בימים האחרונים הטיקטוק סוער - לא מעט צעירים מעלים סרטונים שלהם כאשר הם מגלים שיש להם חוב של אלפי שקלים למוסד לביטוח לאומי. חלקם כבר מדווחים שגילו על החוב שלהם בעקבות הטרנד בטיקטוק, ששלח אותם לבדוק את מצבם באתר הביטוח הלאומי. בנוסף, בין הסרטונים עולה שוב הטענה של מילואימניקים עצמאיים, שגילו לאחרונה שהם חייבים עשרות אלפי שקלים לביטוח הלאומי בגלל עיכוב מרגיז בחקיקה.
קודם כל, חשוב להגיד – אם לשים בצד את המקרה של המילואימניקים, שאליו נתייחס בהמשך - לא מדובר ב"תופעה" חדשה. למרות שתמיד מבאס לגלות שיש חובות לביטוח הלאומי, כל אזרח אמור לדעת שעליו לדאוג לשלם דמי ביטוח לאומי לאחר שהגיע לגיל 18 אם הוא אינו עובד כשכיר שמקום העבודה דואג לשלם את הביטוח הלאומי עבורו, ובמיוחד אם הוא עובד כעצמאי. אגב, במהלך השירות בצבא או בשירות לאומי – יש פטור מתשלום לביטוח הלאומי, כך שרוב האזרחים אמורים להתחיל לשלם על זה רק מגיל 21-20.
ובכל זאת, לאור גל המחאה בטיקטוק על החובות שנצברו בביטוח לאומי, שלפי חלק מהטענות גם לא דווחו על ידי הביטוח הלאומי לצעירים שצברו את החוב – הכנו מדריך קצר שעושה סדר.
איך תגלו שיש לכם חוב בביטוח לאומי?
הביטוח הלאומי מעדכן את האזרחים שלהם חובות אצלו. עם היווצרות החוב, נשלחת הודעה בסמס ובמייל למי שאישר קבלה בערוצים דיגיטליים, ולמי שלא אישר – נשלח מכתב בדואר. שווה לבדוק האם אישרתם לקבל סמסים ודואר אלקטרוני מהביטוח הלאומי כדי למנוע מצב שבו מודיעים לכם על חוב בתיבת הדואר – ואת זה תוכלו לעדכן באזור האישי באתר הביטוח הלאומי, בתוך עדכון פרטי התקשרות.
אחרי שעדכנתם את אופן ההתקשרות אליכם, כדאי לברר אם יש לכם כבר חוב שלא ידעתם עליו. באזור האישי באתר הביטוח הלאומי, תוכלו לבחור ב"בירור גבייה" - שם אמורים להופיע החובות או יתרות הזכות שלכם, במידה שיש כאלה.
אם גיליתם שיש לכם חוב, מה צריך לעשות?
רו"ח ועו"ד עישאן יאסר, המתמחה בייצוג יחידים ותאגידים ברשויות המס, מסביר כי "חשוב לשים לב שבדרך כלל הודעת החיוב כוללת מרכיבי ריבית, הצמדה וקנסות ולכן יש לדאוג להגיש בקשה מתאימה לביטול הקנסות, הריביות וההצמדה. בדרך כלל המוסד לביטוח לאומי נעתר לבקשה, ומבטל 50%-100% מהבקשות בהתאם לנסיבות (למשל אם מדובר על חוב ישן בגין התקופה שקדמה להיותו של המבוטח עצמאי, או כשזוהי הודעה ראשונה שהתקבלה מהמוסד לביטוח לאומי וכדומה)".
עוד מציין רו"ח ועו"ד יאסר כי אם אתם עצמאיים שגיליתם שיש לכם חוב בביטוח לאומי, אתם צריכים תחילה לפנות למייצג שלכם ולברר בגין מה החוב וממה הוא מורכב. לאחר בדיקת נכונות החוב יש לבדוק את אפשרויות ביטול הקנסות, הריביות וההצמדה, ולבסוף את אפשרויות התשלום העומדות בפניכם. ניתן לשלם את החוב בשובר מזומן בדואר או בשיק מזומן בדואר או בסניף המוסד לביטוח לאומי לו אתם שייכים. ניתן גם לפרוס את החוב – אך זה יהיה בחיוב ריבית והצמדה". עם זאת, בביטוח הלאומי אמרו ל-ynet כי ניתן לבדוק אפשרות להוריד את הריבית והעמלות.
