בשיתוף אתר המקצוענים
תחום הבנייה הירוקה מתפתח, והוא בהחלט כולל בתוכו גם את ענף השיפוצים. אם עד היום שיפוץ ירוק נחשב לתופעה של קומץ קטן שצועק לקיימות, בונה בעצמו רהיטים ולא לוקח חלק בתרבות הצריכה המוגזמת, הרי שהתחום הולך ונכנס יותר ויותר למיינסטרים.
כשמדובר בדברים שכלל לא מייקרים את עלות השיפוץ, הרי שאין בכלל שאלה מדוע להימנע מבחירה באופציה הזו.
ועדיין, גם אם חלק מהדברים אכן עולים יותר בשלב השיפוץ, אך לטווח ארוך הם חוסכים לכם כסף.
מה ההבדל בין שיפוץ ירוק לשיפוץ רגיל?
"שיפוץ רגיל לא בהכרח עושה שימוש בתאורת השמש הטבעית ובאוורור הטבעי של הבית", מסבירה טל מילס, מנכ"לית המועצה הישראלית לבנייה ירוקה. "הוא גורם לטווח ארוך לבזבוז חשמל, לבזבוז מים, לפליטת רעלים ממוצרים, לאי נוחות בשל היעדר בידוד ולחדירת רעש.
"לעומתו, שיפוץ ירוק, הוא כזה שמתייחס למבנה ולמיקומו ביחס לשמש, לתנאי האקלים שבאזור ומעדיף שימוש בחומרים ובמוצרים ידידותיים יותר לסביבה".
מה למשל?
"תכנון המבנה והפתחים כך שבמשך מרבית שעות היום לא יהיה צורך לעשות שימוש בתאורה מלאכותית (או שימוש מועט בה)", היא מדגימה.
"תכנון ירוק הוא כזה שדואג לאוורור טבעי ולאור טבעי, לניצול אנרגיית השמש (באמצעות תכנון חכם של מיקום קולטי שמש ובחירת דוד המתאים למספר הנפשות), השקעה בבידוד של המבנה הן מבחינה תרמית (שמירת חום וקור) והן מבחינה אקוסטית (בידוד רעשים)".
לדברי מילס, הדבר קשור גם לצרכנות ירוקה. "בחירת מכשירי חשמל בעלי דירוג אנרגטי גבוה, בחירת גופי תאורה ונורות חסכוניים בחשמל, שימוש בחומרי בנייה ובחומרי גמר מחומרים ממוחזרים, איטום וצביעה בחומרים ירוקים, מניעת לחות והיווצרות עובש וטחב וכן הלאה".
מהם היתרונות הבריאותיים של שיפוץ ירוק?
פחות פליטת רעלים: אחד הגורמים המשמעותיים המשפיעים על בריאותנו הוא היקף הפליטה של רעלים מחומרי הבנייה, הצבע, חומרי האיטום, רהיטים מסוימים ודבקים בחלל הפנימי של הבית. בנייה ירוקה, היא כזו המעודדת שימוש בחומרים שלא פולטים רעלים או קרינה מסוכנת.
יתרונות אור טבעי ואוורור טבעי: ככל שהמבנה מאוורר יותר, ותחלופת האוויר בו טובה יותר, היא מאפשרת סילוק של אוויר רווי בפחמן דו-חמצני. מבנים סגורים, המתבססים אך ורק על מערכות מיזוג, לא מאפשרים תחלופת אוויר מספקת, ואף מעבירים חיידקים מחדר לחדר.
זה קורה בעיקר בבנייני משרדים, בהם לא ניתן לפתוח את החלונות, ואנו נמצאים בהם זמן ממושך. כשמדובר בחלל הביתי, הרי שיש לנו יכולת גבוהה יותר להשפיע על איכות האוויר שאנו נושמים. גם לשימוש באור טבעי השפעה חיובית על מצב-הרוח ועל בריאות האדם.
היעדר בידוד אקוסטי מפריע לאורח החיים שלנו ופוגם באיכות השינה: כשמדובר בחלל שאינו מבודד טוב מבחינה אקוסטית, אנו חשופים לרעש מהחללים השונים בבית, רעש מהשכנים ורעש המגיע מהרחוב הסמוך אלינו. אלו, בעלי השפעה על איכות השינה שלנו ועל רווחתנו הכללית. ככל שתחושת הנוחות שלנו בבית גבוהה יותר, הדבר משפר את הרווחה שלנו ואת הבריאות. כבר ידוע ששינה איכותית ורצופה, בעלת השפעה ישירה על הבריאות שלנו. מגורים ליד כביש סואן, ללא פתרון אקוסטי מספק, לפחות בשעות הלילה, בעל השפעה עצומה על איכות חיינו.
