עובדים יומיים ושעתיים יקבלו תשלום של 250% על עבודה בחגים. כך קובע פסק דין תקדימי שקיבל בשבוע שעבר בית הדין הארצי לעבודה. הסכום יורכב מ-150% שכר ו-100% דמי חגים. עד היום קיבלו העובדים תשלום של 250% רק במקרים חריגים שבהם הצליחו להוכיח בביה"ד לעבודה שחייבו אותם לעבוד בחגים. מעכשיו עצם השיבוץ בסידור העבודה יספיק להוכיח "כורח" לעבוד.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
פסק הדין ניתן בערעור הדדי בתביעה שהגיש העובד אלכסנדר מוסקלנקו, שאותו ייצג עו"ד יעקב שניטמן, נגד אגודת אילן - איגוד ישראלי לילדים נפגעים. עובדים חודשיים מקבלים תשלום אוטומטי עבור ימי חג. עובדים יומיים ושעתיים אמורים לקבל פיצוי בדמות דמי חגים השווים ל-100% יום עבודה. אבל עד פסק הדין, אם הם עבדו בחג, הם קיבלו 150%. כתוצאה מכך, התוספת עבור העבודה בחג היתה 50% בלבד. על פי נתוני הלמ"ס, בישראל יותר מ-700 אלף עובדים שאינם חודשיים ולכן פסק הדין יחול עליהם.
"חשוב להדגיש", כתבה נשיאת בית הדין הארצי לעבודה ורדה וירט-לבנה, "כי העסקה מכוח כורח היא גם במצב שבו שיבוץ עובדים נעשה באמצעות סידור עבודה שקבע המעסיק, וזאת גם אם העובדים מתבקשים לשלוח מראש את העדפותיהם. בסופו של יום, גם סידור עבודה שכזה, הוא סידור שבו המעסיק הוא זה שקובע, ועל כן נראה בכך 'כורח' לצורך הזכאות לדמי חגים".
לדברי, וירט-ליבנה "פרשנות לפיה מי שעבד בחג יזכה רק לגמול בשיעור של 150% ולא לדמי חגים, תיצור מצב לפיו מתבטל התמריץ השלילי להעסיק עובדים בחג". עוד כתבה ש"תוצאה אבסורדית שתיגרם כתוצאה מפרשנות זו היא, כי מי שעובד בחג השיא רווח כתוצאה מעבודתו של 50% בלבד משכרו הרגיל".
לדיון העקרוני הצטרפו נשיאות הארגונים העסקיים וההסתדרות. עמדת הנשיאות היתה נגד תשלום דמי חגים למי שעובד בחג, ואילו ההסתדרות צידדה בתשלום של 250%.
עו"ד שניטמן מסר כי "מדובר בתקדים מהפכני אשר משנה לטובה את זכויות עובדים. אם לא הוכח על ידי המעסיק שהייתה בחירה מוחלטת של עובד לעבוד בחג, ישלם לעובד פיצוי בגובה 250% בגין עבודה בחג".