הנשיא לשעבר והנשיא לעתיד דונלד טראמפ צדק בנאום הניצחון שלו: ניצחונו הוא אכן דבר שלא נראה כמותו באמריקה. טראמפ סחף אחריו את ציבור המצביעים האמריקני. עשרות מיליונים לאורכה ולרוחבה של אמריקה בחרו בו, ולא רק בו. גם מפלגתו הרפובליקנית זכתה בבחירות ותשלוט בלעדית בשני בתי הקונגרס. הטראמפיזם גבר על כולם וניצח את אמריקה.
אף על פי שהשווקים והכלכלנים הופתעו מעוצמת ניצחונו של טראמפ, התגובה די מתונה לפי שעה. אפשר שהמשקיעים מניחים שטראמפ יהסס לממש כנשיא את מלוא הבטחותיו הכלכליות. אזכיר אותן בקצרה: העלאת מכסים על כל היבוא לארה"ב עד שיעור של 20% והטלת מכס מיוחד על יבוא מסין בשיעור כפול ומשולש; הורדה חדה של מס החברות ל-15%, הורדה נוספת בשיעור מס על רווחי הון ורווחים לא מחולקים; פטור ממס על קצבאות בטוח לאומי, טיפים ועבודה בשעות נוספות; ביטול החקיקה שמחייבת אמריקנים החיים מחוץ לארה"ב לשלם מיסים; עידוד תעשיית נפט וגז טבעי; גירוש המוני של מהגרי עבודה לא חוקיים; קיצוץ עמוק בתקציב הפדרלי, בעיקר בסיוע הבטחוני לאוקראינה; והארכת תוקפה של רפורמת המיסים מ-2017, שהונהגה לראשונה בעת נשיאותו הקודמת של טראמפ. חלק ממהלכים אלו עלול להצית מלחמת מכסים עולמית, עם סיכון עצום לעתיד השגשוג הכלכלי הגלובלי.
אך במקרה של טראמפ נדרשת זהירות בחיזויים (כפי שלמדתי הלילה גם אני; זה המקום להודות שטעיתי בהערכתי לניצחונה של סגנית הנשיא קמלה האריס, ועם הקוראים הסליחה). מהתחזיות המפורטות ששלח המוסד הבנקאי הגדול גולדמן זקס ללקוחותיו עולה תמונה מורכבת: מצד אחד צמצום רצוי בגירעון התקציבי הפדרלי בכ-1% עד 1.5% מהתוצר האמריקני, עליות קלות במדדי המניות והאצה בקצב הצמיחה. מצד שני, יש חשש מלחצים אינפלציוניים, החרפת האי-שוויון הכלכלי, חיזוק יתר של הדולר ותסבוכת כללית במערכות המכסים הבינלאומיות. בגולדמן זקס חוזים גם הקלות משמעותיות בכל תחומי הרגולציה, כפי שדורש יד ימינו של טראמפ והמממן העיקרי של מסע הבחירות שלו, אילון מאסק. טראמפ הבטיח למנות את מאסק למרכז המאמץ הלאומי לייעול פעילות הממשל.
ההשלכות על המשק הישראלי? זה תלוי קודם כל בנכונותו של ממשל טראמפ העתידי להמשיך בסיוע הצבאי הנדיב לישראל, שהיקפו השנה חסר תקדים. זה המקום להדגיש שוב שטראמפ הצהיר שהוא מתכוון לקצץ בסיוע חוץ למדינות אחרות, אך קשה להעריך אם וכיצד זה ישפיע על היקפי הסיוע לישראל. העלאת המכסים המתוכננת, שבכל מקרה לא צפויה להתרחש אלא בעוד חודשים ארוכים, לא תגרום ליצואני ישראל קושי מיוחד. הפחתת מס חברות אמריקני ומסי הון לסוגיהם עלולה להניע כמה תאגידים גדולים המושקעים בארץ להעביר חלק מהפעילות חזרה לארה"ב. אך בשורה תחתונה היחסים הכלכליים בין ממשל ביבי לממשל טראמפ, אם להסתמך על נסיון העבר, יהיו טובים. ביבי כבר הזדרז לברך את טראמפ על "שובו ההיסטורי" לבית הלבן, והבורסה של תל אביב כבר מגיבה בהתאם.
בגיליון המיוחד של מגזין "ניו יורק" פורסם אתמול איור המשקף את מצב רוחם של עשרות מיליוני אמריקנים – ומיליוני ישראלים. נראה בו איש הניצב על סף נפילה אל תהום עמוק הנשאל על ידי חברו: "נו, איך הולך?". נו, איך הולך לך לעמוד פסע מנפילה? שעות לאחר פרסום האיור הסתבר שאמריקה הליברלית כבר לא פסע מהנפילה, אלא היא כבר נפלה. לעת עתה לפחות הליברלים האמריקנים רואים בניצחון של הנשיא טראמפ בבחירות את סופה של הדמוקרטיה וסיכון מוחשי להופעת משטר סמכותני בארצם, בדומה לתחושות של ישראלים רבים אחרי ליל ההדחה של השר גלנט על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו. הפוליטיקה של הפילוג והשנאה מנצחת והשערים לשלטון יחיד נפתחו לרחבה.