"קרן החוסן" לתמיכה וסיוע לחטופים ובני משפחותיהם, הושקה אמש רשמית בערב סגור עם משפחות החטופים בתל אביב. בראש הקרן יעמוד בהתנדבות הנשיא העשירי של מדינת ישראל, ראובן (רובי) רבלין.
הקרן החדשה נועדה לתמוך ולסייע למשפחות החטופים כולן - גם במשפחות החטופים שעדיין בשבי וגם לאלו שיקיריהם חזרו. היעד שלה בשלב הראשוני הוא גיוס כספים בהיקף של מאות מיליוני שקלים בארץ ובחו"ל, מתרומות פרטיות וארגונים, וכן מענקים ממשלתיים ומכרזים. רק כאשר היקף הכספים יהיה מספק, הקרן תחל לחלק אותם למטרות שתקבע, כשבין היתר היא מתכננת גם להקים פרויקטים בתחום החוסן, ולתת מענה לצרכים שהמדינה לא מצליחה לתת להם מענה.
חלק ממקימי הקרן הם ממקימי מטה המשפחות וממשיכים לסייע לו בשוטף, אולם הקרן תפעל כישות עצמאית ונפרדת. הקרן תפעל בשיתוף עם החטופים ששבו ובני המשפחות, הן בהגדרת הסיוע, והן בטיוב הצרכים אשר עם הזמן גם עשויים להשתנות. יחד עם זאת משיקולים מקצועיים, בשונה מהקיים במטה משפחות החטופים, בני המשפחות לא ישובצו בגופים האופרטיביים אשר יפעלו בקרן. אותם גופים יהיו גורמים מקצועיים, בעלי ניסיון ובלתי תלויים אשר יכתיבו את פעולותיה וסדרי העדיפויות של הקרן בהתאם להגדרת וטיוב הצרכים כאמור.
לדברי מייסדי הקרן, דודי זלמנוביץ, ההשראה לקרן הינה אירועי ה-11 לספטמבר. עוד באותה השנה הוקמה קרן פיצויים שסיפקה פיצויים לנפגעי הפיגועים ולקרוביהם. הקרן סיפקה עד היום למעלה מ-7.3 מיליארד דולר פיצויים ליותר מ-29 אלף נפגעים. בכפוף להיקף המשאבים שיגויסו על ידי הקרן וסדרי העדיפויות שייקבעו על ידה, היא תשאף להוביל (באופן ישיר ו/או באמצעות גורמים מתמחים), מהלכי תמיכה ושיקום עבור החטופים ובני משפחותיהם.
לדברי מייסדי הקרן, השאיפה היא שהקרן תהיה ארוכת טווח ותפעל שנים רבות. התורמים לקרן ייהנו מזיכוי ממס בהתאם להוראות הדין בארץ ובחו"ל. בדירקטוריון שלה חברים עו"ד זלמנוביץ שהיה גם ממייסדי מטה משפחות החטופים; ליאור אטיאס מקרן אבירם; גלית פולונסקי; ונועם חכמון.
נשיא המדינה ראובן (רובי) רבלין: "החברה הישראלית התגלתה ביופיה ואחדותה כשעטפה וסייעה למשפחות החטופים. חיבקה, נתרמה ותרמה. אולם כעת, כמעט עשרה חודשים אחרי, כשהזמני עושה צעדיו המאיימים לכיוון הקבוע, מזדקקת ההבנה כי יש להיערך לרשת תמיכה משמעותית ומחייבת עבור המשפחות כולן. אלו שיקיריהם שבו בשלום, אלו שחזרו כחללים ואלה שגורלם עדיין לוט בערפל".
"לעניות דעתנו", מוסיף הנשיא לשעבר, "חובתנו המוסרית, ערכית וחברתית להירתם למען משפחות החטופים בין אם בחיים ובין אם לאו, בין אם גורלם ידוע ובין אם לא, וכמובן החטופים אשר שבו ואט אט בונים גופם ונפשם בחזרה".
עו"ד זלמנוביץ אמר: "בתום 10 חודשים מאז שהייתי שותף ליסוד מטה משפחות החטופים, כבר אז ידעתי שבשלב מסויים מרכז הכובד יתחלק בין הנושא של בית למשפחות שהוקם למטה, השבת החטופים ונושא השיקום והתמיכה. בהינתן שחזרו מחצית מהחטופים, וביודעי עד כמה הקשיים של השבים לא קלים, ביודעי שחוק פדויי שבי שחל על השבים אינו זהה לחקיקה שחלה על החטופים – הגעתי למסקנה שזה הזמן להתחיל לעסוק גם בשיקום ותמיכה. בעוד אנחנו במטה מתפללים שהוא ייסגר כמה שיותר מהר , ברור לי שנושא התמיכה והשיקום במשפחות ובשבים חייב להיעשות לפחות לעשור".