רשמת ההוצאה לפועל הורתה לאחרונה על מחיקת חובות בתיק של חייב בהיקף של כ-430 אלף שקל, וכן על סגירת התיקים שהתנהלו נגדו במשך 27 שנים.
הרשמת, סמאח מנאסרה-סבאח, מלשכת עכו, קבעה בהחלטתה כי "במדינה מתוקנת בה מערכת המשפט אינה עמוסה דיה, ומדינה מתקדמת המעוניינת לקיים מערכת משפטית צודקת, חייבת לדאוג לתושביה מחוסרי האמצעים ולהעניק להם זכות אוטומטית לקבלת סיוע משפטי, וזאת מבלי שיבקשו זאת באופן מפורש.
"כך לדוגמה אנשים מחוסרי אמצעים החיים מקצבאות שמשולמות ע"י המוסד לביטוח לאומי, בשל נכותם, גילם או פוטנציאל השתכרותם הנמוך, יש להעניק להם ייצוג אוטומטי יזום בכלל ההליכים האזרחים המנוהלים נגדם וזאת בכדי שיזכו להליך משפטי הוגן. כך ככל והחייב בתיק זה היה מקבל ייצוג נאות בתיקים אלה, תוצאה זו הייתה מתגשמת לה לפני שנים רבות".
ההחלטה של הרשמת מתייחסת לתיק איחוד שנפתח עוד בשנת 1995, והמשיך להתנהל כנגד החייב למרות שהמשיך לעמוד בתשלומיו במשך 27 שנים. תיק האיחוד כלל בחובו 10 תיקי הוצאה לפועל פרטניים, כאשר לאחר שנים רבות נותרו פעילים בו שלושה תיקים בלבד, מכיוון שכל השאר נסגרו לבקשת הזוכים (שלהם היה חייב כסף).
בהחלטה צוין כי בשלושת התיקים שנותרו הזוכים הם חברה שעברה הליכי פירוק לפני 14 שנים, ובעניינה לא הוצג כל אישור המתיר המשך גביית כספים, ובשני תיקים נוספים נפטרו הזוכים, הראשון לפני כ-27 שנים והשני לפני מעל ל-10 שנים, וזאת מבלי שעודכנו בתיקים צווי ירושה, צווים לקיום צוואה או ייפוי כוח מטעם היורשים, המתירים המשך ייצוג בתיקים.
הרשמת ציינה כי שומה על זוכה לנהל את הליכי ההוצאה לפועל כלפי החייב, בתום לב ובהגינות, לשם מימושו של פסק הדין באמצעות הליכי ההוצאה לפועל.
לבסוף קבעה הרשמת כי "הגיעה העת לשחרר החייב מחובות שהיה דינם להיות מחוקים מלפני יותר מעשר שנים אם היה זוכה לייצוג נאות, ולשחררו לחיים חדשים נטולי תיקי הוצאה לפועל. החייב, שהוא בן 68 שנים, אשר שגה באופן ניהול ענייניו הכלכליים איפה שהוא בשנות ה-30 לחייו, הוכיח עמידה ממושכת ונחרצת בצו התשלומים שנקבע לו במשך 27 שנים".
לסיכום, הורתה הרשמת, בהתאם לסמכותה מכוח תקנות וחוק ההוצאה לפועל, ומכוח סמכותה הכללית למניעת עיוות דין חמור, על סגירת כלל התיקים הפרטניים המנוהלים נגד החייב - ועל מחיקת החובות בתיק האיחוד שעמדו על סך של כ-430 אלף שקל , תוך ביטול דיונים שנקבעו בהמשך תיק האיחוד, ותוך ביטול כלל ההליכים וההגבלות שהוטלו על החייב במסגרתו.