49 רשויות מקומיות ביקשו העלאות חריגות בתעריפי הארנונה, כך עולה מניתוח של נשיאות המעסיקים והעסקים שהגיע לידי כלכליסט. מדובר בבקשות להעלאה או הפחתה שמעבר לטייס האוטומטי המעלה את הארנונה בכל שנה, וב-2021 יעמוד על 1.1%. בעוד שבעבר משרד הפנים העביר את כלל הבקשות רק לאחר בקשת חופש מידע ובאופן פרטני, במטרה להגדיל את השקיפות העלה המשרד לראשונה את כלל הבקשות לאתר האינטרנט ואף ביצע ניתוח ראשוני לבחינת הבקשות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מתוך 255 רשויות, 82 הגישו בקשות למשרד הפנים לשינוי תעריפי הארנונה, חמש ביקשו העלאה גורפת לכלל משקי הבית והעסקים - בני עי"ש, כוכב יאיר, כפר יאסיף, קצרין וירכא, כשחלקן עשו זאת במסגרת התייעלות או הבראה. 13 רשויות ביקשו להפחית את עליית הטייס האוטומטי, כלומר לשמור על הארנונה כשהייתה, בהן רעננה, רמת גן, ראש העין, חיפה, בנימינה, באר שבע וזרזיר.
כאמור לפי בדיקה של נשיאות המעסיקים והעסקים, 49 רשויות ביקשו העלאות כלשהן ו-49 רשויות ביקשו הורדות כלשהן. בין הרשויות שביקשו העלאה כלשהי ניתן למנות את תל אביב שביקשה ליצור מדרג תעריפים חדש המייקר ארנונה בשתי מדרגות למגורים בהתאם לגיל הבניין לאור היקף ההתחדשות העירונית בעיר. לפי הערכות העירייה מדובר בהגדלת הארנונה ל-30 אלף נכסים שתכניס עוד 11 מיליון שקל בשנה.
בנוגע לדירות נופש airbnb, מבקשת העירייה להגדיל ארנונה ל-7,156 נכסים כשהסיווג החדש שלהן יגיע עם תעריף של 125.4 שקל למ"ר לשנה בכל האזורים, כשלפי ההערכות המחיר הממוצע שמשלמים היום על דירות כאלה עומד על 56.3 שקל, תחת ההנחה שגודל הנכס הממוצע עומד על 50 מ"ר. העירייה מעריכה כי הסיווג החדש שרואה בדירות נופש כעסק, יכניס לה עוד 24.7 מיליון שקל.
מנסים למנוע בריחה של בנקים
צעד מעניין נוסף שנוקטת בו העירייה הוא הפחתת ארנונה לבנקים, שתעריפי הארנונה שלהם הם הגבוהים ביותר ועומדים על כ-1,446 שקל למ"ר בסניפים, 753 שקל למ"ר בכל שטח אחר של הבנק ו-594 שקל למ"ר למרכזי הדרכה שלהם. העירייה מבקשת להפחית את התעריף לשטחים שאינם סניפים ל-483 שקל למ"ר לשנה.
למרות שהדבר יוביל להפסד של כ-51 מיליון שקל בשנה, בעירייה מנמקים זאת בכך שבמסגרת המהלך של הפיקוח על הבנקים לעידוד התייעלות בבנקים, הוא דורש מהם גם להתייעל בתחום הנדל"ן. "קיימת מגמה של העתקת משרדי המטה השונים של הנהלות הבנקים מת"א לערים אחרות. על רקע מגמה זו והוראת הפיקוח על הבנקים ומתוך הכרה בחשיבות הישארות הבנקים בעיר כדי לשמר אותה כמרכז פיננסי מוצע לשנות את סעיף הבנקים בצו הארנונה", מסבירים בעירייה.
מלבד הבקשה להפחית באופן גורף את ההתייקרות האוטומטית של 1.1%, בחיפה מבקשים לייקר ארנונה למפעלים לזיקוק מוצרי דלק ב-8.8% לצד הפחתה של הארנונה לחללי עבודה של אמנים. באשדוד מבקשים להוזיל ארנונה באיזור מסחרי אחד שם הפעילות נמוכה יחסית, ולייקר באיזור אחר. בדימונה הארנונה לבנקים ולתחנות דלק תתייקר ב-6.3%.
חלק מהבקשות לא עומדות בקווים המנחים של משרד הפנים, אולם הרשויות מבקשות בכל זאת בתקווה שמשרדי הפנים והאוצר ישתכנעו בצורך או מתוך כוונה לשדר לתושביהן לגבי העתיד לבוא. ניתוח שעשה משרד הפנים העלה כי סה"כ היו 82 בקשות לשינויים לעומת 96 בשנה שעברה, וייתכן שבעקבות משבר הקורונה הרשויות לא רוצות לערער את מצב העסקים בתחומיהן.
נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין, מסר בשם נשיאות המעסיקים והעסקים: "רשויות מבקשות להעלות ארנונה לעסקים על שום שבוצעו העלאות שכר לעובדיהן ומשום שכשלו בניהול ובהתייעלות. חובה על שר הפנים ושר האוצר להודיע מידית לכלל הרשויות המקומיות שלא יהיו העלאות מס ארנונה חריגות ל-2021".