נזק אדיר או שאין בכלל דרמה? כלכלנים בעד ונגד הרפורמה המשפטית
(צילום: ירון ברנר)
המהפכה המשפטית לא יורדת מסדר היום, גם בפן הכלכלי: כזכור, מאות כלכלנים ואנשי ציבור בכירים בעבר ובהווה, מזהירים בשבועות האחרונים מפני ההשלכות הכלכליות החמורות שהמהפכה עלולה להוביל אליהם. מצד שני, יש גם כאלה שטוענים כי ההערכות הללו מוגזמות, למרות שכמה חברות כבר הודיעו שהחליטו להוציא את הכספים שלהם מהמדינה. אחד מהם הוא מנכ"ל הבורסה לניירות ערך בת"א, איתי בן זאב, שאמר אתמול בריאיון לתוכנית "כסף חדש" ב-ynet radio, כי "מהמידע שלנו ומפעילות של זרים, אין פה דרמה גדולה".
אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות לשעבר, שחתום על "מכתב המנכ"לים" נגד המהפכה המשפטית, התייחס הבוקר (רביעי) באולפן ynet לדברים, והאם יכול להיות שהם אלו שגורמים לכל ההיסטריה: "אני חושב שהשפעות הן בדרך כלל לא מיידיות וכולם מנסים לראות מה ייגמר פה מכל האירוע הזה. המכתב שחתמתי עליו דיבר על חשש שזה יעבור כמו שהוא, ואם זה יעבור כמו שהוא אני משוכנע שיהיה נזק גדול".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
2 צפייה בגלריה
הפגנת מחאה ברחוב קפלן בתל אביב
הפגנת מחאה ברחוב קפלן בתל אביב
המחאה נגד המהפכה המשפטית. יכול להיות שכולם מגזימים?
(צילום: שאול גולן)
עוד אומר יוגב: "מצד שני אני גם מאלה שמאמינים בזה שאם ראש הממשלה אומר שמתכוונים לעשות פשרה סבירה, אז הפשרה הסבירה תבוא, ובעצם הקריאה שלנו היא בוא לא נמשוך את זה, אלא בוא נעשה פשרה סבירה היום ולא נגיע לרמה קיצונית של מינויים פוליטיים של שופטים".
אבל איך בחירת שופטים על ידי נבחרי ציבור עלולה להפחיד משקיעים ולהבריח מכאן כסף? "מה שיבריח או יפחיד את המשקיעים זה התמונה הכללית שתיווצר בסוף המהלך. אם תיווצר תמונה שמבחינת הגופים הבינלאומיים ה-OECD, קרן המטבע הבינלאומית, נגידים או כל מיני כאלה יגידו אוקיי שינוי, אבל שינוי שנובע מגישה של ימין מול שמאל, שמרנים מול ליברלים, אז לא יקרה כלום, הכל יהיה בסדר. אם בסוף כן תהיה תמונה שיגידו יש פה פגיעה בדמוקרטיה, יש פה פוליטיזציה של מערכת המשפט, ולכן אני כאיש עסקים לא יכול להיות בטוח שישמרו לי על הקניין ודברים כאלה, אז תהיה השפעה והשפעה משמעותית".


אמיר וייטמן, מנהל קרן הון סיכון שאמפל קפיטל הירושלמית, ומי שייסד את "הליברלים בליכוד", חושב אחרת לגמרי מיוגב: "קודם כל כן אני רוצה להתחיל ולהגיד שאני חושב שאורי יוגב היה מנכ"ל מדהים באוצר, אבל צר לי על הדברים. אני חושב שהוא טועה טעות עמוקה, יחד עם חלק גדול מהכלכלנים הבכירים הטובים שיש בישראל. יש פה בלבול בין הערכה נקרא לזה של הרפורמה והמושג שמוגדר עליו, פוליטיזציה. אני גדלתי בשווייץ, ושם השופטים נבחרים כולם על ידי הפרלמנט בתהליך שהוא 100% פוליטי. מעולם לא שמעתי, וגרתי שם 20 שנה, על כך ששווייץ איננה מדינה דמוקרטית. כמובן שזה מגוחך לגמרי להגיד את זה, כן? מעולם לא שמעתי שבשווייץ אין שלטון חוק ומעולם לא שמעתי שעצם העובדה ששופטים נבחרים בתהליך שהוא פוליטי איכשהו גורם לשופטים להיות לאחר מכן תלויים".
אז מדוע יש התנגדות כ"כ גדולה? "הבעיה המרכזית היא שאנשים, במקרה הזה כמו אורי יוגב וכלכלנים אחרים, קוראים תיגר על עצם המושג הזה של דמוקרטיה. בשלטון דמוקרטי תקין ונורמלי, בכל מדינות המערב, כולם ללא יוצא מן הכלל, למעט ישראל, השופטים בבית המשפט העליון, כולם נבחרים בתהליך שהוא בעיקרו פוליטי. משום שמערכת שיש בה מערכת משפט, החלק הלפחות החוקתי, בגלל ההשלכות הפוליטיות שיש במערכת הזו, חייבת לקבל גושפנקא דמוקרטית של העם".
יצא לך לדבר עם משקיעים זרים שחוששים? "דיברתי עם אנשים ואף אחד לא דואג. מה שכן מדאיג, וזה אפילו מדאיג את השותף שלי שנמצא בחו"ל, זה ההמולה סביב הנושא הזה. זאת אומרת, כל עוד אנשים יבואו ויגידו שמדינת ישראל קורסת, הדמוקרטיה קורסת, שלטון החוק קורס, שאלה הם דברים כמובן שאין להם שום בסיס במציאות, אז זה מבהיל את כולם וזה יגרום לנזק".
2 צפייה בגלריה
אנשים
אנשים
אורי יוגב
(צילום: אלכס קולומויסקי)
אורי, איך אתה מגיב לדברים האלה של אמיר? "זאת בדיוק הסיבה שאני חושב שההמולה צריכה להסתיים בצורה כלשהי. אני אפילו לא מתווכח עם מה שנאמר פה על פרט כזה או אחר בתוך המהלך כולו. עשיתי הרבה רפורמות, גם עם ביבי, ואפשר לעשות שינוי משמעותי במערכת המשפט בישראל עם לא מעט מרכיבים ממה שיש ברפורמה המתוכננת, בצורה שאם זה באמת יהיה בתהליך שהתחלנו באיזה גישה אולי טיפה קיצונית, אבל נגמור במהלך יותר מאוזן ומהלך יותר מאוזן יכול להיות גם עם יותר השפעה פוליטית על המינויים, אני לא אומר שלא, אבל אני בעיקר קורא לביבי, זאת הסיבה שחתמתי, צריך לגמור את האירוע הזה במהירות, כי הימשכות של הבלגן הזה ושל המיני קונצנזוס הזה, שאם משיגים את זה כולו כמו שהוא, תהיה החלשה של מערכת המשפט, וזה מה שיטריד את המשקיעים הזרים ולא שום דבר אחר.
לא נראה שהאופוזיציה והמוחים יתנו לנתניהו להעביר אפילו קצה קצהו של רפורמה כזאת. וייטמן: "זאת הבעיה המרכזית, היעדר היכולת של הצד השני לבוא לדיון רציני. אני חושב שהקריאה צריכה להיות גם לאופוזיציה, שצריכה לגלות אחריות ולא לקרוא חורבן על כל דבר, ולבוא סביב השולחן עם הצעות רציניות וביחד להגיע להסכמים".