הממשלה אישרה היום (ראשון) את המלצות דו"ח הוועדה הציבורית בראשות פרופ' אביעד הכהן, שהוקמה ע"י שר האוצר בצלאל סמוטריץ', למתן סיוע לנפגעים מהאירועים שהתרחשו ביום ה-7 באוקטובר 2023. במסגרת החלטת הממשלה יינתן סיוע באמצעות מענקים ומענה טיפולי-שיקומי, בסך כולל של מיליארד שקל.
הסיוע יינתן בשני מסלולים מרכזיים:
1. סיוע למשתתפי המסיבות ולתושבי יישוב או לאנשים שנכחו ב-7/10 ביישוב שהייתה בו פגיעה משמעותית, אשר הוגדר ככזה בהתאם לקריטריונים הנוגעים למידת הפגיעה ביישוב, ואשר אינם זכאים לדרגת נכות.
- מענק כספי חד פעמי בגובה של בין 7,180 - 28,720 אלף שקל למבוגר ובגובה של בין 1,436 - 5,744 שקל לילד.
- סל שיקום וטיפול בהיקף של עד 30 אלף שקל לאדם.
2. סיוע לקרובי המשפחה מדרגה ראשונה של מי שנספה או שנחטף ביום השבעה באוקטובר: מענק כספי חד פעמי של 14,360 שקל לקרוב משפחה מעל גיל 14 וכן סל טיפול ושיקום לאחים של פדויי שבי ולילדים של פדויי שבי שמעל גיל 30 בגובה של 15 אלף שקל לאדם.
סיוע זה אמור להוות מענה משלים למענים הקיימים במסגרת החוק ובמסגרת החלטות ממשלה שהתקבלו עד כה, הכוללים בין היתר תשלומי תט"ר למי שהוכרו כנפגעי פעולות איבה, תגמולים וכלי טיפול ושיקום למי שקיבלו דרגת נכות איבה, מענקי אכלוס עצמאי, מענקי שיבה, מענקי תעסוקה שונים ועוד.
הוועדה הציבורית בראשות פרופ' הכהן הוקמה רק לאחר לחצים ודיונים רבים של הוועדה המיוחדת לפניות הציבור בכנסת, שעסקה בטיפול במשפחות הנרצחים והנפגעים בעקבות אירועי 7/10. בסוף השבוע יו"ר השדולה לזכר הנרצחים במסיבות ב-7 באוקטובר, הח"כיות אפרת רייטן מהעבודה וקארין אלהרר מיש עתיד, התייחסו להמלצות הוועדה וקראו שלא לאשר אותן. "ההמלצות עודן לוקות בחסר. אנחנו דורשות משר האוצר ויתר שרי הממשלה לא לאשר מחר את ההמלצות כמו שהן", מסרו. "המשמעות תהיה הפקרה נוספת של האזרחים. זוהי חובתנו המוסרית כמדינה לתת לכל מי ששרד ונפגע מהטבח הנורא הזה את הכלים הנדרשים כדי להשתקם ולחזור לחיים".
חברות הכנסת מסבירות כי בין הפערים שעולים: סכום מאוד נמוך עבור כל נפגע, שלא מספיק למעני השיקום הנדרשים, בני המשפחה של השורדים לא כלולים במתווה, לרבות הורים לשורדים צעירים או קטינים. בנוסף, אמנם מסקנות הוועדה הוסיפו תיקון שיאפשר בקשה לקבלת זכאות לסיוע נוסף מהמדינה דרך מסלול הכרה אחר, אבל אם ימצאו לא זכאים "יקנסו" ויקוזז להם 60% מהמענק שקיבלו במסגרת הוועדה הציבורית.
הילה אביר, מוועד משפחות נרצחי מסיבות 7.10 ושאחיה לוטן נרצח במיגונית בבארי אמרה כי "אני מרגישה שרצחו לי את הנפש היום שוב. במשך כמעט 12 חודשים אנחנו במאבק מתמשך על השפיות שלנו, על הקושי שלנו בהתמודדות עם האבל והקושי שלנו לחזור לחיות. אנחנו משפחות שכולות של ה-7.10, כבר כמעט 12 חודשים נאבקים בהכרה ומבקשים סיוע. משפחות שכולות בטראומה שקורסות ומבצעות חקירה בעצמן לאירועים, מתמודדות לבד מול הרשויות. סוף סוף, אחרי כמעט שנה, ממשלת ישראל מכירה בסבלנו ובייחודיות הצרכים שנוצרו לנו, אך לצערנו המענים שאושרו כעת בהצבעה בממשלה לא מספקים ולא מספיקים כדי שנוכל, לצד האובדן הקשה והאבל הגדול, לחזור למסלול החיים, מבלי להיתמך בעתיד על ידי המדינה.
"המענק שאושר בסך 14,360 שקל לכל קרבה ראשונה של הנרצח.ת אינו מתקרב לסיוע הנחוץ לנו כדי להמשיך להתקיים ולהשתקם, מה גם שאם נתבע לדוגמה את ביטוח לאומי להכרה ויקבעו אחוזי נכות, נדרש להחזיר 60 אחוזים מהמענק. איך מצד אחד יו"ר הוועדה פרופ' אביעד הכהן פותח את הדוח שהסכום אינו מספיק ומצד שני חותם על המסמך עם הסיוע המעליב הזה. זו תעודת עניות למדינה שלא מבינה, שאנחנו מבקשים סיוע כדי שנוכל להשתקם על מנת לחזור בהקדם לשוק העבודה ולחיים נורמטיביים, כי כרגע אני לא רואה איך זה יקרה ובסוף יהיו כאלה שיצטרכו להיתמך על ידי מוסדות המדינה. הצעד הבא שלנו הוא להוביל חקיקה 'חוק השבעה באוקטובר' שיעשה סדר בהכרה בנו ובזכויות שלנו".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ אמר היום לאחר אישור ההמלצות בממשלה: "הממשלה אישרה כעת את המלצות הוועדה הציבורית שהקמתי בראשות פרופ׳ אביעד הכהן שבחנה את המענים שניתנו לאוכלוסיות שנפגעו בשביעי באוקטובר והמליצה על שורה של מענים שחשוב שיועברו עבור שיקום וחיזוק האוכלוסיות הללו. המענים שאושרו היום בממשלה כוללים סל שיקום נרחב ומענק כספי שיסייע להם. המדיניות האזרחית המרחיבה עליה הכרזתי בראשית המלחמה נמשכת תוך אחריות פיסקאלית. יחד נמשיך להעניק לאזרחי ישראל את המעטפת הרחבה והמקיפה ביותר ונפעל לשיקום חבל התקומה והשבת הביטחון לכל אזרחי ישראל".