איך תימנעו מצבירת חובות בביטוח לאומי?
לדברי רו"ח ועו"ד יאסר יש לדאוג לשלם את המקדמות השוטפות במועדן. המועד הוא תשלום חודשי עד 15 בכל חודש, או במועד אחר שתבחרו אם התשלום מבוצע באמצעות הרשאת חיוב.
בנוסף , יש לדאוג לעדכן את מעמדכם במוסד לביטוח לאומי באופן שוטף במהלך השנה אם חל שינוי כלשהו. למשל, מצב בו הפכתם לעבוד כשכירים בנוסף לעצמאיים או חדלתם לעבוד כשכירים בזמן שאתם עובדים גם כעצמאיים. יש לעדכן באופן שוטף או לפחות פעם בשנה כאשר חל שינוי משמעותי בנתוני ההכנסות הצפויות שלכם לאותה שנה לעומת ההכנסות הרשומות במוסד לביטוח לאומי, שעל סמך אותן הכנסות חושבה המקדמה השוטפת אותה אתם משלמים כדמי ביטוח למוסד לביטוח לאומי.
מה קורה עם החובות שצברו המילואימניקים?
לגבי החובות הכבדים של המילואימניקים העצמאים, לאחרונה פרסמנו גם ב-ynet את האבסורד. למעשה, החובות הללו נובעים מעיכוב בחקיקה שאמורה הייתה לפתור את המצב שאליו נקלעו מילואימניקים עצמאיים רבים, שבגלל שלא תפעלו את העסק שלהם כי היו במילואים במשך חודשים רבים – ההכנסות של העסק היו נמוכות בהרבה מהמתוכנן, ועל כן דווקא הם היו חייבים כסף לביטוח הלאומי.
כיוון שחלק מאותם עצמאים המשיכו לשרת במילואים – הם הפסיקו לקבל משכורות מהמילואים (שמגיעות לעצמאים דרך הביטוח הלאומי), על רקע החוב שנצבר להם בביטוח הלאומי.
אחרי הרעש התקשורתי והביקורת על התופעה, בממשלה נזכרו להתחיל בחקיקת חוק שמסדיר את העניין, ובתחילת החודש פורסם תזכיר החוק, ואתמול הוא הונח על שולחן הכנסת. לפי החוק, החובות שנוצרו למילואימניקים העצמאיים יתבטלו ולהבא ההכנסה הממוצעת שלהם לתגמול תחושב לפי השומה הסופית או ההכנסה האחרונה לתשלום המקדמות על חשבון דמי הביטוח הלאומי. לפי משרד האוצר, השבוע החוק צפוי לעלות לקריאה ראשונה.
בינתיים, בביטוח הלאומי ניסו להציע פתרונות למילואימניקים שנקלעו לחובות, אך לא יכלו לפעול לשם כך ללא חקיקה מתאימה. כעת הפתרונות המוצעים עד להשלמת החקיקה הם הקפאה של החובות (למי שעוד לא נפגע במשכורות), והצעה לפרוס את החובות – פתרונות שאינם מועילים להרבה מהמילואימניקים שמשרתים בחירוף נפש את המדינה במשך חודשים ארוכים, ומצפים שהמדינה תפעל מהר יותר לביטול החובות והחזרת הכספים שמגיעים להם.
הביטוח הלאומי: "לרבים מהמפרסמים בטיקטוק אין בכלל חוב"
בביטוח הלאומי טוענים כי "טרנד בטיקטוק זה חשוב, אך מבדיקה, לרבים מהם כלל אין חוב. למי שיש חוב - ממליצים לשלם כי כך צוברים זכויות. תשלום הביטוח הלאומי מבטיח זכויות סוציאליות למשלמים אותו ובמקביל מאפשר להעניק קצבאות לאזרחים ותיקים, נפגעי טרור, מובטלים, אנשים עם מוגבלות ועוד".
עוד נמסר מהביטוח הלאומי כי "יש לביטוח הלאומי טיקטוק, אינסטגרם, טלגרם, אתר אינטרנט ואנו מקפידים גם על שליחת מסרונים, מכתבים וכיוב', כדי שכל תושב יהיה מיודע בנושא. נכון לציין שיש גם מינימום של אחריות אזרחית וידע שראוי לקחת עליו אחריות כדי להבטיח שלא יהיה חוב, כדי שנמשיך לשלם קצבאות למי שזקוק לכך וכדי לצבור זכויות לעתיד".