על מצוק כורכר פראי צמוד לים, במרחק של חצי שעה נסיעה מתל אביב, ניצב יישוב האלפיון העליון ארסוף שיושב על הקרקעות מהיקרות ביותר בישראל. מדובר במקום בעל פרופיל ציבורי נמוך, וייתכן שמי שלא מתגורר באזור אינו מודע לקיומו (הגם שאין אליו תחבורה ציבורית), אולם ניתן להגדיר אותו בתור היישוב הכי מנקר עיניים בישראל, לא פחות.
אל היישוב, הממוקם על מצוק בין הים התיכון לקיבוץ שפיים שבאזור השרון, הגעתי עם שמאי המקרקעין הוותיק אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין. אם שואלים אותו, מדובר במקום המגורים הכי פריווילגי בישראל: "יש פה מקבץ וילות מטורף במחירים הזויים, ורבים מעשירי ישראל, אלה שקוראים עליהם בטורי הרכילות הכלכליים, גרים כאן".
ארסוף הוקם בשנות ה-90 של המאה הקודמת ומקור שמו במצודה העתיקה "תל ארשף", שכיום היא חלק מהגן הלאומי אפולוניה הסמוך. בראשית ימי המדינה, רבע מקרקעות המקום נרכשו על ידי אביו של האדמו"ר מגור עם כוונה להקים שם כפר נופש חרדי, אך הרעיון לא יצא לפועל והמגרשים נשמרו בבעלות המשפחה.
כפי שפורסם ב"כלכליסט" בשנה שעברה, בבעלותו האישית של האדמו"ר כ-20 מגרשים בשטח כולל של 21.7 דונם ובשווי מוערך של 170 מיליון שקל לפחות. את הבעלות באחד המגרשים חולק האדמו"ר עם איש העסקים עמוס לוזון, ועל המגרש נמצא ביתו של לוזון, מהמפוארים ביישוב. על פי הפרסום, כיום מחזיקים בארסוף בתים וקרקעות, בין היתר, קובי ויהודית ריכטר, עידן עופר, בני שטיינמץ, ניר שרצקי, מריוס נכט ואדם נוימן.
בארסוף יש שתי שכונות: ארסוף קדם וארסוף ים. את הסיור ערכנו אצל האחרונה, שבנויה על מצוק כורכר בגובה 35 מטרים המשקיף לים התיכון. "היישוב היוקרתי הזה פחות מוכר לציבור, אבל הוא כן מוכר לממשלה", מספר דנוס. "הוא התפרסם בעבר לאחר שסגר את שעריו בפני מבקרים מבחוץ, אנשים שרצו לבוא לים וליהנות מפיסת החוף מהיפות בארץ. הוא הנהיג מדיניות אכיפה קשה בנושא החניה. אך לאחר פסיקת בית המשפט ב-2018, המצב השתנה. היום אפשר להיכנס ליישוב ולהתרשם מהווילות על קו המים. זה היישוב היחיד בישראל שיש לו כזה ים מחוץ לבית".
"ארסוף הוא יישוב של נובורישים, NEW MONEY", ממשיך דנוס. "יש פה הרבה מאוד כסף חדש שבאמצעותו נרכשו מגרשים בשטח של 700 מטרים תמורת סכומים בסדר גודל שבין 18-20 מיליון שקל (לפני הבנייה). יש כאן כמובן דיירים ותיקים, לא תמצאו פה משפחות עם ילדים. מדובר ביישוב מאוד קטן עם 40-50 משפחות בלבד שנהנות כמעט בבלעדיות מהחוף המרהיב".
הבנייה בארסוף היא חגיגה אדריכלית בשלל סגנונות. "בניגוד לאופי הבנייה הקלאסי שמאפיין יישובי יוקרה ותיקים כמו סביון וכפר שמריהו, הווילות החדשות כאן מעוצבות בסטייל הכי גבוה שיש. כאן אין גננים, מי שמטפל בגינות אלה מעצבי נוף. התושבים כאן הרוויחו את הכסף הגדול במו ידיהם והם בנו את בית החלומות שלהם. הם לא מתביישים, הם רוצים ליהנות ולהרגיש את פרי עמלם. אני חושב שמה שהכי מייחד את ארסוף זה השילוב בין הטבע והקרבה לים עם בנייה מאוד איכותית. יש כאן שמורת טבע צמודה ויש לך שכנים שהם כמוך".
כמה עסקאות נדל"ן בשנה יש בארסוף?
דנוס: "אולי אחת בשנה. צריך לקחת בחשבון שבערך רבע מהמגרשים הריקים פה שייכים לאדמור מגור והוא כמעט ולא מוכר. ולמי שיש כסף ומצליח לשים פה יד על משהו - לא עוזב. אין לו סיבה לעשות את זה, המחירים רק יעלו. זה חלום על הים התיכון, איפה תמצא עוד דבר כזה?".
מתווך הנדל"ן הוותיק יוסי מימרן, בעלי משרד התיווך יוקרה אסטייט, אומר כי 30% מהמתעניינים ברכישת בתים בארסוף אלה יהודים מצרפת וארה"ב: "מדובר באוכלוסייה איכותית בגילאי 40-60 ששומרת על דיסקרטיות מלאה. מדובר ברוכשים מפורסמים – חברי כנסת, אנשי הייטק וסלבריטאים", הוא אומר.
לדבריו, "מרבית הנכסים למכירה ביישוב הם בני 10 שנים, וחוץ מהנכסים בשטח 700 מ"ר שעולים בין 15-20 מיליון שקל, יש גם נכסים גדולים בשטח של דונם ויותר במחיר של 30-40 מיליון שקל, תלוי אם מדובר בקו ראשון או שני לים. לפני פחות משנה נמכר כאן מגרש בשטח 1.4 דונם ב-12 מיליון שקל עם קרקע לבנייה מיידית. המגרש היה מיועד להקמה של שני בתים דו משפחתיים, כל אחד בשטח 700 מ"ר, אבל הרוכש החליט לבנות בית אחד ענק בשטח 407 מ"ר בנוי עיקרי ועוד 97 מ"ר לשטחי שירות. זאת עסקה מעולה, מדובר בנכס בקו שלישי לים והיום המגרש הזה היה נמכר כבר ב-16 מיליון שקל".
עו"ד גיא אופיר, מי שהוביל לפני כעשור מאבק ציבורי עיקש נגד מדיניות איסור החניה בארסוף, טוען כי הקמת יישוב יוקרתי צמוד לים ולשמורת טבע מהווה פגיעה בציבור. "בנו יישוב על שמורת טבע ועל מצוק יפהפה, ולא ברור איך ניתן היתר. לא צריך לגור במקום שגזל פיסת טבע מהתושבים ולא רוצה לתת לפשוטי העם להיכנס. יש פתחי ביוב וצינורות על המצוק, זה מכוער. אני ממליץ להגיע לארסוף וליהנות מהמצוק ומהנוף היפה של הים. הירידה אל הים יכולה להיות מסוכנת, אז תיזהרו".