הסתיים הערב (ג') עוד יום תנודתי בניו יורק, אחד מני רבים בתקופת משבר הקורונה: המדדים שפתחו בעליות של עד 3.5% עברו בשעה האחרונה לירידות של 0.1% (דאו ג'ונס ונאסד"ק) וחזרו לעלות ושוב לרדת מהלך השעה עד לשלב הנעילה - מדד דאו ג'ונס סגר את היום בירידה של 0.1%, נאסד"ק ירד ב-0.3%, S&P 500 ירד ב-0.2%.
בלטו לטובה במניות התיירות - אמריקן אייליינס זינקה ב-7.6%, רויאל קריביאן קפצה ב-13.3%, מריוט טיפסה ב-3% ומניית בתי הקזינו MGM ריזורטס עלתה ב-5.7%; בסקטור הרכב - GM עלתה ב-9% ופורד ב-4%; בבנקים - גולדמן זאקס התחזק ב-5%, בנק אוף אמריקה ב-3.7%.
מחיר הנפט WTI נפל היום ב-9.4% או 2.45 דולר, ונקבע על 23.63 דולר לחבית. ברקע לירידה החדה, ההודעה של מנהלת האנרגיה בארה"ב, על הורדת תחזית למחיר הנפט הגולמי מסוג WTI לשנת 2020 – המחיר הצפוי המעודכן נקבע על 23.43 דולר לחבית, ירידה של 23% מהמחיר שהוצג בתחזית של מרץ. התחזית למחיר הברנט ירדה ב-24% ל-33.04 דולר לחבית. תחזית התפוקה של הנפט מסוג WTI קוצצה ב-9.5% ל-11.76 מיליון חביות ביום בממוצע, התחזית ל-2021 ירדה ב-13% ל-11.03 מיליון חביות בממוצע. מחיר הזהב ירד ב-0.6% או 10.20 דולר ונקבע על 1,683.70 דולר האונקיה.
בנעילה באירופה: בורסת מילאנו עלתה ב-3.1%, דאקס עלה ב-2.8%, קאק ופוטסי עלו ב-2.1%; בלטה בלונדון מניית סינוורלד שנסקה ב-47.7% - רשת בתי הקולנוע השנייה בגודלה בעולם, שבבעלות משפחת גרדינגר הישראלית, הודיעה על הקפאת דיבידנדים.
בורסות אסיה רשמו עליות בנעילה הבוקר, על רקע הזינוק החד אמש בוול סטריט והאופטימיות לאור הדיווחים האחרונים בעולם על האטה בהתפשטות הקורונה: מדד ניקיי קפץ ב-2%, הממשל היפני אישר חבילת תמריצים בסך 357 מיליארד דולר.
סופט בנק עלתה ב-1.4%. מדד שנגחאי זינק ב-2.1% והאנג סאנג התחזק ב-1.9%. קוספי טיפס ב-1.8% בסיאול, סמסונג טיפסה ב-1.8%. בורסת סידני מחקה 0.7%, לאחר שהבנק המרכזי באוסטרליה השאיר את הריבית על 0.25%.
אמש נרשם זינוק מטאורי בוול סטריט בסיום המסחר - מדד דאו ג'ונס נסק ב-7.7%. ברקע, ירידה במספר הנדבקים אמש בארה"ב והפגנת מסרים אופטימיים מצד ממשל טראמפ. נאסד"ק המריא ב-7.3% ו-S&P 500 ב-6.7%. מדד ראסל 2000 קפץ ב-8.7%. בלטו: בואינג המריאה ביותר מ-19%, מקדונלדס במעל ל-10%, IBM, אינטל ומיקרוסופט ביותר מ-7%. טבע זינקה ב-12.5% לאחר המלצת קניה מ-UBS. קארניבל נסקה כמעט ב-21% - סעודיה ברכישת ענק של מניית הקרוזים.
יפן הכריזה על מצב חירום - ואישרה תוכנית תמריצים בטריליון דולר
ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, הכריז היום (ג') על מצב חירום לאומי בניסיון להילחם בהתפשטות נגיף הקורונה במרכזי אוכלוסייה מרכזיים וחשף חבילת תמריצים - הגדולה ביותר בעולם לדבריו - במטרה לרכך את המכה שחטפה הכלכלה היפנית.
מצב החירום, המעניק לרשויות סמכויות לכפות על האזרחים להישאר בבית ולסגור עסקים, יימשך עד ה-6 במאי ויוטל על טוקיו ועל שישה מחוזות נוספים, המהווים כ-44% מאוכלוסיית יפן.
