הסנאט האמריקני אישר לפנות בוקר את ההצעה להעלאת תקרת החוב למשך יותר משנתיים - שלושה ימים לפני הדד-ליין של ה-5 ביוני שבו ארה"ב הייתה עשויה להיקלע לחדלות פירעון. כעת תועבר ההצעה לנשיא ג'ו ביידן, שצפוי לחתום עליה היום. אתמול אישר בית הנבחרים האמריקאי את ההצעה ברוב גדול של 314 בעד מול 117 מתנגדים.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש" ב-ynet radio
ההצעה אושרה בסנאט ברוב של 63 מול 36 - מעל הרף של 60 תומכים הדרוש כדי להימנע מפיליבסטר של המתנגדים. הדמוקרטים מחזיקים ברוב של 51-49 בסנאט, והצליחו לגייס את תמיכתם של חלק מהמחוקקים הרפובליקאים. ההצעה אושרה במהירות שיא - בדרך כלל לסנאט לוקח ימים לאשר הצעות של בית הנבחרים.
החיפזון לאשר את ההצעה נבע מהחשש כי אם התקרה לא תועלה, הממשל האמריקני לא יוכל, בין השאר, לשלם ביטוח לאומי, קצבאות ומשכורות, דבר שיטלטל את הכלכלה והשווקים הפיננסיים. שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן הזהירה כמה פעמים בשבועות האחרונים מהמשבר הצפוי אם התקרה לא תועלה, ולדבריה מדובר יהיה ב"קטסטרופה כלכלית".
החוק, שהתגבש בהתבסס על ההסכם בין הנשיא ג'ו ביידן ויו"ר בית הנבחרים קווין מקארתי, מעלה את תקרת החוב עד ינואר 2025 - כלומר הנושא יורד מהפרק עד סיום הקדנציה של הנשיא ביידן. התקרה עמדה על 31.4 טריליון דולר והיא כבר נשברה בינואר, אך אז השתמשו במשרד האוצר ב"צעדים יוצאי דופן" כדי לספק לממשל עוד כסף עד למציאת פתרון ארוך טווח.
לפי ההצעה שאושרה, תקציב הביטחון ב-2024 יעלה ב-3% ל-886 מיליארד דולר; ב-2025 הוא יגדל בעוד 1% ל-895 מיליארד דולר. כמה רפובליקאים בסנאט טענו כי יש להגדיל עוד את תקציב הביטחון, בין השאר לאור האינפלציה הגבוהה. ואולם הצעותיהם נדחו. עם זאת מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט צ'ק שומר, ומנהיג המיעוט מיץ' מקונל מסרו הצהרה משותפת שלפיה "החוק החדש לא יגביל את יכולתו של הסנאט לספק מימון חירום בתחום הצבאי כדי להרתיע את סין, רוסיה ויריבים אחרים (...) וכן כדי לספק מימון חירום בתגובה למקרים בעלי חשיבות לאומית".
עוד נקבע בהצעה שאושרה כי ההוצאות שאינן ביטחוניות יישארו כמעט ללא שינוי ב-2024, ויגדלו ב-1% ב-2025. החוק כולל כמה סעיפים שעוררו התנגדות באגף השמאלי של המפלגה הדמוקרטית, בהם העלאת הרף לקבלת סיוע במזון במטרה להגדיל את התמריץ לצאת לשוק העבודה. כמו כן החוק מבטל כספים בהיקף של 28 מיליארד דולר שהיו חלק מחבילת הסיוע לנפגעי הקורונה.