בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה השבוע למחוק חוב ארנונה על נכס בתל אביב שהגיע לסך 100 אלף שקל לעירייה. ההחלטה ניתנה במסגרת עתירה בעניין חוב שהצטבר מהשנים 2006-2008 על נכס בתל אביב, בין השאר משום שנקבע שהעירייה לא ביצעה פעולות אקטיביות לגבייה במשך תקופה ארוכה.
הנכס היה בבעלות אדם שנפטר מאז ובאותה תקופה היה בן 84 והתגורר בגרמניה. במשך שנים קיבל המנוח באמצעות בא כוחו דאז בישראל פטור מהעירייה בגין נכס שאינו ראוי לשימוש. המנוח נפטר בשנת 2015 ובנו שירש את הנכס טען באמצעות עורכי הדין יובל עציוני ואלדד פסי כי לא הייתה לו כל ידיעה אודות חוב הארנונה עד שנת 2020.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בין השאר נטען כי העירייה לא שלחה הודעות במועד אודות החוב והסתפקה בהודעות על הנכס, ובנוסף נטען כי בכל מקרה לא ייתכן לחייב את בעל הנכס שהיה אז בן 84 ומתגורר בחו"ל בארנונה שעה שפולשים השתלטו על נכסו. מנגד טענה העירייה כי היורש פועל בחוסר תום לב וכי הוא מבקש להגן על ירושתו תוך התנערות מחובות העזבון.
השופט אליהו בכר קבע בפסק דינו כי "העירייה לא ביצעה פעולות ממשיות לגבייה במשך שמונה שנים לפחות עד שנת 2016, וגם לאחר מכן מסוף שנת 2017 ועד אמצע שנת 2020, במשך כשנתיים וחצי מאז היוודע לה מותו של המנוח (הבעלים של הנכס שהתגורר בחו"ל - ל.ד) וזהות היורשים ועד חידוש תיק ההוצאה לפועל לא עשתה כול פעולה לגביית החוב - מצאתי כי יש מקום לפטור את העותר (היורש של בעל הנכס המנוח - ל.ד) מהחוב.
עוד קבע כי "אני סבור שיש לבטל את החוב בשל השיהוי שחל בהליכי הגבייה.... לא מצאתי שמדובר בניסיון ברור לחמוק מתשלום ארנונה כמו במקרים אחרים בהם הנכס צובר חובות במשך שנים והבעלים מתעלם מכך. מעת שהיורשים עידכנו את העירייה בדבר היותם יורשי הנכס עוד בשנת 2017 הייתה לעירייה 'כתובת' להליכי גבייה. על אף האמור, אין מחלוקת כי רק במאי 2020 הובא דבר החוב וקיומו של תיק ההוצל"פ לידיעת היורשים - וגם התנהלות זו מצביעה על שיהוי בהתנהלות העירייה לגביית החוב", נקבע. "העתירה מתקבלת - החוב בגין הנכס על שם המנוח אינו בר גבייה ונמחק מחמת התיישנות ושיהוי. עיריית תל אביב תישא בהוצאות העותר בסך 10 אלף שקל".
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "מדובר בחוב שנצבר בגין נכס מסחרי בעיר, אשר נוהל בידי בא כוחו של בעל הנכס ששהה בחו"ל ונפטר לפני מספר שנים. העירייה תלמד את פסק הדין ותחליט כיצד לפועל".