריכה עצמית והחזקת סכין. לפי כתב האישום, ביוני 2023 הוא נתפס כשהוא מחזיק בתחתוניו שקיות המכילות מגוון סמים בהם קוקאין וקטמין. עוד נטען שהוא החזיק במכוניתו סכין ו-2,240 שקל במזומן.
1 צפייה בגלריה
קוקאין
קוקאין
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
בשלב הטיעונים לעונש עתרה המדינה באמצעות עו"ד רועי ודעי להטיל על הנאשם שנת מאסר בפועל לצד עונשים נלווים, וכן להכריז עליו סוחר סמים. המדינה עמדה על חומרת עבירת החזקת הסם שלא לצריכה עצמית שבה הורשע, שלפי הפסיקה הינה אחות של עבירת הסחר בסמים, ולפיכך אין להותירו ללא שהות מאחורי סורג ובריח.
מנגד טען סנגורו של הצעיר, עו"ד אילן אלימלך, כי העבירות שבהן הורשע מרשו בוצעו על רקע המועקה ממחלת ניוון השרירים שממנה סובל אביו. לטענתו מדובר ב"נקודה שחורה אחת בדף לבן שלם", כשכוונתו לכך שהוא בן למשפחה נורמטיבית ונעדר עבר פלילי.
הנאשם בעצמו אמר במהלך הדיון במאי האחרון כי הוא לוקח אחריות מלאה על מעשיו, וכי הוא בוש ונכלם על המעמד המביש והנורא שאליו הכניס אותו ואת משפחתו. אימו סיפרה בדמעות כי בנה סועד את בעלה החולה והמרותק לכיסא גלגלים ("הוא מחתל אותו, מקלח אותו, עושה הכול"), ולפיכך היא מתחננת שבית המשפט יגזור עליו עונש שיאפשר לו להמשיך להיות בבית לצד אביו.
ואכן, השופט הרבסט דחה את בקשת המדינה לגזור עליו מאסר בפועל. לדבריו, הצעיר עבר כברת דרך משמעותית מאז ביצוע העבירות, עד שניתן לקבוע כי מדובר במקרה מובהק של שיקום עצמי וכי "הנאשם אשר בתחתוניו נמצאו הסמים המסוכנים המתוארים בכתב האישום, אינו זהו העומד בפנינו היום".
בתוך כך צוין בגזר הדין שלעניין טיב העונש וגובהו לא ניתן להתעלם ממצבה הקשה של המשפחה, ובפרט מהיות הנאשם היחיד מבין שלושת האחים אשר נטל על עצמו את מלאכת הגשת העזרה לאבא.
"הנאשם אשר הינו בחור צעיר ויתר במידה מרובה על הנאות החיים המסורות פעמים רבות לצעירים שבינינו, והשקיע את מרצו במצוות כיבוד אב וטיפול בו, ובמיוחד כאשר אביו לא יוכל להודות לו על כך ולא יוכל להביע את רגשותיו בעניין זה. לא רבים הצעירים בגיל זה אשר מטפלים בבן משפחה חסר ישע בצורה בו מטפל הנאשם באביו", נכתב.
משום כך, נוכח הדרך השיקומית שעבר הצעיר, עברו הפלילי הנקי, הודאתו שחסכה זמן שיפוטי יקר ומעל לכל – הצורך שלו להיות במחיצת אביו אותו הוא סועד – קבע השופט שאין הצדקה לגזור עליו מאסר בפועל, אלא יש להסתפק בעונש של 250 שעות של"צ לצד עונשים נלווים כמו מאסר ושלילה על תנאי, וחילוט הכספים שנמצאו ברכבו לטובת אוצר המדינה.
• לקריאת גזר הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ המדינה: עו"ד רועי ודעי • ב"כ הנאשם: עו"ד אילן אלימלך • ynet הוא שותף באתר פסקדין