בית המשפט למשפחה באשדוד אישר לאחרונה צוואה של רווק שהתמודד עם סכיזופרניה והוריש את רכושו לאחיותיו בלבד תוך נישול האחים שלו. השופטת כרמית חדד דחתה את התנגדות האחים לקיום הצוואה וקבעה כי לא הוכח שנשללה כשירותו של המנוח לחתום עליה.
מדובר בהנדסאי חשמל במקצועו שאובחן בתחילת שנות האלפיים כמתמודד עם סכיזופרניה ולימים גם לקה בעיוורון. הוא לא התחתן או הביא ילדים ובינואר 2017 ערך צוואה המעניקה את כל רכושו לשתי אחיותיו. לאחר שנפטר האיש עתרו אחיותיו באמצעות עו"ד יוסי ברקוביץ לקיים את הצוואה, ואילו שלושת אחיהן שנושלו הגישו התנגדות באמצעות עוה"ד שלמה בן כהן ומאיר זריהן.
1 צפייה בגלריה
צוואה ירושה אילוס אילוסטרציה
צוואה ירושה אילוס אילוסטרציה
אילוסטרציה
(shutterstock)
בין היתר טענו האחים כי נוכח תחלואיו הרבים היה המנוח בלתי כשיר לחתום על הצוואה במועד עריכתה ויש לבטל אותה. לדבריהם, הוא היה עיוור וכלל לא ידע על מה הוא חותם. הם העלו במשפט אפשרות נוספת ומרחיקת לכת, שלפיה על הצוואה הוחתם בכלל אדם אחר שאינו אחיהם.
מנגד טענו האחיות כי למרות הבעיות הפיזיות והנפשיות שמהן סבל אחיהן – הוא ניהל את חייו באופן עצמאי, השיג דיפלומה, עבד בחברת הייטק והיה מוקף במשפחה ומכרים. הן סיפרו כי סעדו אותו עד יומו האחרון והיו כל עולמו בהעדר בת זוג וילדים, כשלעומתן האחים ניתקו את הקשר איתו ולא ראו אותו שנים ארוכות.
ואכן, השופטת חדד את טענת האחים לחוסר כשירות. לדבריה, המנוח אובחן אמנם כלוקה בסכיזופרניה ואף סבל ממחלות רבות כגון סוכרת, יתר לחץ דם ואי ספיקת כליות, אלא שלא הוכח כי תחלואים אלה השפיעו לרעה על מצבו הקוגניטיבי. אדרבה, ציינה, מתיעוד רפואי שנרשם שלושה ימים בלבד טרם עריכת הצוואה עלה שהוא "במצב כללי טוב, שוכב רגוע במיטה ומשתף פעולה".
בהמשך נדחתה גם הטענה שלפיה אדם אחר הוא החתום על הצוואה. לעניין זה העיד עורך הדין שערך את הצוואה כי זיהה את המנוח באמצעות תעודת זהות שהייתה על השולחן. הוא הוסיף שבנוסף להיותו עורך דין גם הוא מהנדס אלקטרוניקה בהשכלתו, ובשיחה איתו בנושאים הקשורים לאלקטרוניקה התרשם שיש לו ידע יפה בתחום.
עורך הצוואה הוסיף שהמנוח היה מטופח ובעל לבוש אלגנטי, דבר שתאם לעדות האחיות שהיה חשוב לאחיהן להיראות טוב, וכי הוא הקפיד ללבוש בגדים אופנתיים ממותגים. גם עד נוסף לצוואה אישר שזיהה את המנוח באמצעות תעודת זהות, וכי הוא ועורך הדין הקריאו לו את הצוואה.
בנסיבות אלה, ולאחר שדחתה את טענתם הנוספות של המתנגדים למעורבות פסולה מצד אחיותיהם בעריכת הצוואה ולהשפעה בלתי הוגנת שכביכול הפעילו על המנוח, קבעה השופטת שהצוואה תקוים וכי המתנגדים ישלמו לזוכות הוצאות משפט ושכר טרחות עו"ד בסך 80 אלף שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ התובעות: עו"ד יוסי ברקוביץ • ב"כ המתנגדים: עו"ד שלמה בן כהן ועו"ד מאיר זריהן • ynet הוא שותף באתר פסקדין