אורי יהודאי, המנכ"ל והנשיא לשעבר של חברת תמציות הריח פרוטרום, שנמכרה באוגוסט 2018 לחברת IFF האמריקנית, נחקר אתמול (ד') בחשד לביצוע עבירות שוחד, מרמה, הלבנת הון ועבירות דיווח על חוק ני"ע. יהודאי, שזכה בעבר לכינוי "נער הזהב" של התעשייה הישראלית, עוכב ביחד עם ארבעה בכירים נוספים לשעבר בפרוטרום. החשודים שוחררו לבתיהם בתנאים מגבילים.
הרקע לחקירה הוא דו"ח בדיקה פנימי של פירמת עורכי הדין הבינלאומית פרשפילדס שנשכרה על ידי IFF לחקור חשד לתשלומים "לא נאותים", כהגדרתה, שהתגלו לאחר רכישת פרוטרום בתמורה ל-6.4 מיליארד דולר.
על פי ממצאי החקירה הפנימית שעליה דיווחה בחודש נובמבר IFF, שנסחרת במקביל בישראל ובארה"ב לפי שווי שוק של כ-50 מיליארד שקל, ארבעת נושאי המשרה הישראלים לשעבר בחברה היו מעורבים בתשלומים אסורים ברוסיה ובאוקראינה. מלבד יהודאי הדו"ח הצביע גם על גיא גיל, סגן הנשיא לכספים לשעבר; אלון גרנות, משנה לנשיא וסמנכ"ל הכספים בפרוטרום לשעבר; וארי רוזנטל, מנכ"ל פרוטרום ישראל לשעבר.
במסגרת התנאים המגבילים שהוטלו על החשודים בהסכמה, נאסר עליהם לצאת מישראל למשך 180 יום, וליצור קשר עם מעורבים אחרים. יהודאי הפקיד ערבות של מיליון שקלים, רוזנטל 500 אלף שקלים, גרנות 450 אלף שקלים וגיל 300 אלף שקלים.
החקירה הפנימית, כך נחשף בכלכליסט, העלתה כי בכירים בהנהלת פרוטרום היו מעורבים לכאורה בהעברת כספים מתוך תקציב השיווק לעובדי החברה ברוסיה ואוקראינה, כדי שאלה ישלמו אותם באופן פרטי לגורמים מקומיים שונים. שני החשדות המרכזיים לשימוש שנעשה בכספים, לאחר שהועברו לידי העובדים, הוא תשלומי שוחד לפקידי מכס באותן מדינות, וקיק-בק (kickback) - תשלומים למשווקים לקידום מוצרי החברה, שמהם על פי החשד הבכירים גזרו לעצמם לכאורה עמלה.
אדם המעורב בפרטי הבדיקה הפנימית אמר בעבר לכלכליסט כי בפרוטרום היה מנגנון תשלומים "שרצו לעשות אותם בשקט". IFF טוענת כי המנגנון לא נודע לה במהלך המשא ומתן ובדיקת הנאותות שערכה לפני השלמת עסקת רכישת פרוטרום. "המנכ"ל לשעבר אורי יהודאי התחייב בפני הרוכשים שהוא מוכר חברה נקייה מעזים, והתשלומים האלה לא בדיוק עונים להגדרה הזאת", אמר גורם המקורב לנושא.
עם זאת גורם אחר המקורב לנושא טען כי ב-IFF הכירו היטב את מנגנון התשלומים. "החברה הכירה את הנושא", אמר הגורם. "כל הכסף שם שולם לגורמים פרטיים בלבד. לא היו תשלומי שוחד ולא עמלות אסורות. הכסף שימש רק לתשלומים למשווקים מקומיים כדי לקדם מכירת מוצרים".
כפי שפורסם בעבר בכלכליסט, מה שזירז את החלטת IFF לפרסם את ממצאי הבדיקה בחודש אוגוסט האחרון ביחד עם דו"ח הרבעון השני לשנת 2019, היה איום של עו"ד רוסי לתבוע את החברה.
אותו עורך דין טען שהגיע אליו מידע על הפעילות האסורה לכאורה ודרש תשלום של חצי מיליון דולר על מנת להימנע מתביעה. מקור המידע של אותו עו"ד, כך על פי הערכות, היה עובד לשעבר בפרוטורום שפנה אליו. ממצאי דו"ח הבדיקה הסופי הועברו בעבר למשרד המשפטים האמריקני (DOJ).
בנוסף הגישו IFF ופרוטרום, שמיוצגת בישראל על ידי עוה"ד פנחס רובין, ליאור פורת ואמנון ביס ממשרד גורנציקי ושות', תביעה אזרחית בבית המשפט המחוזי בת"א, בגובה 74 מיליון שקל נגד ארבעה בכירים לשעבר בפרוטרום שהיו מעורבים לכאורה בפעילות האסורה.
הנתבעים, שמכחישים את הטענות, טרם הגישו כתב הגנה. לאור פתיחת החקירה הפלילית, הפרקליטות צפויה לבקש לעכב את ההליכים עד סיום החקירה כך שספק אם הם יגישו בזמן הקרוב. נציין כי במקביל, הוגשה בארה"ב גם תביעה ייצוגית נגד החברה ונושאי המשרה בהובלת משקיעים מוסדיים ישראלים.
מעורכת הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג, המייצגת את יהודאי, מעורך דין משה מזור ממשרד גולדפרב-זליגמן המייצג את גרנות וגיל, מעו"ד נתי שמחוני המייצג את רוזנטל, ומהחברות IFF ופרוטרום, שמיוצגת על ידי עוה"ד פנחס רובין וליאור פורת ממשרד גורנציקי ושות', לא נמסרה תגובה.
עורכי הדין קובי מרגולוב ואלון הראל ממשרד כץ-מרגולוב-הראל שמייצגים את איגור אלתרמן, מנהל הפעילות של פרוטרום ברוסיה ואוקראינה לשעבר, שנחקר גם היום מסרו: "מרשנו מילא נאמנה שורה של תפקידים בחברת פרוטרום עד אשר פוטר ממנה בשנת 2014 עקב חילוקי דעות מקצועיים עם שדרת ההנהלה בחברה הנמצאת היום תחת חקירה".