בשיתוף ההסתדרות
צפו בפאנל המלא:
"אני הרגשתי שיש סוג של ניצול מהמעמד שלי כנערה, כי אני לא בהכרח יודעת את כל הזכויות שלי", משתפת יהלי שכטר בפאנל מיוחד, בשיתוף ההסתדרות, שהתקיים במסגרת פורום דור העתיד TeenTalkIL. "אם זה למשל שאני מרגישה שאני יכולה להרוויח יותר בעבודה ושבסוף המשכורת אני אראה שיש לי הרבה כסף, אבל בסופו של דבר אני עובדת למינימום - 28 שקל בגיל שלי".
הפאנל, בהנחיית טליה ברטפלד ודילן דרור, חשף תמונת מצב מדאיגה של ניצול וחוסר ידע בסיסי על זכויות עובדים צעירים. אחת השאלות הבוערות שעלתה נגעה לשעות העבודה: "האם זה בסדר שאני בת 15 והמעסיק משאיר אותי עד 4:00 לפנות בוקר כשיש סערה בחוץ, בלי הסעה וזה 40 קילומטר ממני?", שאלה אחת המשתתפות. התשובה הייתה חד משמעית: "התשובה היא לא", קבעה שולה סמית, שמכשירה מדריכים צעירים לסיוע משפטי שניתן לנוער באמצעות הסתדרות הנוער העובד והלומד. סמית, סמית היא בצוות הבכיר שאחראי על אפליקציית "עבודה+" (של הסתדרות הנוע"ל) שמאפשרת לבני נוער למצוא עבודה, לעקוב אחרי שעות העבודה שלהם ולהכיר את זכויותיהם, מוסיפה - "גם אסור לכם לעבוד עד 4:00 בבוקר וגם אם אין תחבורה ציבורית, המעסיק צריך לדאוג לכם לדרך הביתה". על פי החוק, בימי לימודים אסור להעסיק בני נוער אחרי השעה 22:00, ובחופשות - לא אחרי 01:00.
"בחופשים מגיל 14, בלימודים מגיל 16"
שאלה נוספת שעלתה בפאנל נגעה לגיל המותר לעבודה: "מבחינת החוק, מאיזה גיל אפשר להתחיל לעבוד?". נופר אזולאי, מדריכת איגוד מקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד הסבירה: "בחופשים אפשר מגיל 14 ובזמן לימודים מגיל 16".
"אני עובדת בגן ילדים רק בחופשות, ברציפות 9 שעות", משתפת נועה קרסנטי. "לא ידעתי שיש לי בכלל זכות להפסקות. אם הייתי יודעת, הייתי מתנהלת אחרת". סמית הבהירה: "בכל משמרת מעל 6 שעות מגיעה לכם חצי שעה הפסקה ברצף ועוד רבע שעה שאפשר לקחת מתי שבא לכם".
שאלה נוספת שעלתה בפאנל נגעה לנושא הטיפים: "זה חוקי שמלצרים מקבלים שכר רק מהטיפים?", שאלה אחת המשתתפות. "התשובה היא כן", הסבירה סמית, "אבל אם לא הרווחתם עד מה שסוכם, נגיד אמרו לי שאני אקבל 40 שקל לשעה ומטיפים רק קיבלתי 35, אז המעסיק מחויב להשלים את הסכום".
כשאתה לבד אתה חלש
רום דביר, רום דביר, מנהל מחלקת התאגדויות בהסתדרות, מסביר מדוע בני נוער פגיעים יותר לניצול. "הם פחות מכירים את הזכויות שלהם ולכן גם הכי קל לנצל אותם", הוא אומר. "אם אתה לא מכיר את הזכויות שלך, אפשר פשוט להגיד לך ולעשות מה שרוצים". הוא מדגיש שההבדלים בין זכויות נוער למבוגרים נועדו להגן עליהם: "נער ונערה לעומת מבוגר צריכים לקום בבוקר לבית הספר ואנחנו רוצים שהם ילכו לבית הספר, ולכן אי אפשר להעסיק אתכם בלילה".
אזולאי מוסיפה כי על כל תלוש שכר שלא קיבלתם, בית המשפט יכול לפצות אתכם עד 5,000 שקל. "הדבר הכי חשוב הוא לרשום שעות", היא מדגישה, "לא לסמוך על המעסיק שהוא רושם, כולל הפסקות. בסוף מה שכתוב אצלכם - לפי זה ילכו ויתייחסו".
מי מייצג אותי?
"האם אני מיוצגת על ידי ההסתדרות מהרגע שאני מתחילה לעבוד?", שואלת יהלי. רום דביר מסביר: "כדי להיות מיוצגת על ידי ההסתדרות את צריכה להיות חברת הסתדרות. אבל כנערה עובדת את יכולה פשוט לפנות לנוער העובד והלומד, והם יטפלו בך בצורה הטובה ביותר".
"הרבה בני נוער מתביישים לבוא ולשאול על הזכויות שלהם", מציין דביר. "רובכם תוכלו לשאול את כל השאלות האלה איזה שהיא תוכנת AI או לחפש את זה באינטרנט. קל לדעת את התשובות לשאלות, אבל בסוף צריך מישהו שילך איתך יד ביד". הוא מדגיש: "בשביל זה יש לך נציג מהנוער העובד או מההסתדרות שהולכים איתך ומדברים בשמך ממש כמו עורך דין פרטי. ידעתם שלכל אחד אחד מכם מגיע ייצוג?".
התאגדות כפתרון
"מקום העבודה זה מקום של מבוגרים, הבוסים הם אנשים גדולים הרבה פעמים", מסבירה אזולאי. "ויכול להיות שהם ינצלו את זה שאתם בני נוער שאתם לא מכירים את מה שמגיע לכם, שאולי אין עוד הרבה אופציות אחרות, בטח אם נגיד גרים בפריפריה". הפתרון, לדבריה, טמון בהתאגדות: "לדעת שאני יכולה להתאגד במקום העבודה ולדעת שאם יקרה משהו שהוא פגיעה באחת מהזכויות שלי, אני יכולה ביחד עם עוד בני נוער שיש לי אפילו במקום העבודה להתאגד, לפנות להסתדרות הנוער העובד והלומד ולעשות עם זה משהו".
הפאנל התייחס גם למקרים קיצוניים יותר של ניצול. כשנשאלו המומחים מה לעשות במקרה של הטרדה מינית והבטחות להעלאה בשכר תמורת שתיקה, התשובה הייתה ברורה: "קודם כל תפנו למי שגורם לכם להרגיש בנוח לדבר על זה", אומרת סמית. "אם תרצו לעשות משהו, אפשר לפנות למשטרה וגם אלינו - אנחנו נעזור".
המשתתפים הסכימו שהפתרון טמון בחינוך ומודעות. "צריך להוסיף תכנים לימודיים למסגרות החינוכיות בנושא זכויות עובדים", הציעה קרסנטי. "ממש אפילו כמקצוע או הרצאות". דביר הוסיף: "יש לנו משפט מאז שהמלחמה התחילה - 'יחד ננצח'. כשאתה לבד אתה חלש וביחד יש לך כוח, זה נכון גם במקום העבודה".
אזולאי סיכמה עם מסר חשוב: "ניצול זה איזשהו גלגל, זה loop. ואם אין מישהו שבא ואומר מספיק, אמיץ להגיד 'אני עוצר את זה', הגלגל ימשיך. בכל מקום עבודה תהיו האמיצים האלה שאומרים 'אני עוצר', ושם הניצול יפסיק".
בשיתוף ההסתדרות
פורסם לראשונה: 13:41, 08.01.25