משרדי הפנים והאוצר הודיעו ביום ג' כי הממשלה אישרה מתן הנחה בגובה 25% בתשלום הארנונה לעסקים עד סוף שנת 2020, הנחה המשקפת שלושה חודשים פטור מתשלום. זאת במסגרת תכנית הסיוע הכלכלית להתמודדות עם נגיף הקורונה.
יחד עם זאת, בחלק מהרשויות כבר נגבה תשלום ארנונה בגין החודשים מרץ ואפריל, זאת למרות שחלק ניכר מהעסקים סגורים ולא פעילים. בעלי עסקים אלה חוששים, כי מאחר והתשלום כבר נגבה מהם, לא יזכו לקבל את ההנחה.
בשיחה עם "כלכליסט" מבהירים במשרד הפנים כי הרשויות מחוייבות במתן ההנחות ובמקרים בהם יתקבלו תלונות על כך שהרשות אינה מעניקה את ההנחות, המשרד יתערב ואף יתנה את מתן השיפוי לרשויות, במעקב אחר ההנחות שמעניקות הרשויות לעסקים. עוד הובהר כי את ההנחה ניתן לפרוס כל שהיא תמומש עד סוף השנה. כמו כן הובהר כי כלל סיווגי העסקים זכאים לקבל את ההנחות, בדגש על מסחר, בתי מלון, מפעלים, חניונים, וכו, כאשר סיווגים שאינם זכאים להנחות הם מרכולים, בתי מרקחת, חנויות פארם ומגורים.
לדברי עו"ד אלון ברמי ממשרד עוה"ד גולפרב ברמי. מתן פטור גורף לתקופה קצובה ללא קריטריונים היא מהלך שגוי. "הפטור אינו מבחין בין עסקים ותעשייה שהושבתה בתקופת המשבר לבין כאלה שפעלו ואף הפיקו רווחים בתקופה זו. מדוע יש לתת פטור מארנונה, וודאי פטור גורף, לעסקים כדוגמת מפעלי תעשיה שפעלו בתקופה זו? נכון יותר לייעד את התקציב לעסקים שאכן נפגעו במשבר, כשהתמקדות בהם, תגדיל את התקציב שעומד לצורך הקלה עליהם".
כזכור ב-17 במרץ הודיע מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן לרשויות המקומיות כי בהנחיית השר אריה דרעי המשרד מאפשר לרשויות לדחות את תשלומי הארנונה לעסקים קטנים ובינוניים ל-1 במאי. כך שיתאפשר לרשויות לדחות לעסקים את תשלומי הארנונה למחצית השנייה של שנת 2020 ולאפשר להם הסדרי תשלום מקלים אשר יעלו בהדרגה מה-1 ביולי ועד סוף השנה.
"עכשיו צריך ללכת לריב עם העירייה כדי לקבל את ההנחה"
למרות מכתבו של כהן, מתן אפשרות הדחייה נותרה לשיקול דעתן של הרשויות, כאשר אין אחידות באופן שבו הן פועלות. חלקן הודיעו לציבור על דחית הגבייה לחודש מאי, ובחלק מהרשויות נמשכה גבייה אוטומטית של תשלומי ארנונה בהוראות קבע כמו ברמת גן למשל. "למרות שהמשרד סגור, ב-31 במרץ ירד תשלום ארנונה לעיריית רמת גן על החודשים מרץ ואפריל", אומר בעל משרד במתחם הבורסה בעיר. "עכשיו צריך ללכת לריב עם העירייה כדי לקבל את ההנחה שמגיעה".
במשרד הפנים הבהירו כי מתן ההנחה בארנונה לעסקים בשיעור 25% המשקפת פטור של שלושה חודשי תשלום, הינה חובה, ולא זכות וולנטרית של הרשות. כדי לוודא שהרשויות יממשו את ההנחייה, הובהר כי סכום השיפוי לרשויות המקומיות בגין אובדן הכנסות בסך 2.8 מיליארד שקל, יוקצה לרשויות במנות ובהתאם לדיווח של הרשויות על מתן ההנחות בארנונה לעסקים בעיר. "במידה ויתקבלו דיווחים כי ברשות מסויימת לא ניתנת ההנחה כמצופה, משרד הפנים יתערב", נמסר.
לגבי השאלה כיצד ובאילו מועדים תינתן ההנחה, במשרד הפנים מבהירים כי סוגיות אלה מחייבות חקיקה ראשית שכרגע לא ניתן ליישם. על כן, העסקים יתנהלו מול הרשות המקומית, שתבחן את סיווג העסק, ואת מועדי פריסת ההנחות, שכן חלק מהעסקים ייתכן ויבקשו לקבל את ההנחות בחודשים הקרובים, בעוד אחרים יבקשו לקבל את ההנחות בחודשים יותר מאוחרים. בכל מקרה, על הרשות המקומית לוודא כי תמומש הנחה בארנונה המשקפת פטור משלושה חודשי תשלום עד סוף השנה, גם אם גבתה ארנונה מעסקים בחודשים מרץ ואפריל. אמש אגב ,פורסמו התקנות להערות הציבור, לקראת חקיקה שתממש על פי הערכות לאחר הסרת המגבלות הנוכחיות.
למרות זאת, סבור ברמי כי העברת התקציב לרשויות לפני מימוש ההנחות על ידן היא מצב בעייתי. "מניסיון העבר, חלוקת התקציב לרשויות לפני מתן הפטור היא אקט שגוי. יש להעביר את כספי התקציב באופן מדורג לרשויות המקומיות רק כנגד מתן הנחות בפועל לעסקים ומפעלים שבתחומן. דרוש גורם מפקח על התהליך שיוודא שכספי התקציב אכן יגיעו ליעדם - העסקים ומפעלי התעשייה".
מעיריית רמת גן נמסר: "עיריית רמת גן מתוך הבנה והתחשבות העניקה מהרגע הראשון אפשרות לעסקים הקטנים ובינוניים פריסה ודחייה של תשלום הארנונה עד ל-31.12 לכל מי מהם שיבקש. עיריית רמת גן תעניק את ההנחה המקסימלית בארנונה".
פורסם לראשונה: 13:56, 08.04.20