לבית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה הוגשה לאחרונה עתירה מנהלית של זוג מהצפון נגד משרד הפנים: בזמן מלחמת חרבות ברזל הם היו אמורים לעבור לדירה שרכשו בקריית שמונה, אלא שעל מנת לשנות את כתובתם ולקבל מעמד של מפונים, דרש מהם רשות האוכלוסין לגור קודם שישה חודשים בעיר המופגזת. בעתירה הם דורשים מבית המשפט לשנות את כתובתם ללא תנאי.
מדובר בהורים לשלושה שב-2022 רכשו דירה בקריית שמונה. לפני פרוץ המלחמה התגוררה המשפחה בשכירות בכפר ורדים, והחוזה צפוי להסתיים בקרוב. בני הזוג סיפרו כי נוכח קשיים כלכליים, אין באפשרותם להמשיך לגור עוד בשכירות, אך בגלל המלחמה הם גם לא יכולים לעבור לדירה שבבעלותם.
1 צפייה בגלריה
שריפה בקריית שמונה
שריפה בקריית שמונה
קריית שמונה במהלך המלחמה
(צילום: דוברות כבאות והצלה)
הם פנו לעיריית קריית שמונה על מנת לקבל מעמד של מפונים כמו שאר תושבי העיר, אולם שם הפנו אותם למנהל האוכלוסין במשרד הפנים לצורך שינוי כתובת. אלא שהרשות בחרה להערים עליהם קשיים. כך למשל, נציג מסר להם שאי אפשר לבצע מיידית את שינוי המען וכי לשם כך יש להתגורר פיזית בקריית שמונה למשך שישה חודשים. לדברי בני הזוג, הנציג הוסיף: "אין בעיה שתעבור על אחריותך ליישוב מפונה ותגור שם".
לדברי בני הזוג, אותו נציג אמר לעותר באותה שיחה כי במכתב נוסף של רשות האוכלוסין הובהר לבני הזוג כי הבעלות שלהם בדירה אינה מקנה להם אוטומטית מעמד של תושבי קריית שמונה, וכי עליהם להוכיח מגורים בפועל בעיר.
בעתירה שהגישו באמצעות עו"ד ערן לב הם טוענים שדרישת רשות האוכלוסין שיסכנו את חייהם וחיי ילדיהם ויתחייבו למגורים של חצי שנה ביישוב מפונה ומופגז, רק כדי לאפשר שינוי כתובת טכני, היא שערורייתית ולוקה בחוסר סבירות קיצוני.
"עצם העלאת הדרישה האבסורדית למגורים של חצי שנה בעיר מפונה, כתנאי לשינוי הרישום, גובלת בסיכון חיים של העותרים וילדיהם, שבנסיבות שנוצרו הנם לכל דבר ועניין תושבי אזור שפונה מתושביו, מכוח החלטת ממשלה", נכתב בעתירה.
לעמדתם, למשפחתה קיימת הזכות להישאר מאוחדת ולא להתפזר אצל קרובי משפחה, מכרים וחברים. המדינה, על כל רשויותיה, חייבת לכבד את זכות המשפחה לחיות בכבוד וללא סכנת חיים. בלתי סביר בעליל לדרוש מגורים בפועל תחת איום ממשי, על מנת להוכיח זכאות רטרואקטיבית לפינוי.
העותרים הדגישו כי חוק מרשם האוכלוסין מאפשר לפקיד הרישום לרשום במקרים דחופים כתובת של תושב, לשנותה או לתקנה, ולדבריהם "לא ניתן להעלות על הדעת 'צורך דחוף' מזה". הם דורשים מבית המשפט לחייב את משרד הפנים לשנות באופן מיידי, ללא תנאי כלשהו, את כתובתם לקריית שמונה, על מנת לקבל מעמד של "מפונים".
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "ככלל, מאחר שהנושא תלוי ועומד בבית המשפט, הסוגייה תתברר במלואה בערכאה זו. עם זאת, חוק המרשם קובע כי מען של בן אדם או שינוי מען משקף מגורים בפועל ונועד לשם כך בלבד. כל מטרה אחרת נלוות למגורים בפועל. לשם כך, אין מדובר בתנאי מופרך שהציבה רשות האוכלוסין כי אם בתנאי החוק. תנאי זה הוא התנאי הסביר ביותר לקביעת מען של בן אדם ועל כן זו הדרישה".
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ העותרים: עו"ד ערן לב • ynet הוא שותף באתר פסקדין