מועצת החלב לא תגדיל את מכסות החלב לרפתות לשנת 2025 בגלל ירידה בביקושים למוצרי חלב. בשנים האחרונות הגדילה המועצה, בדרך כלל כל שנה, את המכסות לפחות ב-2% – קצב גידול האוכלוסייה. השנה בגלל שרוב הציבור נותר בארץ ולא נסע לחו"ל היו צריכים הביקושים לגדול, אבל לדברי גורמים בענף, העובדה שאין מצב רוח, שמארחים פחות, שיש הרעה במצב הכלכלי, שקיימת ירידה במכירות לבתי המלון, וגם המכירות לעזה נגרעו – גרמו למיתון בביקושים.
אי-שינוי המכסות כמוהו כירידה ריאלית בכמותן, לנוכח הגידול השנתי באוכלוסייה. זאת למרות שישראל נחשבת לאלופה בצריכה לנפש של מוצרי חלב.
2 צפייה בגלריה
מוצרי חלב בסופרמרקט
מוצרי חלב בסופרמרקט
מוצרי חלב
(אוראל כהן)
עוד נודע ל-ynet ו"ממון" כי מכסות חלב הצאן שמשמשים למוצרי חלב יוקרתיים יותר, ירדו לראשונה ב-15%. חברת גד שמובילה בתחום מוצרי הצאן אף ביטלה חלק מההתקשרויות שלה עם מגדלים לקליטת חלב צאן.
סך כל מכסות החלב בישראל עומד על כ-1.5 מיליארד ליטר. היות ומשק החלב הוא משק מתוכנן, כל שנה לקראת סופה מועצת החלב, לפי דיווחי המחלבות לגבי הצריכה, קובעת מה גובה המכסות שיחולקו בשנה הבאה. זאת בכדי למנוע עודפים בענף ושפיכת עודפי חלב.
מנגנון הוויסות של הענף מייעד את עודפי החלב לייבוש וקבלת אבקת חלב. הליך שהוא הפסדי רוב הזמן לענף. כחלק ממדיניות התכנון בישראל יש גם איסור על מחלבה לפעול ללא קבלת מכסה מהמועצה.
איציק שניידר, מנכ"ל מועצת החלב, אישר את הידיעה ואמר: "יש סטגנציה בביקושים למוצרי חלב – אין גידול, וזאת לאחר שנים של עלייה בביקושים. אני סבור שלא צריך יותר מדי הסברים, זאת השפעה כללית של המצב. כלומר המצב הכלכלי ומצב הרוח. העובדה שלא העלינו את המכסות, מסמן משהו לגבי המצב. בצאן אנחנו מורידים השנה דרמטית את המכסות כי הביקושים ירדו. אלו מוצרים יקרים יותר, ויש גם השפעה של יבוא שגדל בגבינות קשות".
גורם בתנובה אמר כי המחלבות בשנת 2024 נמצאות בעודף כושר ייצור. לדבריו, בסוף השנה שעברה הייתה הערכה בענף - שהתבדתה - כי הביקושים השנה יהיו גדולים, "פירוש הדבר הוא שהמחלבות ייצרו בכמות פחותה מהציפיות ובהתאמה לביקושים".
2 צפייה בגלריה
מחלבת תנובה ברחובות
מחלבת תנובה ברחובות
מחלבת תנובה. המחלבות נמצאות בעודף כושר ייצור
(צילום: רפי דלויה)

המוצרים התייקרו

יש לציין כי מוצרי חלב, במיוחד הפרימיום, יקרים בישראל בהשוואה לחו"ל במיוחד לאחר שורה של העלאות מחיר. במאי האחרון, למשל, חברת גד ייקרה את הגבינות המלוחות, יוגורט עיזים, מסקרפונה, ריקוטה ועוד ב-2% עד 6%. גם שאר המחלבות – תנובה, טרה ושטראוס – ייקרו בשיעור של 4.5% בממוצע.
גביע 350 גרם גבינה צפתית מעודנת 5% נע בין 24.9 שקל ל-26.9 שקל. גבינה בולגרית פיראוס 250 גרם עולה כ-24.9 שקל. כלומר מחיר הגבינות המיוחדות כבר חצה את ה-25 שקל לגביע שנע בין 250 ל-350 גרם.
על סימני ההאטה המתגברים ניתן ללמוד גם מדברי רן עוז, מנכ"ל ישראכרט, שאמר בסוף השבוע כי יש פגיעה בעסקים. "אנחנו כחברת כרטיסי האשראי הגדולה במשק רואים את זה ברמת ההוצאה בכרטיסי אשראי שעלתה ב-9%, אבל אם בוחנים לעומק מגלים שאנשים קונים פחות ומשלמים יותר".