המלחמה, והתעצמותה בחודשים האחרונים ממשיכים לעשות רע לכלכלה הישראלית. הכלכלן הראשי במשרד האוצר, ד"ר שמואל אברמזון, חתך את תחזית הצמיחה שלו לשנת 2024, אותה פרסם רק בתחילת ספטמבר, ועדכן אותה על 0.4% בלבד, לעומת 1.1%. עדכון של 0.7%.
בהודעה נמסר כי "בעקבות שינוי תרחיש הבסיס, תחזית הצמיחה לשנת 2024 עודכנה כלפי מטה ל-0.4%, עדכון של 0.7% לעומת תחזית ספטמבר ו-1.5% בהשוואה לתחזית ביוני, שעמדה על 1.9%. במונחי צמיחת התוצר לנפש, מדובר בצמיחה שלילית".
1 צפייה בגלריה
אמצעי לחימה שאיתרו הכוחות בדרום לבנון
אמצעי לחימה שאיתרו הכוחות בדרום לבנון
חיילי צה"ל בלבנון
(צילום: דובר צה"ל)
כמו כן, תחזית הצמיחה לשנת 2025 עודכנה גם היא כלפי מטה, ועומדת על 4.3%, כשההנחה היא שתהיה התאוששות הדרגתית בפעילות המשק במהלך השנה הבאה.
באגף הכלכלן הראשי אף בוצע תרחיש נוסף שמדבר על לחימה עצימה עד סוף השנה הקרובה, שיגרום לעיכוב בחזרה המלאה של המשק לפעילות מלאה. בתרחיש הזה, תחזית הצמיחה תעמוד על 0.2% בלבד ב-2024 ו-3.4% ב-2025.
תחזית הצמיחה של משרד האוצר לשנה הקרובה היא הפסימית ביותר מבין התחזיות של שאר הגופים הכלכליים המרכזיים. כך למשל, בתחזית שסיפק בנק ישראל החודש, הוא העריך כי הצמיחה ב-2024 תהיה צמיחה של 0.5%, קרן המטבע העריכה צמיחה של 0.7% וה-OECD, שסיפק את התחזית שלו אי שם בחודש מאי, חזה צמיחה של 1.9%, שנראית פחות רלוונטית לאור השינויים שחלו מאז.
נשיא התאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר מסר בעקבות הורדת תחזית הצמיחה: "עדכון תחזית הצמיחה כלפי מטה הנו קריאת אזהרה לממשלה - עליה לתקן את הצעת התקציב ולהציג תקציב אחראי ומוטה צמיחה. לצערנו התקציב הנוכחי הוא תקציב גסיסה ולא צמיחה כיוון שפוגע במנופי הצמיחה וחותך בתקציבי עידוד בניית מפעלים העלאת פריון ותשתיות. כמו כן יש לזכור כי תקציבי הצמיחה שקוצצו אמורים היו להגיע בעיקר לפיתוח הכלכלה בפריפריה בצפון ובדרום, שאלו שני האזורים שישראל חייבת לשקם אחרי המלחמה וליצור בהם מקומות עבודה חדשים כדי למשוך בחזרה את התושבים לבתים שננטשו - על כן אני קורא למשרד האוצר לשנות את התקציב כך שכל התקציבים המיועדים לצמיחת המשק והכלכלה לא ייפגעו".