ממשלת ישראל אישרה היום (א') את הסכם הקמת צנרת הולכת הגז (פרויקט EAST MED) שנחתם בינואר האחרון בין ישראל קפריסין ויוון. מדובר בפרויקט שאפתני לייצא גז מישראל וקפריסין ללקוחות באירופה, כאשר נקודת הכניסה הסופית ליבשת אמורה להיות איטליה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
האישור היום הוא טכני בעיקרו וזאת לאחר שאף משרד לא הביע התנגדות למיזם. מועד ההשקה שלו הוא ל-2025/2026, וזאת בהנחה שמחירי הגז בעתיד יהיו טובים יותר מאלו של היום, כלומר שהלקוח הסופי ישלם את עלויות ההקמה, ההולכה, ועדיין יקבל מחיר טוב יותר מרכש גז מספק אירופאי.
נכון להיום, תחת המציאות של קריסת מחירי האנרגיה בעולם, מדובר בחזון שנראה כרחוק מהמציאות, אולם בסביבת משרד האנרגיה טוענים שהעולם לא ישאר לעד תחת משטר קורונה ועם הפקעת הטיסות, הסחר הימי והתעבורה היבשתית, ולכן מחירי האנרגיה צפוים להתאושש.
אורך הצנרת: כאלפיים ק"מ
כך או כך, ועוד לפני מציאת לקוחות, בשלב זה לא בטוח שאיטליה עדיין בתמונה: זו נעדרה מטקס החתימה ובלעדיה הצנרת תתקצר בחצי ותאלץ למצוא לקוחות באזור הבלקן. אורך הצנרת המלא, שהמימון להקמתה טרם הושג יהיה כ-2,000 ק"מ בתוואי שטח מאתגר ועם קיבולת של כ-10 מיליארד מ"ק בשנה, שהם כ-70% מסך הצריכה הנוכחית בישראל.
עלות ההקמה נאמדת בכשישה מיליארד אירו, כאשר בחינת ההיתכנות של הפרויקט מתבצעת ע"י חברת IGI Poseidon SA, ובתמיכת האיחוד האירופי שהגדיר את הפרויקט כחלק מרשימת פרויקטים בעלי עניין משותף (PCI).
לטענת משרד האנרגיה, הבחינה המקדימה (Pre-FEED) של הפרויקט הראתה כי הוא בעל היתכנות טכנית, כלכלית ומסחרית. חברת אנרג'יאן כבר חתמה על מזכר הבנות לשריין לה 20% מקיבולת ההולכה בצנרת לצרכים עתידיים.