לא חייבים שיפוץ מקיף, אפשר לשדרג בהדרגה
אמנם שיפוץ מקיף של דירה ישנה או שיפוץ מיד בסמוך לרכישת דירה זו הזדמנות טובה להפיכת המבנה לירוק יותר, אך לא חייבים לעשות זאת בבת-אחת.
שיפוץ ירוק יכול בהחלט להתבצע גם בהדרגה, כשבכל שלב מבצעים החלפה נקודתית של תשתיות ומערכות שונות בבית. ניתן להחליף תחילה חלונות ישנים לחלונות עם זכוכית מבודדת, לשפר את בידוד הקירות תוך שימוש בקירות גבס כחיפוי לקירות קיימים, תוך הוספת חומרי בידוד בין הקיר הבנוי לקיר הגבס.
מערכת מיזוג מיושנת יכולה להיות מוחלפת בכזו בעלת יעילות אנרגטית גבוהה יותר, וכך גם לגבי החלפה מדורגת של מכשירי חשמל ישנים. צביעת הבית עם חומרים ידידותיים יותר וסילוק רהיטים זולים הפולטים חומרים מסוכנים – כל אלו, בהחלט ניתן לעשות בשלבים.
ישנן פעולות פשוטות וזולות יחסית – כמו החלפת נורות התאורה בנורות חסכוניות יותר, או התקנה של אביזרים לחיסכון במים בברזים. חלקן, עולות יותר – כמו התקנת מערכת סולארית, אך בכל תקציב ניתן לבצע שדרוג משמעותי לבית, כזה שיקטין את ההוצאות השוטפות על תחזוקה לטווח ארוך יותר.
אם אתם אכן נמצאים ממילא לפני שיפוץ מקיף, תוכלו לחסוך הרבה מאוד כסף, אם תשקיעו יותר בשלב התכנון הראשוני. מעצב פנים או אדריכל הבקיא בתחום השיפוץ הירוק והתקנים השונים שנקבעו בתחום, יוכל להציג בפניכם הרבה יותר אפשרויות, אם תיקחו אותו בשלב שלפני התחלת הביצוע. אם בחרתם לשפץ ללא ליווי אדריכלי, חשוב שתתייעצו לכל הפחות עם מומחים בתחום הבידוד, האיטום, הזיגוג והמיזוג, הבקיאים בבנייה ירוקה.
מהו תו ירוק? העדיפו שימוש בחומרים ובמוצרים ידידותיים לסביבה
זהו תו המעיד על כך שהחומר או המוצר הנושא אותו, הם בעלי פגיעה מופחתת בסביבה ובבריאות, בהשוואה למוצרים המקבילים לו בשוק. בישראל, התו מוענק על-ידי מכון התקנים הישראלי, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה.
מוצרים וחומרים בעלי תו זה, מכילים פחות מתכות כבדות, פחות חומרים רעילים ופולטים פחות רעלים אל חלל האוויר.
ואולם, היזהרו ליפול בפח להצהרות יצרן ריקות מתוכן. קיימת תופעה המכונה 'התיירקקות'. כלומר, יצרנים ומשווקים שמציגים את המוצר שלהם כ"ירוק" ו"ידידותי לסביבה", על מנת לגרוף מחיר גבוה יותר מצרכנים.
אלו, מבליטים יתרונות סביבתיים חלקיים, ומסירים חסרונות בולטים אחרים מהצרכנים, מה שיוצר בלבול והטעייה. לכן, כדאי לדרוש לראות תו ירוק חיצוני, מטעם גורם מוסמך כלשהו ולא רק מטעם היצרן המצהיר על כך (למשל: המשרד להגן הסביבה, מכון התקנים, הרשות להגנת הסחר ולסחר הוגן).
בהקשר של חומרים ומוצרים בתחום השיפוצים, אילו סוגי חומרים נושאים תו ירוק, למשל?
בלוקים, מוצרי גבס, טיח, צבעים, דבקים וציפויים. בכדי לעודד שימוש בחומרים אלו, המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, ריכזה אינדקס של מוצרים ירוקים במאגר מרוכז.
