בנק ישראל הודיע היום בצהריים (חמישי) כי יתרות מטבע החוץ הסתכמו בסוף חודש נובמבר 2023 בסך של 198,169 מיליוני דולרים, וכי מכר מטבע חוץ בחודש זה בסך של כ-338 מיליוני דולרים בלבד.
המשמעות היא אחרי שבתחילת המלחמה הודיע על תוכנית למכירת 30 מיליארד דולר כדי למנוע את קריסתו של השקל, ובאוקטובר מכר 8.2 מיליארד דולר, בנק ישראל עצר למעשה את המכירות בנובמבר, ככל הנראה בשל התחזקות השקל במהלך החודש ובעיקר בשבועיים האחרונים.
היום השקל ממשיך להתחזק והדולר נסחר סביב 3.7 שקלים, כאשר השער היציג נקבע על 3.703. האירו נסחר סביב 3.98 שקלים, ושערו היציג נקבע על 3.985 - שפל של כמעט חצי שנה. האירו נחלש בימים האחרונים מול כל המטבעות העיקריים בעיקר בשל נתונים כלכליים חלשים באחדות ממדינות הגוש.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
התחזקות השקל מקשה מצד אחד על היצואנים והתעשיינים אך מנגד מוזילה בישראל את יבוא חומרי הגלם ומסייעת גם לקופת המדינה. המשך היחלשות הדולר תסייע גם בהקטנה או בביטולה המוחלט של הנחת המס על הדלק, שעלתה למדינה כבר כשלושה מיליארד שקלים בשנה וחצי האחרונות.
אמנם ישראלים מעטים יחסית יוצאים בימי המלחמה לחו"ל, אולם אלה שיוצאים ישלמו על כרטיסי הטיסה, בתי מלון, שכירת רכב וקניות כ-10% פחות מאשר בימיה הראשונים של המלחמה.
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "היצעי מט"ח של הסקטור העסקי, בהיעדר קונים משמעותיים, מציף את השוק במט"ח וגורר להתחזקות השקל. להערכתנו, על רקע העובדה שגורמי הבסיס לפיחות השקל נותרו תקפים, הרי שפוטנציאל ייסוף השקל מוגבל. פעילות סוף שנת הכספים, כאשר גופים מוסדיים מבצעים Window Dressing תורם לתנודות בשוקי ההון, מהלך שצפוי להתגבר ככל שנתקדם לחצי השני של חודש דצמבר".
פורסם לראשונה: 13:56, 07.12.23