אוכלוסיית הצעירים בישראל מוציאה כ-40% מהכנסתם על שכר דירה. הנתון המדאיג הזה הוצג השבוע במסגרת דיון בכנסת, שעסק במצוקת הדיור של הדור הצעיר, בדגש על המצוקה הקשה בתחום הדיור להשכרה.
מדובר בדיון שהתקיים לפני מספר ימים בוועדת הצעירים של הכנסת, ובמסגרתו עלתה תמונה לא פשוטה על מצב ענף הנדל"ן והיכולת של צעירים לרכוש או לשכור דירה בישראל. הינה כמה דברים שנאמרו בדיון וצריכים להדליק נורה אדומה בקרב קובעי המדיניות, לפני שהמצב יחמיר.
1 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)

על-פי יו"ר הוועדה, ח"כ נעמה לזימי (העבודה), כ-70% מצעירי ישראל היום חסרי נגישות לרכישת דירה, ולדבריה, "אחד האתגרים הקשים ביותר היום בישראל לצעירים וצעירות ולמשפחות צעירות, הוא השכירות. עליית מחירי הדיור מקשה על רבים לממש את החלום לרכוש דירה, ואחוז המתגוררים בשכירות רק הולך ועולה. נתונים מראים, כי בעשור האחרון עלה מדד שכר הדירה בכ-61%, כאשר צעירים מוציאים בממוצע כ-42% מהכנסתם על שכר דירה – מציאות כלכלית מורכבת שמקשה עליהם לייצר יציבות כלכלית ותחושת ביטחון".
לירן קוסמן, חוקר במחלקה לפיקוח תקציבי במרכז המחקר והמידע של הכנסת, סיפר כי כיום כ-65% מבני 34-25 מתגוררים עם משפחה משלהם, 25% מתגוררים עם ההורים וכ-9% גרים במשק בית שאינו משפחתי כשותפים. עוד הוסיף, שרק לכ-15% מהצעירים דירה בבעלותם, והסיוע בשכר דירה על ידי המדינה ניתן בעיקר לעולים חדשים ולמחוסר יכולת דוגמת בעלי הכנסה נמוכה.
לפי דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 27% מהדירות להשכרה בישראל מושכרות על ידי צעירים עד גיל 34. עוד על-פי סייג: "אוכלוסיית הצעירים הינה הקבוצה הגדולה ביותר בקרב קבוצות גיל אחרות, אך עם זאת חלקם בשוק השכירות קטן משיעורם בקרב אוכלוסיית הבוגרים, שהוא כ-31.8%. בשני העשורים האחרונים נרשמה עלייה בהוצאה החודשית לדיור למשקי בית אשר מתגוררים בדירות שכורות. לפני כ-20 שנה השכירות הממוצעת לדירה הייתה 3,500 שקל, ואילו כיום הוא עומד על למעלה מ-5,500 שקל". סייג מוסיף, כי במחוז ירושלים אחוז ההוצאה של צעירים על שכירות הינו הגבוה ביותר.
ירון הופמן-דישון, חוקר במרכז "אדווה", טען בדיון, כי מדיניות הדיור עברה מהממשלה לשוק הפרטי, "על ידי ירידה מתמשכת בתקציב משרד הבינוי והשיכון, ירידה חדה בתקציב המשכנתאות המסובסדות, שחיקה של הסיוע בשכר דירה ומדיניות מתמשכת של חיסול והזנחת הדיור הציבורי. מדיניות זו של השוק הפרטי מקצינה את הפערים החברתיים, והקבוצה שחווה זו בצורה החריפה ביותר הן הזוגות הצעירים".
בשורה התחתונה מחירי הדירות הגואים מקשים על גיוס הון עצמי לרכישת דירה, והיעדר פתרונות לשכירות ארוכת טווח, לצד ביקוש שרק מאמיר מובילים לעלייה משמעותית במחירים.
טור זה התפרסם ביום שישי בלוח ידיעות אחרונות, במדור "נדל"ן ביו השורות"