לאחר שביום חמישי האחרון אישרו בטורקיה כי ניתנה הנחיה לאסור יבוא ויצוא לישראל - בתחום מוצרי הצריכה והמזון הספקים לא צופים שחורות. "יש אלטרנטיבות לטורקיה, אבל המחירים צפויים לעלות, עדיין לא ברור בכמה", אומר אילן שבע, מנכ"ל ובעלי ביכורי שדה, יבואנית ומשווקת הירקות והפירות הגדולה בישראל, שהיא גם יבואנית עגבניות מטורקיה.
שבע: "מ-7 באוקטובר והמכה שחטפה החקלאות בעוטף יש התעוררות גדולה אצל החקלאים. עובדים זרים חוזרים, חקלאים קיבלו פיצוי ומענקים מהמדינה, ואני רואה לפי היקף השתילות החדשות שלא יהיה מחסור בעגבניות. אנחנו כבר חודש לא מייבאים עגבניות מטורקיה. 'ביכורי שדה' נערכת לחקלאות ישראלית עם תוכנית שתילות וגידולים. נקודת האור בחרם היא שמגדלי הירקות הישראלים יחזרו לגדל כי לא יהיה עליהם איום של עגבנייה טורקית זולה".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עודד גורי, מנכ"ל חברת גורי, יבואנית מוצרי טואלטיקה ניקיון ומזון, אומר גם הוא שיש פתרונות. "דיברתי עם ספקים מטורקיה ואף אחד לא באמת יודע מה קורה. אנחנו מייבאים מטורקיה מגבונים, סבונים, שמן זית ועוד. בשבוע הבא היו צריכות לצאת אלינו שתי מכולות של שמן זית טורקי. לא ייגרם לנו נזק בעקבות החרם, כי יהיו פתרונות אחרים. לדוגמה, יבוא ממזרח אירופה, אבל אין ספק שיהיה יקר יותר. הרבה שמן זית מגיע מטורקיה, וכעת נצטרך להביא שמן מספרד שמחירו יקר יותר בכ-20%. זה רק עניין של מחיר".
איך ישפיע החרם על תחום מוצרי החשמל? יורם בדש, מנכ"ל מחסני חשמל: "החרם מטורקיה לא מהותי לנו, כי יש אלטרנטיבות מכל אירופה. אז לא ימכרו מכונות כביסה מטורקיה, אלא מפולין ומסין. לא מדובר במכשירים שאין להם תחליף. ההיצע בישראל בענף החשמל והאלקטרוניקה לבית מגוון מאוד. יש בינתיים מלאים והצרכנים נמצאים אחרי הקניות הגדולות לבית שמאפיינות את חג הפסח. אני לא בטוח שבהכרח החרם יביא לעליית מחיר משמעותית, כי גם היום רוב מוצרי חשמל לא מגיעים מטורקיה".
"זה גול עצמי, הכלכלה שלהם היא שנפגעת מהחרם"
רועי פישר, מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, אמר ל-ynet ו"ממון" כי "מי שנענש מהחרם שהטיל ארדואן על ישראל היא טורקיה, שמצבה הכלכלי בכי רע עם אינפלציה של כמעט 70% ואחוזי אבטלה גבוהים. לוותר על יצוא לישראל בגובה 6.8 מיליארד דולר זה גול עצמי ופגיעה של ארדואן בכלכלת טורקיה ואזרחיה. ישראל היא יעד היצוא העשירי בגודלו של טורקיה".
לדבריו, "הציבור הישראלי מצפה לתשובה שתכאיב לארדואן, אבל הוא כבר ירה לעצמו ברגל. ישראל תסתדר ותמצא חלופות גם אם השילוח יעלה לנו יותר. נגרם נזק ליצוא הישראלי, ואנחנו נרכז מאמצים למצוא חלופות ליצוא - בסך של כ-2 מיליארד דולר לטורקיה".
פישר הוסיף: "האבסורד הוא שברגעים אלו מתקיים בפריז כנס של שרי הכלכלה של מדינות ה־OECD, והנציג הטורקי בנאומו הסביר על מחויבות הטורקים לכללי הארגון וכמה הם מאמינים ומחויבים למסחר על פי הכללים, בו בזמן שארדואן מבצע הפרה חד-משמעית ובוטה, כמעט חסרת תקדים, של הסכמי הסחר של ישראל ושל ארגון הסחר הבינלאומי".
לארגון הסחר הבינלאומי יש כלים לפעול נגד טורקיה בשל הפרת הסכמי הסחר, אולם מדובר בצעדים סבוכים וממושכים שלא בטוח שייתנו לישראל את המענה הדרוש.
מבדיקת ynet, סוגיית מכסי המגן על יבוא מטורקיה, שמעלים כעת תעשיינים בישראל, עשויה להיות בעייתית. לפי חוקי הסחר הבינלאומיים, אם ישראל מטילה מכסי מגן על סחורה מסוימת היא רלוונטית לגבי כל הארצות, ולא רק לטורקיה. לכן, מהלך שכזה עשוי לפגוע בעיקר בישראל.
ישראל מגבשת תגובה כלכלית לחרם
שר החוץ ישראל כץ כינס ביום שישי את "צוות טורקיה" במשרדו כדי לדון בתגובה לחרם. הצוות כולל את מנכ"ל משרד החוץ ובכירים נוספים ממשרד הכלכלה ורשות המיסים.
בין הצעדים המרכזיים שסיכמו הגורמים לקדם: פעולה לצמצום כל קשר כלכלי בין טורקיה לרשות הפלסטינית ולעזה; פנייה לפורומים כלכליים בינלאומיים לבחינת עיצומים נגד טורקיה על הפרת הסכמי הסחר; בניית בנק חלופות רחב, בשיתוף משרד הכלכלה, כדי למצוא בטווח הזמן הקרוב אלטרנטיבות למשק הישראלי בשלל תחומים ומוצרים; סיוע למגזרי יצוא ישראליים שנפגעו.
שר הכלכלה ניר ברקת נפגש בפריז עם מזכ"ל הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD), מתיאס קורמן, והגיש לו תלונה רשמית נגד טורקיה לאור החלטתה החד-צדדית לעצור את הסחר הימי בין המדינות.
נשיא איגוד לשכות המסחר, שחר תורג'מן, ערך היום דיון עם יבואנים ויצואנים ישראלים שעובדים מול הטורקים. "מאות יבואנים מטורקיה נתקעו עם הזמנות בגינן שולמו מקדמות לספקים הטורקים ועם מכולות עומדות בנמל הטורקי", אמר. "מדובר בהפסדים ישירים ועקיפים למגזר העסקי, שעדיין קשה לאמוד אותם, שעלולים לגרור בעקבותיהם מחסור בסחורות ואולי אף עליית מחירים בשוק המקומי. על משרדי הממשלה לייצר פתרונות ולסייע מיד למאות היבואנים במשבר הסחר עם טורקיה".
תורג'מן פנה לשר האוצר סמוטריץ' ולמנהל רשות המיסים שי אהרנוביץ, בדרישה להקמת חדר מצב בינמשרדי לטיפול במצוקת מאות יבואנים ויצואנים ואיתור נתיבי סחר חלופיים.