בית המשפט למשפחה באשדוד חייב לאחרונה גבר לשלם לפרודתו 1,300 שקל בחודש כמזונות עבור בנם המאומץ – וזאת אף שהילד רשום כבנה של האישה בלבד. מחד דחתה השופטת כרמית חדד את בקשת האב לפטור אותו ממזונות, ומאידך מיתנה משמעותית את עתירת האישה שדרשה 8,000 שקל בחודש.
בני זוג לשעבר חיו כידועים בציבור ואימצו ילד מרוסיה. לטענת הגבר, בשל מגבלות בירוקרטיות, הוא נרשם על שם האישה בלבד. אחרי שבני הזוג נפרדו עתר הגבר להכיר בו כאביו של הקטין ולקיים עמו זמני שהות. בתגובה עתרה האישה לחייב אותו במזונות הילד כתנאי לחידוש הקשר.
1 צפייה בגלריה
גרושים עם ילד
גרושים עם ילד
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
לטענתה, בן זוגה לשעבר הזניח לאורך השנים את הקשר עם הילד, ואף נקט כלפיו וכלפיה אלימות פיזית ומילולית. לדבריה, ככל שהוא מבקש להיות הורה לילד - עליו לשאת בסל החובות הצמוד לכך, ובראשן מזונות. היא ציינה שהוצאות הילד עומדות על 16,612 שקל בחודש, ועתרה לחייב את בן זוגה לשעבר בכמחצית מהסכום.
מנגד הוא טען שמעולם לא היה אלים כלפי הילד, וכל מבוקשו הוא לשמור על הקשר עימו ולממש את זכותו ההורית הבסיסית. הוא סיפר כי היוזמה לאימוץ הייתה שלו, אחרי שטיפולי פוריות שעברו לא צלחו. הוא הוסיף שבשל ניכור הורי מצד זוגתו לשעבר, שבעטיו נבצר ממנו להיות בקשר עם הילד, יש להורות על קבלת מבוקשו ולפטור אותו לחלוטין ממזונות.
עו"ד רועי חלפוןעו"ד רועי חלפון
תחילה קבעה השופטת חדד כי מאחר שגם לגרסת הגבר הוא עודד את זוגתו לשעבר לאמץ את הילד, ואף לקח חלק פעיל בגידולו – הרי שיש לראותו כמי שהסכים, לפחות בעקיפין, לזון אותו כאביו לכל דבר ועניין.
אשר לעצם החיוב במזונות על רקע הטענה לניכור הורי היא ציינה כי במישור העקרוני, ביטול מזונות נתפס כסנקציה קיצונית שאין לנקוט אלא במקרים של מרדנות בולטת מצד הילד. היא כתבה כי הגם שבענייננו קיים תיעוד של ביטויים קיצוניים של הקטין כלפי המשיב, הרי שההליך הטיפולי מצוי בראשיתו ולכן אין מקום להורות על פטור מלא ממזונות.
לעניין זה הסבירה השופטת כי למרות עמדת מומחית בית המשפט, שלפיה קיימים בנסיבות העניין "סממנים לניכור הורי", הרי שההליך הטיפולי לצורך חידוש הקשר מצוי עדיין בחיתוליו, ובשל תקופת החגים והמצב הביטחוני טרם התקיים רצף מפגשים שעל בסיסו ניתן להעריך לאן נושבות הרוחות.
"לפיכך", סיכמה השופטת, "סבורני כי טרם ניתן לקבוע ולו לכאורה כי בשלה העת לנקוט בסנקציה קיצונית של שלילת מזונות". לצד זאת היא דחתה את דרישת האם לדמי מזונות בסך 8,000 שקל, על רקע טענתה שבן זוגה לשעבר מרוויח 40 אלף שקל בחודש.
נקבע שהוא ישלם לפרודתו 1,300 שקל בחודש כמזונות, וכן יישא במחצית הוצאות החינוך וההוצאות הרפואיות החריגות של הילד שאינן מכוסות על ידי הביטוח הרפואי.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ התובעת: עו"ד דלית יניב-מסר • ב"כ הנתבע: עו"ד אסי סגל • עו"ד רועי חלפון עוסק בדיני משפחה • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין