כשרות מפעל גבינות הגאודה של נטו שבשליטת דודי עזרא ורמי לוי בפולין עוכבה, וכעת היא עלולה לסבול מהפסדים של מיליוני שקלים. כך עולה מדו"ח מחלקת יבוא מוצרי מזון של הרבנות הראשית.
על פי הרבנות, על החברה לנקוט כמה צעדים לפני שהמפעל יוכר ככזה שמייצר מוצרי "חלב ישראל" (כשרות מחמירה)ׁ. כמו כן, גבינות שיוצרו בין 12 ל-14 בינואר לא יקבלו כשרות לעת עתה.
על פי יבואנים, הרבנות החלה להחמיר את דרישותיה לאחרונה, והדבר גורם לעיכוב ביבוא של מוצרי מזון ולהוצאה של עשרות מוצרים מהרשתות. בין היתר מדובר בשוקולד, שימורי ירקות, מוצרים שמכילים תותים, פסטו ועלים נוספים. כמו כן, הדבר גורם לדחיקה של יבוא מקביל ובכך מצמצם את התחרות ומעלה את המחירים לצרכן. יבואנים מקבילים חוששים שהרבנות עובדת בצמוד ליבואנים גדולים, וכך מסכלת את התחרות אף שקיבלה תקציב מיוחד ליבוא מקביל.
מלבד זאת, יבואנים טוענים לעומס ולאי-טיפול בפניות שפוגעים ביבוא לפסח. על פי איגוד לשכות המסחר, הצטברו כבר יותר מ-1,000 פניות שממתינות לטיפול. יבואנים אף מקבלים למייל הודעה: "עקב עומס הפניות לפסח - זמן ההמתנה עד למענה ראשוני צפוי להיות ארוך מהמקובל - 25-30 יום".
במקביל, רמי לוי החליט לוותר על הכשרות מטעם הרבנות בכל סניפי רמי לוי בשכונה וסופר קופיקס שבבעלותו, כפי שפורסם ב"ממון" וב-ynet. ברבנות הגיבו במכתב איום בקנס בטענה לחשש להונאה בכשרות. כמו כן, החלה הרבנות להגיש כתבי אישום פליליים נגד חשודים בהונאות כשרות.
בחלק מצעדי ההחמרה של הרבנות בבדיקות כלפי היבואנים, היא שלחה מפקחים למפעל נטו בפולין שמייצר גבינת גאודה תחת המותג עלמה של נטו ותחת המותג הפרטי של רמי לוי. הביקורת תואמה מראש עם בד"צ בית יוסף שמשגיח על המפעל. על המפעל משגיח גם מפקח מטעם בד"צ מחזיקי הדת (בעלז).
הבעיה העיקרית שבגינה הושהתה הכשרות של המפעל הייתה "תקלה" שנציגי הרבנות גילו. במקום יש 24 בריכות מלח, ארבע מהן מיועדות לייצור כשר, אך אנשי המפעל לא וידאו שנעשה בהן שימוש. כמו כן "נוצר קשר" ביציאה מאחת הבריכות הכשרות לקו מי מלח לא כשר. המשמעות לכאורה היא שמי מלח של גבינות לא כשרות נכנסים לבריכות מלח של גבינות כשרות. על פי הרבנות, זהו "קשר לא תקין בין הבריכות". לא ברור אם זו תקלה חד־פעמית או תקלה שקיימת תקופה ארוכה".
על פי הדו"ח, על המשגיח לוודא שהמכל ריק לפני "חליבת ישראל", ולטענת הרבנות, ההשגחה נעשית בלי לבדוק שהמכלים ריקים. "לכן ספק אם ניתן להגדיר את החלב הנחלב באופן המתואר כחלב ישראל". כמו כן, אין פיקוח בלילה על המפעל והפיקוח על חליבת הפרות לוקה בחסר. על פי המשגיחים, כדי שהחלב ייחשב ישראלי יש לשלוח שמונה משגיחים להשגחה על החליבה ועל הייצור.
משיחות עם המשגיחים התברר שבדרך כלל נשלחים שישה משגיחים למפעל. לצורך החליבה הכשרה נלקח חלב מכ-70 רפתות. כל משגיח מקבל בין 8 ל-13 רפתות שעליהן הוא אחראי. המרחק בין הרפתות רב מה שמאפשר לפולנים לדעת מתי בא המשגיח ובכך לכאורה לשבש את הכשרות.
ברבנות טענו כי נציג נטו ליווה את נציגי הרבנות בסיור ושיתף פעולה, "אך השתדל שלא לאפשר לנו לסייר לבד עם המשגיחים או עם מנהל המפעל, מה שלעיתים גרם ללחץ ואי נוחות". ברבנות טוענים כי עו"ד מטעם נטו אמר לנציג הרבנות, "שאם לא נאשר את כשרות הגבינה מדובר בהפסד של מיליונים"?
מנטו לא נמסרה תגובה.
הרב משה דוד הופמן מבד"ץ מחזיקי הדת (בעלזא): "לא ידוע לי על בעיה. יש אנשים חדשים ברבנות והם הביעו חששות, אך המוצרים כשרים למהדרין מן המהדרין".
לדברי אילנית חיות, לשעבר סמנכ"ל תקשורת ורגולציה בתנובה, "השאלה המרכזית יוקר המחיה והאם השינוי בסטטוס-קוו יביא לחיסול התחרות, לצמצום דרמטי ביבוא המקביל ולעליית מחירים לצרכן. הרבנות צריכה לשרת גם את הצרכנים וגם את המטרה של יוקר המחיה. כרגע יש פקק בקבלת אישורי יבוא, ועל פניו נראה שזרם אחד ברבנות, לא כולם, מוביל לכיוון של כשרות מהדרין. בישראל יש ציבור ענק שאינו דתי אבל אוכל כשר. הוא לא מחפש מהדרין. אינני רואה סיבה לשנות את המצב הנוכחי ולבטח לא לגרום לכך שבגלל כמה תקלות שאירעו הצרכנים ישלמו את המחיר".
מהרבנות הראשית נמסר: "הרבנות מעניקה תעודות הכשר למוצרים מיובאים. היא אינה שולחת משגיחים לחו"ל, אלא מסתמכת על כ-130 גופי כשרות ורבנים המבצעים את ההשגחה בפועל, ובלבד שהייצור נעשה על פי נוהלי הרבנות. מחלקת היבוא ברבנות נותנת מענה לכ-1,800 יבואנים ומנפיקה תעודות לעשרות אלפי מוצרים העומדים בנוהליה.
הרבנות מבצעת בקרה שוטפת על פעילות היבואנים, אתרי הייצור וגופי הכשרות המוכרים על ידה. בוצעה ביקורת במפעל גבינות בפולין, ממצאיה עדיין בדיונים וטרם התגבשה החלטה סופית בסוגיה. הרבנות מקיימת דיאלוג עם נציגי איגוד לשכות המסחר, ורק בשבוע שעבר התקיימה פגישה שבה רועננו דרכי שיתוף הפעולה. הרבנות הבהירה כי מחלקת היבוא תיתן עדיפות למוצרים לפסח כדי לתת מענה מהיר ליבואנים".