המשבר הכלכלי: פרופ' אבי שמחון, יועצו הכלכלי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, התייחס הבוקר (יום ג') בראיון לאולפן ynet להשפעת הקורונה על הכלכלה בישראל, וטען כי "העניים נפגעו הכי פחות מהמשבר". הוא הוסיף: "אין ברירה - צריך עוד מגבלות על הכלכלה".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לדבריו, "הכי עניים זה מקבלי הקצבאות - והקצבאות לא נפגעו. מי שנפגע זה דווקא מעמד הביניים. אלה אנשים עובדים ואנשים שיש להם עסקים, והאנשים שנפגעו הכי קשה אלו בעלי העסקים שהעסק שלהם התמוטט".
שמחון אמר כי קבינט הקורונה יתכנס בצהריים לדון באפשרות של החמרת הסגר, וטען כי "אם נשאיר את הכלכלה עובדת, מספר החולים יעלה ונצטרך לסגור את המשק בתנאים פחות טובים, כי אם נסגור ויהיה מספר חולים גבוה - נצטרך לסגור להרבה יותר זמן".
עוד אמר שמחון כי הטענה שאין נתונים על הדבקות במקום העבודה לא מספקת, משום שמדובר במחלה חדשה ואין עדיין מספיק נתונים על ההדבקה בה. "אני כל הזמן שומע בתקשורת שאין נתונים ושאנשים לא נדבקים פה ולא נדבקים שם - אבל אנשים נדבקים בסופו של דבר, נכון? אנחנו יודעים שהגענו ל-5,000 נדבקים ביום וכנראה מספר החולים בפועל הרבה יותר גדול. רואים את זה בשיעור החיוביים הגבוה.
"אז נכון, יש מעט מאוד נתונים כי זו מחלה חדשה בארץ ובעולם. אבל לפעמים חייבים לעבוד מתוך ערפל כי זו מחלה שאנחנו לא מבינים אותה - אבל בפועל אנשים נדבקים".
אנשים נדבקים בבית.
"95% נדבקים בבית, אבל מישהו מביא את זה הביתה, נכון? זה לא שהנגיף צומח בבית. יש הדבקות בבית אבל זה מגיע מאיזשהו מקום ולכן צריך להיזהר ממקומות של התקהלויות, כמו מקומות עבודה. הייתי מאוד רוצה נתונים אבל הם חלקיים עדיין, ואנחנו משתמשים בנתונים מהעולם כי שם נדבקו עשרות מיליונים. אנחנו עובדים מתוך אי ודאות גדולה אבל אין ברירה".
הוא הוסיף כי "אי אפשר לנתק בריאות וכלכלה. אי אפשר. נכון, מגבלות זה דבר רע ופגיעה בכלכלה זה רע ואנשים נפגעים מזה, אבל לכן הבאנו אתמול תוכנית לממשלה שתסייע לאנשים. זה לא אומר שהציבור יקבל פיצוי כאילו לא קרה כלום. אבל המטרה היא כן לסייע במידה כזאת שכאשר המחלה תהיה מאחורינו בעוד כמה חודשים - נוכל להביא את הכלכלה לאיפה שהייתה".
"הגירעון מפלצתי"
בנוגע להגדלת הגירעון, אומר שמחון כי "אסור להתאהב בססמאות וצריך להתייחס לכל עניין לגופו, ולשפוך כסף במשבר זה כמו לשפוך דלק על מדורה. המשבר הזה מאוד ייחודי ומה שמאפיין אותו זה שהמדינה אומרת 'תסגרו את המשק'. בדרך כלל זה ההפך. בדרך כלל מדובר בזה שהעסקים הופכים ללא יעילים והעולם משתנה ולכן הם נפגעים.
"המקרה הנוכחי הוא אחר, כאמור, כי אחרי שסגרנו את העסקים - אנחנו רוצים שבעוד כמה חודשים, כשהמשק יחזור לקדמותו, שהעסקים שנסגרו יחזרו לפעול. לכן מדובר במשבר שונה בתכלית מהמדיניות שבדרך כלל היינו נוקטים בה, ולצערי אנשים לא מבינים את זה ושקועים בססמאות".
ואיך תתמודדו עם הגירעון התופח?
"הגירעון הוא בהחלט מפלצתי, גירעון שלא ידענו כמוהו מאז שנות השמונים. נתמודד איתו על ידי זה שעכשיו לווים כסף. אני שמח שהשווקים מאמינים במדיניות ישראל והעובדה שמאמינים במדיניות של ישראל גורמת לכך שמלווים לנו בריבית נמוכה, וזה מאפשר לנו לקחת הלוואות גדולות שיהיה לנו קל יותר להחזיר אותם עם ריבית נמוכה. אז כל עוד השווקים מאמינים במדיניות של המדינה אנחנו בסדר, אפשר להלוות הרבה כסף ולהשתמש בו כדי להחזיק את הכלכלה, כדי להחזיק את אותם עסקים שהמדינה הורתה להם לסגור את שעריהם".
"בחורף הקרוב המצב יהיה הרבה יותר טוב"
בנוגע לתשלום לעובדים שבבידוד, אמר שמחון כי הנושא מצוי בדיונים בין משרדי הממשלה ולכן "אני לא רוצה להיכנס לנושא הזה כי זה ישבש את העבודה שלהם.
"בקשר לתשלום לעובדים בחל"ת, אנחנו הודענו שכל עוד המשק נמצא במצב חירום הם יקבלו את דמי האבטלה, למרות שאולי בתנאים נורמליים הזכאות הייתה כבר פגה".
הכנתם תוכניות עד יוני 2021, האם יהיה צורך להאריך את התקופה שהמדינה מסייעת לאנשים שזקוקים לכסף?
"תראה, הכל תלוי במתי יהיה חיסון", אומר פרופ' שמחון. "הנחת העבודה שלנו היא שבאביב יהיה חיסון ובאזור מאי חלק משמעותי של האוכלוסיה בישראל יהיה מחוסן, וזה אומר שביוני המשבר הזה יהיה מאחורינו. אני לא אומר שלמחרת הכל יחזור לקדמותו, אבל אני חושב שהקבינט יחליט על הצעדים הנדרשים על מנת להקטין את רמות התחלואה ואני מאמין שבחורף אנחנו נהיה שוב במצב של התאוששות. זאת תהיה התאוששות מאוד מבוקרת על מנת שלא נקבל גל שלישי".
לדבריו, "למדנו הרבה במעבר מהגל הראשון לשני, ואני בטוח שנימנע מגל שלישי וזה אומר שהחל מהחורף הקרוב המצב הכלכלי יהיה הרבה יותר טוב".
שמחון אומר כי הוא מאמין שהתחזית האופטימית שלו תתגשם, אם כי "אנחנו עכשיו במצב של אפלה. עוד חודשיים-שלושה, או הרבה פחות מזה, עוד כמה שבועות, נתחיל לראות ירידה ממשית במספר הנדבקים. עוד חודשיים-שלושה המשק יחזור, אבל לא בחזרה לאיפה שהוא היה. אולמות אירועים לא ייפתחו עוד הרבה זמן, חתונות והתקהלויות לא יורשו עוד הרבה מאוד זמן אבל המסעדות ייפתחו בהדרגה, בתי מלון ייפתחו בהדרגה ובצורה מבוקרת, ובחורף המצב יהיה הרבה יותר טוב ממה שהוא עכשיו".
בארגון "לתת" התייחסו לדבריו של שמחון וחלקו על קביעתו כי העניים הם אלה שפחות נפגעו ממשבר הקורונה: "אוכלוסיית העניים היא זו שדווקא נפגעה באופן החמור ביותר. עשרות אלפי "עניים עובדים" שאיבדו את מקור הפרנסה העיקרי שלהם - נפגעו קשה. הם כבר עניים, ועכשיו ממש במאבק הישרדותי. מאות אלפי משפחות עניות שנאלצו להיות בבית בתקופת החופש הגדול, במהלך החגים ובסגר כשמערכת החינוך סגורה והן זקוקות להרבה יותר מזון, אבל לא יכולות לקנות אותו - נפגעו באופן אנוש.
"מאות אלפי קשישים נזקקים שנאלצים להתמודד עם מצוקה, מחסור ובדידות קשה - נפגעו אולי יותר מכולם. כבר מצטברות אצלנו עדויות של ניצולי שואה נזקקים, שאומרים שהם מעדיפים לחלות בקורונה אבל לא להיות בודדים. וכן, גם משפחות ממעמד הביניים שאיבדו את מקום עבודתן ונמצאים מחוץ למעגל התעסוקה כבר חצי שנה, פונים לקבלת סיוע מעמותות מזון לראשונה בחייהן ועלולים להתדרדר לעוני ולהפוך להיות "עניים חדשים", אם הממשלה לא תפעל באופן משמעותי ומיידי לתיקון המצב".