"הדבר החשוב ביותר כעת הוא שכל אזרח ישנה את התנהגותו", אמר אבה בהודעה טלוויזיוניות שהושמעה עם סיום ישיבה של כוח משימה ממשלתי. "אם כל אחד מאיתנו יכול להפחית את הקשר עם אנשים אחרים ב-70% לפחות, ואידיאלי ב-80%, נהיה מסוגלים להקטין את מספר הנדבקים", אמר.
בנוסף אישרה הממשלה את חבילת התמריצים בשווי 108 טריליון ין (990 מיליארד דולר) - השווה ל-20% מהתוצר של יפן. חבילה זו עולה על חבילת התמריצים האמריקאית של דונלד טראמפ, השווה ל-11% מהתפוקה ולזו של גרמניה השווה ל-5% מהתפוקה.
ההוצאות הכספיות הישירות מסתכמות ב-39.5 טריליון ין, או בערך 7% מהכלכלה, יותר מפעמיים הסכום שהוציאה יפן בעקבות ההתמוטטות של ליהמן ברדרס בשנת 2008.
התפרצות הנגיף ביפן לא הייתה בקנה מידה דומה לכלכלות מובילות אחרות בעולם, אך עלייה מתמדת בהדבקה בטוקיו, אוסאקה ואזורים אחרים הביאה לעלייה בקריאות המופנות לממשלה להכריז על מצב חירום.
קצב ההדבקות בטוקיו הוכפל לכ-1,200 בשבוע האחרון, כאשר במהלך יום שלישי דווחו על יותר מ-80 מקרים חדשים המהווים את המספר הגבוה ביותר במדינה. בפריסה ארצית מספר המקרים עלה על 4000 עם 93 מקרי מוות נכון לאתמול.
אבה הדגיש כי מצב החירום שמוכרז לא יהיה דומה לסגר הכללי שניתן לראות במדינות אחרות ברחבי העולם. מצב החירום מעניק למושלים את הסמכות לקרוא לאנשים להישאר בבית ולסגור עסקים. ללא קנסות על התעלמות מהבקשות ברוב המקרים, האכיפה תסתמך יותר על לחץ חברתי וכבוד לרשויות.
מושל טוקיו, יוריקו קוייק, אמר כי העיר מנהלת שיחות עם השלטון המרכזי בכדי להחליט אילו סוגים של שירותים היא תבקש לסגור או לצמצם בהם את שעות הפעילות, תוך חזרה על כך שלא יוטלו הגבלות על קניית מצרכים ותרופות. הממשלה לא תבקש מחברות הרכבות לצמצם את מספר הרכבות הפועלות ותשתיות חיוניות אחרות כמו דואר ושירותי לציבור יפעלו כסדרם, כמו גם כספומטים ובנקים.
שר החקלאות, היערות והדייג, טאקו אטו, קרא לקונים להישאר רגועים. "אנו מבקשים מהאזרחים לקנות רק את מה שהם צריכים כאשר הם צריכים אותו מכיוון שיש אספקת מזון מספקת, ולא מתוכננת השבתה של המפעלים למזון", אמר לעיתונאים, והוסיף כי אין שום סימן לשיבוש בתבואה המיובאת ליפן.
אולם ההגבלות החדשות יוסיפו לבעיות שכבר נוצרו בעקבות התפשטות הנגיף, כמו שיבושים בשרשרת האספקה ואיסור על נסיעות המגביל את תפוקתם של המפעלים, ואת הצריכה. מטרופולין טוקיו בלבד מהווה כ-20% מהתוצר המקומי הגולמי ביפן.
יפן תמכור סכום שיא של אגרות חוב נוספות בשווי של יותר מ-18 טריליון ין על מנת לממן את החבילה, ותוסיף לחוב העצום שלה, שהוא כפול מגודל כלכלתה.
חבילת התמריצים יכולה להקל על הנזק המיידי שנוצר בעקבות המגפה אולם מחוקקים כבר קוראים להוצאות גדולות עוד יותר על מנת למנוע פשיטות רגל מרובות ואובדן עבודה.
אנליסטים צופים שהמשק, שהצטמצם ברבעון האחרון של השנה שעברה, יציג שני רבעים נוספים של התכווצות, תוך לחץ על הממשלה ועל הבנק המרכזי לעשות יותר. "הממשלה ככל הנראה תגבש תקציב נוסף בקרוב כדי לתמרץ את הכלכלה עם עוד יותר", אמר טקהיד קיוצ'י, לשעבר חבר דירקטוריון בבנק יפן, שכעת הוא כלכלן במכון המחקר נומורה.
פורסם לראשונה: 08:00, 07.04.20