רפורמה רחבת היקף של משרד האוצר בשיתוף משרד הכלכלה, מבקשת להקל על ייבוא מוצרי צריכה לארץ מהאיחוד האירופי ומארה"ב כמו מוצרי חשמל, תמרוקים ושאר מוצרי צריכה, בכך שיוכלו להיכנס בקלות לארץ ללא בדיקות ועיכובים. היא תכלול גם הקלות בייבוא לרוב סוגי המזון הרגיש (כמו גבינות ויוגורטים), במטרה "להוריד את יוקר המחיה בישראל".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לטענת משרד האוצר, ההקלות מרחיקות הלכת שבכוונתו להעניק ליבואנים ממדינות אירופה וארה"ב - יורידו מחירים לצרכנים. זאת למרות שמחירי חלק ממוצרי הצריכה בישראל עולים לאחרונה, בלי קשר למכסים או לתקנים או לחוסר תחרות – אלא בגלל עלייה תלולה במחירי ההובלה מסין ובשל עלייה במחירי הסחורות.
התוכנית לא כוללת הפחתת מכסים, אלא כאמור הקלות בכניסה לישראל: בלי בדיקות מכון התקנים או משרד הבריאות: כל מוצר שעומד ברגולציה אירופית ייכנס לארץ. מדובר בביטול רגולציה ייחודית לישראל והפחתה בצורך בקבלת אישורים מקדימים או בדיקות מעבדה בכניסה למדינה, בהתאם להמלצות ה-OECD לישראל.
לוח הזמנים: תוך שנה וחצי
התוכנית הזאת מהווה תוכנית המשך לרעיונות ורפורמות קודמים שהועלו במשרדי האוצר והכלכלה בעשור האחרון רק שכעת באוצר נחושים להעבירה בחוק ההסדרים.
אם הרפורמה תיכנס לחוק ההסדרים בנובמבר, היא תדרוש גם ותיקוני חקיקה. בעולם התקינה הרפורמה תיכנס לתוקף תוך פחות משנה, בייבוא – כשנה וחצי. תמרוקים ומזון יהיו אחרונים להיכנס לרפורמה. יוחרגו: מזון לתינוקות, תוספי תזונה, בשר דגים וביצים.
לטענת השרים: "התוכנית צפויה להפחית את הנטל הרגולטורי על יבואנים, במיוחד קטנים ובינוניים; התחרות תגדל, דבר שיוביל לירידת מחירים ולחיסכון משקי של כ-5 מיליארד שקל. כמו כן, מגוון המוצרים שישווקו בארץ צפוי להתרחב משמעותית"
לפי משרד האוצר, "התוכנית מתבססת על רפורמה שנערכה בשוויץ ב-2010 – רפורמת "Cassis-De-Dijon" שנועדה להגדיל את היקפי הייבוא לשוויץ ולהביא לירידת מחירים. הקווים המנחים לתוכנית הותוו כבר בשנת 2014 בהמלצות ועדת לנג שעוגנו בהחלטת ממשלה להגברת התחרות וייעול תהליכי האסדרה בתחום הייבוא".
הצעדים העיקריים בתוכנית
עדכון הרגולציה הישראלית לפי עקרונות של מדינות ה-OECD: התאמה לדרישות הרגולציה שחלות על יבוא במדינות מפותחות; שינוי משטר האכיפה למשטר של הצהרה על עמידה ברגולציה ומיקוד האכיפה לפי ניהול סיכונים (מעבר לאכיפה בדיעבד); התאמת הרגולציה כך שלא תמנע יבוא מקביל; עקרונות אלו יחולו על רגולציה ישראלית קיימת וחדשה.
מסלול יבוא על בסיס עמידה ברגולציה של האיחוד האירופי או ארה"ב: יבוא מוצרים על בסיס עמידה ברגולציה של האיחוד האירופי או ארה"ב ושיווקם באותם גושי סחר בהתאמה; הייבוא יעשה במסלול ירוק על בסיס הגשת הצהרה.
