בימים הקרובים יצטרכו קבלנים ויזמים להתחיל ולדווח על הטבות המימון שלהם לרוכשים במסגרת הצהרה מקוונת של מיסוי מקרקעין, מה שיאפשר תמונה טובה יותר של התחום מחד אבל גם יאפשר ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) גישה לנתונים כדי לשלב אותם במדד מחירי הדיור.
כך חשף דורון סייג מנהל מדד הדיור בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בהרצאה מקוונת בה השתתף עם היזם אסף לבנת מנכ"ל נדל"ן ספרד, במסגרת וובינר שקיים לבנת בנושא קבוצות קונים שמארגנת החברה. ברשות המיסים אישרו את קיומו של הטופס החדש והוסיפו כי הוא יפורסם עד סוף החודש הנוכחי (נובמבר 2024). מדובר בטופס מקוון שיהיה זמין ברשת.
"מדובר במהלך חדש ", כך אמר סייג בוובינר, "יש הטבות מימון בחודשים האחרונים, והקבלנים מסייעים לרוכשים לקנות עם הון עצמי הרבה יותר קטן. בכל מיני מסלולי מימון. עד היום המידע הזה לא נכנס למדד מחירי הדירות". כעת, כאשר הקבלנים יצטרכו לדווח – הנתונים ישתכללו גם בנתוני הלמ"ס מה שעשוי להשפיע גם על השינוי בנתוני המגמה המצביעים על מחירי הדירות.
1 צפייה בגלריה
אתר בנייה
אתר בנייה
אתר בנייה
(צילום: shutterstock)
נזכיר כי העיסוק בהטבות המימון עלה מדרגה בחודשיים האחרונים כאשר בעוד הקבלנים והיזמים החלו לעשות שימוש תכוף יותר בשיטה ואף הורידו משמעותית את ההון העצמי שהרוכשי נדרשים לו בשלב הראשון אפילו עד רק של פחות מ-10%, בנק ישראל החל לעקוב אחר הנושא בדאגה. אתמול פורסם כי בנק לאומי הוא הבנק הראשון שהחליט כי לא ימשיך להעניק יד חופשית בנושא והגביל את האפשרות לאישור מבצעי המימון. בין היתר קבע בנק לאומי שלא ניתן יהיה לאשר מצב בו הרוכש יוכל לבצע עסקה עם פחות מ-20% הון עצמי במעמד הרכישה. מדובר במהלך משמעותי שאומנם מגיע היום מבנק אחד בלבד אך יש מי שסבור שיתפשט במהרה גם לבנקים האחרים, וזאת עוד טרם הבנק המרכזי או הפיקוח על הבנקים התערבו בעצמם בנושא.
עופר אהרונוביץ', סמנכ"ל חיתום ואשראי בחברת אלדר משכנתאות התייחס לנושא:"בנק לאומי הוא הראשון שיחמיר את התנאים, עם דרישה לפיצוי מוסכם של 20% מהלקוח והגבלת שיעור המימון ל־40% בהלוואות סבסוד. לקוחות עם אישור עקרוני קיים יוחרגו. הלוואת הקבלן הגיעו למספר מטורף, לרמה שאני מעולם לא ראיתי. אני לא חושב שההנחיה החדשה תעצור את השוק, גם אם יצטרפו אליה בנקים נוספים - השוק ימצא פתרונות אחרים והקבלנים ייערכו בהתאם".

"הלחימה בצפון מובילה לסגירת אתרי בנייה"

בחזרה לסייג מהלמ"ס. עוד נתון מעניין אליו התייחס במסגרת ההרצאה קשור להיקף אתרי הבנייה הפתוחים או הסגורים בישראל מאז החל המלחמה. על פי נתונים שהציג סייג, בחודש הראשון למלחמה היקף האתרים הסגורים על פי נתוני הלמ"ס עמד על לא פחות מ-77%, נתון מאוד משמעותי. עוד על פי הנתונים, בהמשך השתפר המצב ושיעור האתרים הסגורים ירד משמעותית אך במקביל חשוב לציין שעדיין בכל חודש נצפו לא מעט אתרים סגורים.
"אנחנו בודקים באמצעות סקר כמה מהאתרים פעילים", הסביר סייג, "בגלל המלחמה הייתה עצירה עקב עצירת כניסת פלסטינים. בחודש הראשון למלחמה הייתה ירידה דרמטית ועל פי הנתונים 77% מאתרי הבנייה היו סגורים. בראייה ארוכת טווח אפשר לראות התאוששות על פני זמן אבל עדיין לא כל האתרים פתוחים". עוד מציין סייג שעל אף ההתאוששות, בחודש האחרון אפשר לראות שוב עלייה בהיקף האתרים הסגורים וזאת בגלל הלחימה העצימה בצפון. "מדובר בעיקר במחוז צפון שם רואים אתרים שנסגרים".