בשנה האחרונה, עוד במקביל למאבק על הרפורמה המשפטית, נרשמה בשגרירות צרפת בישראל עלייה של 30 אחוז בבקשות להנפקת דרכונים צרפתים ביחס לשנה שעברה. אצלנו במשרד, חלה מאז אירועי אוקטובר עלייה של 50 אחוז בבקשות למימוש הדרכון הצרפתי, חידוש האזרחות הצרפתית והעברת הזכאות לדור הבא.
אזרחות צרפתית מהווה מבחינת ישראלים כיפת ברזל דיפלומטית במקרה חירום: במלחמה הנוכחית ראינו את זה בין היתר במגעים הדיפלומטים ברקע העובדה ששבעה מהחטופים הם בעלי אזרחות צרפתית. עם פרוץ המלחמה גל ראשון של נשים עם ילדים קטנים הגיע לצרפת בהטסה מאורגנת בסיוע הקונסוליה הצרפתית. הם שהו שם במשך חודש שבמהלכו הקהילה הישראלית בפריז דאגה לסייע להם בשיעורים וסדנאות פדגוגיות לילדים, ליווי פסיכולוגי ואפילו מצאו להם מקום בבתי ספר יהודיים בפריז. בנוסף, ממשלת צרפת דאגה להטיס על חשבונה את אזרחיה לצרפת לאחר אירועי אוקטובר, כולל בני זוגם של צרפתים.
הרבה צאצאים של ילידי אלג'יר או צרפת פנו למשרדי כדי לממש את זכאותם בהורשה לדרכון המיוחל. כאשר אחד מההורים או אפילו הורה של הורה החזיק בעבר הרחוק בדרכון צרפתי, אם זה קרה במהלך 50 השנים האחרונות, ניתן עדיין לממש את הזכאות בהורשה.
לרוב הישראלים ההליך מתבצע בליווי משפטי מול הרשות הקונסולרית בישראל, או מול בית המשפט כאשר מקור הזכאות הינו רחוק. הדרישות של הקונסוליה הצרפתית לחידוש הזכאות היום גבוהות בהרבה משהיו בעבר ולכן המבקש חייב להגיע עם כל המסמכים הנדרשים, אחרת התיק יישלח לבית המשפט בצרפת.
בבקשות האחרונות הורגשה דחיפות ולחץ חסר תקדים של מי שהחליטו שהגיע הזמן לסדר את הניירת ולדאוג לדרכון נוסף למקרה שהמלחמה תתרחב גם בחזית הצפונית. היו פונים שהצהירו כי במקרה כזה ישלחו את הנשים והילדים לצרפת ואילו הגברים יישארו בארץ.
דרכון אירופאי מאפשר להיכנס לכל מדינה באיחוד, לשהות בה ללא הגבלת זמן ולעבוד בה ללא צורך בוויזה. המרוץ לדרכון התחזק עוד לפני המלחמה על רקע דרישת ויזת הכניסה לאירופה שתיכנס לתוקף בקרוב. בין לקוחותיי יש משפחות המעוניינות ברילוקיישן למדינות אחרות מלבד צרפת, שבהן החיים נוחים יותר מבחינה כלכלית, כמו פורטוגל, קפריסין וספרד. משפחות ישראליות שבהן אחד ההורים מחזיק בדרכון צרפתי עברו להתגורר באירופה כשההורים ממשיכים לעבוד מהבית ולקבל משכורת מעבודתם בישראל.
מי שמחזיק בדרכון צרפתי יכול להגר בקלות יחד עם משפחתו. בן או בת זוגו יוכלו ליהנות מזכות שהייה ועבודה בעקבות היותם נשואים לצרפתי, או מעצם היותם הורים לילדים צרפתיים.
עבור רוב הישראלים, הזכאות לאזרחות צרפתית הינה זכאות בהורשה: כאשר אחד מהוריהם או הסבים היה יליד צרפת או אלג'יר או התאזרח בעבר בצרפת. לצורך הוכחת הזכאות נדרש להציג מסמכים צרפתיים ותעודות שונות ממרשמים בצרפת.
שימו לב, לצורך מימוש הזכאות בהורשה – אין צורך להיות דוברי צרפתית. לעומת זאת, בני זוג המעוניינים לקבל את הזכאות מתוקף נישואין עם צרפתי יידרשו לעבור מבחן שפה ברמה די גבוהה. כמו כן, הדין הצרפתי איננו מגביל את קבלת האזרחות בהורשה בעקבות שירות בצה"ל או בשירות המדינה.
עם זאת, צה"ל עצמו דורש לעיתים מקצינים בדרגה מסוימת לוותר על אזרחותם הזרה כדי להגיע לתפקידים בעלי רגישות גבוהה. בדומה לכך, משרד המשפטים ומשרד ראש הממשלה דורשים ויתור על אזרחות זרה כתנאי למינוי שופטים או חברי כנסת בישראל. כדאי לקחת בחשבון שהוויתור חייב להיעשות מול רשות צרפתית מוסמכת ויכול לפגוע גם בזכאות של הדורות הבאים.
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• עו"ד ג'ולי דניאל עוסקת באזרחות צרפתית
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין