"אנחנו נמצאים בשיא יכולת ההשכרה שלנו, ואם היו לי עוד 10,000 מ"ר פנויים, הייתי יכול להשכיר אותם די בקלות. הביקוש לאפיקים מאוד גבוה בשנים האחרונות. כרגע אני כמעט בתפוסה מלאה. זה מאוד חריג באזורי תעסוקה קיבוציים בפריפריה", כך מספר גל אולמן, 42, חבר קיבוץ אפיקים ומנכ"ל הנדל"ן העסקי של הקיבוץ.
קיבוץ אפיקים שבעמק הירדן הוקם ב-1932 על ידי חלוצים שעלו מרוסיה במסגרת גרעין של השומר הצעיר. כיום חיים בקיבוץ כ-1,500 חברים ותושבים. הוא נהנה ממיקום מעולה, על כביש 90, קרוב לצומת צמח, במרחק נסיעה קצר מטבריה ומבית-שאן וקרוב לדרום רמת הגולן. "העסקים הקטנים באפיקים התחילו לפעול בשנות ה-90 במסגרת יזמות אישית של חברי הקיבוץ, וזה היה חלק מתהליך ההפרטה. העסקים הראשונים היו חנות לממכר דגים, חנות בגדים, ובהמשך נפתחו חנות פלאפל, פאב, מועדון. היום אנחנו משכירים שטחים מסחריים ל-150 עסקים: אוכל, מוסכים, מסגריות, אחסנה והפצה", אומר אולמן. "הקורונה פגעה בעסקים אבל אף אחד לא קרס, הלכנו לקראתם, ויתרנו על שכירות וגילינו רגישות אופטימלית. השוכרים הם לקוחות שלי, אני שומר עליהם ואעשה את המקסימום כדי שאף שוכר לא ייפול".
בתיה רוקמן (72), חברת קיבוץ, שימשה אחראית על היזמויות והעסקים הקטנים במשך שש שנים. "חברי אפיקים היו המשווקים הכי טובים של העסקים הקטנים", היא אומרת. "לא הייתה שום התנגדות אידיאולוגית להקים עסקים קטנים בקיבוץ. כל שלושה חודשים הקמנו עסק חדש, והכל תוסס ופעיל".
עידן גרינבאום, ראש המועצה האזורית עמק הירדן: "לאפיקים יש את השטח המסחרי הגדול ביותר מבין כל יישובי המועצה, ובשנים האחרונות, לצד הצמיחה הדמוגרפית, יש עלייה בביקוש לשטחים. אני מקווה ששטחי התעסוקה בעמק הירדן ילכו ויתפתחו כדי לאפשר תעסוקה איכותית לאוכלוסייה הצעירה שמגיעה לגור באזור".
קו 2, עיצוב גרפי ודפוס
אבי קלוסקי, חבר הקיבוץ: "הקמתי את העסק ב-2010. בקורונה צברנו חובות וכרגע אני מתמודד עם הקושי להתרומם. יש תחושה של רצון לשנות מקצוע ולעבור לתחום המוזיקה, אני מאמין שאצור מוזיקה אלקטרונית ואתפרנס מזה".
מרכז שירות דוד מלכה, מוסך
שמעון מלכה ממנחמיה, מנהל עבודה ובנו של הבעלים: "אבי הקים את העסק לפני 29 שנים. יצאנו יחסית טוב מתקופת הקורונה. רק בסגר הראשון לא עבדנו. יש לנו 14 עובדים, ואנחנו במגמת גדילה, זקוקים לעוד מקום ולעוד עובדים".
חלב ודבש, חנות ומפעל גבינות ודבש
בר שדה, חברת הקיבוץ: "לפני 13 שנים עליתי מדרום-אפריקה ועבדתי כשכירה, ולפני שנה וחצי רכשתי את העסק מהקיבוץ. יש לי אישורי כשרות. הקורונה פגעה בי כי איבדתי את כל המבקרים מבחוץ ואת התיירים, אבל אני אופטימית".
רוקה, קיר טיפוס
ינון ברגיל, מקיבוץ מבוא חמה: "אני טייס אל על בחל"ת כבר שנה וחודשיים. הקמנו את העסק בגלל שהוצאתי לחל"ת. הוא מסייע לי להתפרנס בתקופה הזאת. עכשיו אנחנו מצפים שתושבי ישראל יגיעו".
אפי מעצב שיער
אפי כהן, ממושב ארבל: "אני באפיקים שמונה שנים. העבודה ירדה בכמעט 50%, אבל אני אופטימי. כשיחזרו החתונות הכל יחזור. בקורונה היינו נחמדים ולימדנו את הלקוחות לעשות צבע לבד, אז היום הם עושים בבית".
פיצה פרלה
ארז אליהו, חבר הקיבוץ: "הקמתי את העסק לפני שמונה שנים, זו פיצה כשרה למהדרין והכל מיוצר כאן - בצק, רוטב וגבינות. בקורונה הפרנסה ירדה כמעט לאפס, פיטרתי שישה עובדים, התייעלתי, אבל חזרנו רק ב-60%".