שר האנרגיה, אלי כהן, קיים ביקור בזק באתונה. במסגרת הביקור נפגש כהן עם שר האנרגיה היווני תיאודורוס סקילאקקיס וחתם מולו על הסכם לחיזוק הקשרים בין המדינות, וקידום פרויקטים משותפים בתחומי האנרגיה.
השרים סיכמו בפגישתם להאיץ את פרויקט הכבל החשמלי התת ימי (Great Sea Interconnector) שיחבר את ישראל לרשת החשמל של אירופה דרך יוון, ויאפשר לישראל לצרוך חשמל מאירופה בשעות חירום, כך שכבר בשנת 2025 ייחתם החוזה להקמת התשתית. בנוסף סיכמו השרים לקדם את המקטע בין ישראל ליוון, במסגרת מסדרון סחורות ותשתיות האנרגיה שיחבר בין הודו לאירופה, דרך מדינות המפרץ.
1 צפייה בגלריה
שר האנרגיה, אלי כהן, עם שר האנרגיה היווני, תיאודורוס סקילאקקיס, בחתימה על הסכם באתונה
שר האנרגיה, אלי כהן, עם שר האנרגיה היווני, תיאודורוס סקילאקקיס, בחתימה על הסכם באתונה
שר האנרגיה, אלי כהן, עם שר האנרגיה היווני, תיאודורוס סקילאקקיס
(צילום: שגרירות ישראל באתונה)
מדובר באיתות ישראלי לטורקיה על רקע המתיחות בין המדינות - המעיד על כך שישראל בחרה סופית בברית ההלנית בסוגיית הגז ופסחה על טורקיה העויינת. ישראל משתמשת כאן במקורות האנרגיה שלה לחיזוק המעמד המדיני שלה, כספקית אנרגיה חשובה ברמה האזורית. המהלך בא לידי ביטוי במלחמת "חרבות ברזל", כשהגז שישראל מייצאת לירדן ולמצרים היה גורם ממתן בהתבטאויות שהגיעו מעמאן ומקהיר. נודע כי אחרי הכניסה של מזכיר האנרגיה החדש בממשל טראמפ יש כוונה לכנס את הפורום של ישראל, יוון קפריסין בראשות ארה"ב.
"הגז הישראלי נותן לנו עוצמה מדינית משמעותית, שלא לדבר על כך שבשנה שהפרויקט יסתיים הוא יניב לישראל כ-2 מיליארד דולר", אמר השר כהן, "בסוף היום יש אסטרטגיה אמריקאית ליצור נתיב תשתיות אלטרנטיבי לנתיב הסיני והאיראני, ומדברים על נתיב מהודו עד אירופה. ישראל היא נקודת היציאה מאסיה ויוון היא נקודת הקליטה לאירופה. אנחנו למעשה מחזקים את החוליה במסגרת החזון האמריקאי, שאנו לשמחתנו חלק ממנו. יצירת מסדרון התשתיות הוא עוד דבר שמטריד את האיראנים והטורקים - וזה מעניין גם את ההודים. בהמשך הוא צריך לעבור דרך מדינות המפרץ כמו האמירויות שיש לנו איתה קשר, וסעודיה שאיתה אין לנו יחסים. האנרגיה זה מפתח לחיים ועוצמה מדינית".
כהן הוסיף: "הסכם הרחבת שיתופי הפעולה עם יוון הוא בעל חשיבות אסטרטגית עבור שתי המדינות. סיכמנו להאיץ את הכבל החשמלי התת ימי שיחבר את ישראל לרשת החשמל האירופית, ושוחחנו על קידום מסדרון סחורות ותשתיות אנרגיה שיחבר את אסיה לאירופה דרך מדינות המפרץ, ישראל ויוון. שיתופי הפעולה האלו יגוונו את מקורות האנרגיה של אירופה, יתרמו ליציבות ולשגשוג במזרח התיכון, יגדילו את הביטחון האנרגטי שלנו, יהפכו את ישראל לגשר בין מזרח למערב ויחזקו את מעמדנו כמעצמת אנרגיה אזורית. אני מודה לידידי שר האנרגיה היווני סקילאקקיס על שיתוף הפעולה, יחד נמשיך לפעול למען ישראל, יוון והאזור כולו"
שר האנרגיה היווני, סקילאקקיס, אמר: "הסכם זה מייצג אבן דרך חשובה בשיתוף הפעולה בתחום האנרגיה בין יוון לישראל, וטומן בחובו עתיד מבטיח עבור המדינות בהתמודדות עם אתגרי והשפעות משבר האקלים. בשל כך, הקמה של מסדרון חשמל ירוק מישראל לאיחוד האירופי דרך יוון, הוא פרויקט אסטרטגי חשוב מאוד עבורנו ובעבור כלל מדינות האיזור".
במסגרת הביקור חתמו השרים על הסכם בין ישראל ליוון (IGA) לחיזוק שיתוף הפעולה בין המדינות בתחום האנרגיה, התשתיות, סייבר, אנרגיה מתחדשת, וקידום טכנולוגיות מתקדמות. מטרת ההסכם, שתוקפו הראשוני לחמש שנים, תהיה להבטיח ביטחון אנרגטי אזורי, ולהגביר את היציבות והשגשוג האזוריים.
לצד אירוע החתימה, נפגש השר כהן גם עם מנכ"לי חברות האנרגיה המובילות ביוון, כמו מנכ"ל DEPA, תאגיד הגז הציבורי של יוון, קונסטנטינוס ציפראס, ומנכ"ל IPTO, חברת ניהול המערכת היוונית, מאנוס מנוסאקיס. המשלחת הישראלית כללה יועצים בכירים ומומחים לתחום האנרגיה, שהובילו דיונים אסטרטגיים.