מסלול לייבוא מקביל: המסלול נועד לצורך הגברת התחרות בין היבואנים על מוצרים קיימים בשוק, ולעודד כניסת יבואנים קטנים במוצרים המיובאים כיום בבלעדיות; יבוא מוצר יתאפשר על בסיס הגשת הצהרה על התאמה למוצר המשווק בישראל וצירוף בדיקת מעבדה המאמתת את ההתאמה ללא צורך במסמכים מהיצרן המקורי.
עקב כך, ב-1 ביוני 2022 יעברו כל המוצרים שחייבים בתקן רשמי למסלול של הצהרה על עמידה בתקן בכניסה לשוק ואכיפה בדיעבד. על פי דוח RIA שנערך במשרד הכלכלה והתעשייה, מהלך זה לבדו צפוי לחסוך לציבור הצרכנים כמיליארד שקלים בשנה.
במקביל, יוגברו חובות היבואן והאחריות החלה עליו להגדלת יעילות האכיפה, על ידי שיפור מערכות ניהול הסיכונים וחיזוק הפיקוח.
באוצר לא מקדמים כרגע הפחתות מכס. לפי גורם באוצר "רוב הפחתות המכס לא עזרו. בחלקם נטפל בהמשך. זאת אחת מרפורמות הדגל בחוק ההסדרים: היא תסייע להוריד את יוקר המחיה, תביא לפתיחת המשק לתחרות ולהגדלת הפיריון.
לפי האוצר, הייצוא והייבוא בישראל גדלים אך משקלם בתוצר פוחת וזה משפיע על הפיריון ועל יוקר המחיה. לייבוא בישראל יש ארבעה חסמים עיקריים: בישראל יש רגולציה ייחודית שמפריעה לייבוא, בנוסף יש בדיקות מקדימות לייבוא על-ידי מכון התקנים, שיוצרות פקק ומעכבות ייבוא לארץ ויש להן גם עלויות כספיות. כמו כן, בישראל יש יבואנים רשמיים וכן יש קושי בייבוא מקביל, כי הרגולטור רוצה מסמכי יצרן. בנוסף, אין תמריץ לעדכון רגולציה: יש הרבה רעיונות לרפורמות עם השנים, אך הם התמוססו בגלל עיכובים של משרדי ממשלה שונים.
הפתרון לכך הוא לפי האוצר, עיגון בחקיקה ראשית – מתן מענה רוחבי לבעיה. התאמה לסטנדרט בינלאומי, הליך אכיפה מקדמי בהצהרה, מסלולים לייבוא מקביל.
שר האוצר, אביגדור ליברמן: "פתיחת השוק לייבוא ולתחרות היא השלב הראשון בסל הפתרונות לטיפול ביוקר המחיה בישראל. אין סיבה שמוצר שמאושר לשימוש בארה"ב ואירופה יידרש לאישורים ולתקינה שונה בישראל. הגיע הזמן להקל ולפשט את התהליכים, תוך שאנו נוהגים באחריות הנדרשת על מנת ולאפשר לעסקים ולצרכנים ליהנות ממגוון רחב יותר של מוצרים במחירים תחרותיים".
שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי: "הרפורמה נעשית בשיתוף פעולה מלא בין משרד האוצר למשרד הכלכלה והתעשייה ומצטרפת לשורת רפורמות, ובראשן הרפורמה ברגולציה, שמטרתן לחזק את כושר התחרות של המגזר העסקי, להפחית חסמים לפעילות עסקית, להגביר את יעילות המשק ולהגדיל את הפריון".
סגן השר אביר קארה: "אחרי שנתיים של מאבק עצמאים, בחודש האחרון מחאת השולמנים הופכת למדיניות ממשלתית רשמית. המהלך יקל מאד על עסקים קטנים וחשוב לא פחות - יהיה צעד משמעותי בהורדת יוקר המחיה בישראל".