איך לצרוך בצורה ירוקה, בטוחה ובריאה?
ובכל זאת, הנה כמה כללי אצבע והמלצות לרכישת חומרים ומוצרים בצורה 'ירוקה' יותר.
העדיפו צבעים ודבקים על בסיס מים: כמות הצבע שנמצאת בתוך הבית שלנו היא עצומה. היא כוללת את הקירות, התקרה, הדלתות, המשקופים והרהיטים. צבעים ודבקים רבים עדיין מכילים ממיסים אורגניים נדיפים המשתחררים באיטיות לחלל הבית.
לו, רעילים ועלולים לגרום להפרעות בדרכי הנשימה, לצריבה בעיניים, לנזקים לכבד ועד לכדי נזקים למערכת העצבים. חלקם, אף חשודים כחומרים מסרטנים. מכאן, החשיבות לשימוש בצבעים ובדבקים על בסיס מים, אשר מכילים כמות מעטה יותר של חומרים מסוכנים אלו.
היזהרו עם בחירת טפטים וסוג הדבק המדביק אותם לקירות: ראשית, הימנעו מטפטים אטומים והעדיפו טפטים 'נושמים', אשר לא גורמים להיווצרות של טחב ועובש מתחת. שנית, הקפידו על כך שהטפטים לא יכילו ממיסים אורגניים נדיפים, ויאפשרו ייבוש של רטיבות בקירות. ואולם, אל תסתפקו בכך. גם לסוג הדבק המדביק את הטפטים לקירות יש חשיבות, וחשוב שגם הוא לא יכלול ממיסים אורגניים נדיפים.
בדקו את רכיבי החומרים על התווית: לפני רכישת חומרי איטום, ציפויים ודבקים, בדקו את רשימת הרכיבים והקפידו כי לא מופעים ביניהם חומרים מסוג R או מרכיבים רעילים אחרים (למשל, פורמלדהיד). הסימון R בליווי מספר, מעיד על כך שהמוצר מהווה סיכון בריאותי. לדוגמה: R24, מעיד על חומר הרעיל במגע עם העור. R26, מעיד על חומר הרעיל מאוד בשאיפה. חומרי R נוספים יכולים לגרום לבעיות פוריות, פגיעה בבריאות העובר ואף לסרטן.
בנוסף, לפני כל עבודה עם חומר שאינכם מכירים, קראו את גיליון הבטיחות המצורף למוצר, כדי להשתמש בו באופן בטוח ויעיל.
עוד כתבות בנושא:
לא רק חומרים, גם התנהגות ירוקה
חסמו את פתחי מערכת המיזוג במהלך השיפוץ: אם יש לכם מערכת מיזוג מרכזית, במהלך עבודות השיפוץ, דאגו לבודד או לחסום את מערכת המיזוג בבית. בכך, תמנעו חדירת אבק וחלקיקים אל תעלות המיזוג. בכך, תצמצמו משמעותית את הסיכוי שתנשמו את אותם החלקיקים בסיום השיפוץ.
עצבו את הבית כך שלא יעודד הצטברות של קרדית האבק: קרדית האבק היא יצור מיקרוסקופי שחי במגורי אדם בתנאים של לחות גבוהה ואבק.
הקרדית מתמקמת על גבי ספרים, מצעים, ריפודים, שטיחים וצעצועים פרוותיים. היא ניזונה מקשקשי עור, והפרשותיה הן אלו שגורמות לתגובות אלרגיות של בני-אדם. לכן, יש להקפיד לשאוב את הבית לעתים תכופות, ולהקטין את היקף הלחות בבית באמצעות אוורור ואיטום שלהם.
כדי להקל על מלאכת התחזוקה, ולהקטין משמעותית את מספר קרדיות האבק, כדאי לצמצם מראש את השימוש בכמות גדולה של שטיחים ווילונות שהם בעלי פוטנציאל גבוה להימצאות של קרדית האבק. כמו כן, כדאי לדאוג מראש לארונות סגורים, כך שחפצים כמו צעצועים, ספרים וטקסטיל, יהיו מאוחסנים מאחורי דלתות.
בכתבות הבאות בסדרה נרחיב על תאורה טבעית, אוורור טבעי ושיפוץ ירוק שחסכוני בחשמל.
פורסם לראשונה: 07:09, 17.01.22