רפורמה חדשה בבדיקות המוצרים המיובאים: בניגוד לעמדת רשות התחרות, ולפיה יש להעביר את תקינת כל המוצרים המיובאים לאחריות היבואן שיידרש רק להצהיר על עמידות המוצר בתקן, שר הכלכלה עמיר פרץ חתם אתמול (ב') על רפורמה חדשה בבדיקות המוצרים המיובאים. כעת, מוצרים רגישים כמו מוצרי תינוקות, למשל, ימשיכו להידרש לבדיקות מכון התקנים, אך במוצרים רבים תידרש רק הצהרת יבואן ללא צורך בבדיקת מכון התקנים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"אנו מקדמים רפורמה שמטרתה להקל על היבואנים, ומצפים מהם לגלגל את הטבת המדינה אל הצרכנים", אמר פרץ. "מי שיפר את אמוננו ויפגע בבטיחות הציבור צפוי לאכיפה מחמירה. אני רואה חשיבות באיזון בין יוקר המחיה להסרת חסמים וביורוקרטיה מיותרת, אך לא על חשבון בריאות ובטיחות הציבור".
פרץ אישר אתמול (ב') את פרסום הטיוטה לצו "קבוצות יבוא", שתקל מאוד על משטר הבדיקות של המוצרים המיובאים שיש להם תקן רשמי, לפני כניסתם לארץ והפצתם. כיום יש בישראל כ-500 תקנים רשמיים שחל עליהם משטר פיקוח. 240 מהם נמצאים בקבוצת הבדיקות המחמירה ביותר (קבוצה 1), שבה נבדק כל משלוח עם בואו לנמל.
כ-170 תקנים נמצאים בקבוצה השנייה המחייבת בדיקת דגם ראשוני ומחויבות היבואן לשיווק המוצרים לדגם שנבדק, וליתר, בקבוצה המקילה ביותר, נדרשת הצהרת יבואן על התאמה לתקן בהסתמך על מסמכים המעידים על כך ללא בדיקות בשערי הנמל.
בקבוצה 1, המחמירה ביותר, יישארו כ-90 תקנים והיתר יסווגו בקבוצות 2 ו-3. משמעות הרפורמה היא הפחתה בעלויות היבואנים. מוצרים בעלי פוטנציאל סיכון גבוה כמו מוצרי פעוטות ותינוקות, מוצרים המופעלים בגז ועוד, יישארו בקבוצה שבה נדרשות הבדיקות המחמירות ביותר. לקבוצות המקילות, 2 ו-3, יעברו בין היתר גופי תאורה, סוללות, מגבונים, נורות, אריחי קרמיקה לריצוף ומוצרי חשמל ביתיים כשואבי אבק, תנורי בישול, מכונות כביסה ועוד.