לאחר שנים ארוכות שתמ"א 38 הרגילה את הענף, שהכללים לחיזוק מבנה ישן או להריסת מבנה ובנייה של חדש במקומו אחידים פחות או יותר בכל הארץ, המסלול החדש מסמן שינוי משמעותי.
בחלופות של תמ"א 38 הרשויות המקומיות יכולות לקדם תוכנית שתהיה נכונה לעיר ולבינוי הקיים, ולא חייבת להישען על כללים נוקשים, כמו תמ"א 38 בעבר. בשורה התחתונה ניתן כאן חופש לראשי הערים לקבוע מה נכון לעיר ואיך אפשר ליצור כלים שיעודדו בנייה, אבל גם יעמדו בתנאים ומגבלות.
1 צפייה בגלריה
התחדשות עירונית בתל אביב פרויקט HaGaDa של חברת פרשקובסקי ברחוב בני דן
התחדשות עירונית בתל אביב פרויקט HaGaDa של חברת פרשקובסקי ברחוב בני דן
התחדשות עירונית בתל אביב פרויקט HaGaDa של חברת פרשקובסקי ברחוב בני דן
(צילום: אורי חודי)

זאת ועוד, מתוכניות שונות שרשויות החלו לקדם ניתן ללמוד, שההיקף שבו הרשות המקומית יכולה להשפיע על התחום, גדול יותר ממה שהיה ניתן לחשוב. ברעננה למשל מתכנן ראש העיר לחרוג ממתכונת תמ"א 38 המקורית, שאיפשרה חיזוק ומתן זכויות רק למבנים שקיבלו היתר ונבנו עד שנת 1980. בכנס שהתקיים השבוע אמר ראש העיר, כי בכוונתו לאשר תוכניות שיאפשרו קידום חיזוק וכן הריסה ובנייה מחדש גם של מבנים שנבנו בין השנתונים 1980 ו-1992, כלומר בנייני מגורים שנבנו ללא ממ"ד, כשלדבריו, יש כ-4,000 דירות ללא ממ"ד בשנתונים הללו ברחבי העיר. מדובר בשינוי מחשבה משמעותי, שיכול לחולל שינוי גדול במרקם הבנוי הקיים של העיר ולהעניק לאנשים רבים יותר פתרונות מיגון ראויים.
מגבלה לא פשוטה נוספת שתמ"א 38 הוותיקה קבעה, הייתה קביעה של זכויות ודרך חישוב יחסית אחידה, שנתקלה לא פעם בפרשנות כזו או אחרת של רשויות מקומיות שונות. התוצאה בסוף הייתה אי ודאות משמעותית בקרב יזמים ובעלי דירות בכל הקשור למה ניתן לאשר ומה לא. גם כאן ההתחדשות הבניינית היא בשורה, כאשר כל עיר שתקדם תוכנית משלה, תקבע את הכללים ובכך תאפשר לבעלי המקצוע השונים וגם לבעלי הדירות ודאות גדולה יותר.
המגמה הכוללת בכל הקשור להתחדשות עירונית מובילה לכך שפרויקטים גדולים וכאלו שיוקדמו במסלול פינוי-בינוי יקבלו עדיפות. יש בכך היגיון, ותכנון רחב יותר נותן מענה משמעותי יותר לעיר. יתרון נוסף הוא שעל פרויקט גדול יותר אפשר גם להעמיס יותר שטחי ציבור ותועלות ציבוריות, אם כי לא בכל מקום הדבר אפשרי.
ההתחדשות הבניינית היא הזדמנות משמעותית לראשי הערים. יש מי שכבר הבין זאת ומקדם תוכניות משמעותיות, ויש מי שעדיין מנסה להתאים את העבר להווה. בימים שבהם תוכניות התחדשות עירונית מהוות כמעט 50% מכלל התוכניות החדשות, צריך לצעוד לכיוון שגם יעניק ודאות וגם יספק פתרון נכון לעיר ולתושבים.
טור זה התפרסם ביום שישי בלוח ידיעות אחרונות, במדור "נדל"ן ביו השורות"