מחלקת ני"ע בפרקליטות הגישה היום לבית המשפט המחוזי בת"א כתבי אישום נגד בעל השליטה לשעבר בבזק, שאול אלוביץ', ובכירים לשעבר בקבוצה - בהם בנו, אור אלוביץ' (ששימש דירקטור), סמנכ"ל הפיתוח העסקי לשעבר עמיקם שורר, ומי שהייתה מזכירת החברה - לינור יוכלמן; ונגד מנכ"ל yes לשעבר, רון אילון, וסמנכ"ל הכספים לשעבר של החברה, מיקי ניימן.
>> לכתב האישום לחצו כאן
הם מואשמים בעבירות של קבלת דבר בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים וני"ע, בהן עבירות דיווח חמורות. תיק החקירה נגד מנכ"לית בזק לשעבר סטלה הנדלר הסתיים בהסדר מותנה, לפיו היא תודה בהכללת פרט מטעה בתשקיף - ותשלם קנס של 400 אלף שקל ותורחק מתפקידים בחברות ציבוריות למשך 9 חודשים; התיק נגד היועץ האסטרטגי אלי קמיר נסגר.
כתבי האישום נוגעים לשתי פרשות שחקרה מחלקת החקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות; בפרשה השלישית שנחקרה יחד עם המשטרה (תיק 4000) הוגש בינואר כתב אישום על עבירות שוחד נגד ראש הממשלה ושר התקשורת לשעבר, בנימין נתניהו, שאול אלוביץ' ואשתו איריס.
פרשת בזק הראשונה שבגינה הוגשו כתבי אישום נוגעת להוצאה במרמה של 110 מיליון שקל, מתוך 170 מיליון שקל אפשריים, מקופת החברה, כתמורה נוספת לאלוביץ' על מכירת מניותיו ב-yes לבזק בעסקת בעלי עניין משנת 2015; אותה עסקה שבתיק 4000 נטען שנתניהו זירז את חתימתו עליה בתמורה לשוחד - סיקור מלטף באתר "וואלה".
מתווה העסקה כלל את התמורה הנוספת, עד 170 מיליון שקל, אם החברה הייתה עומדת ביעד תזרים מזומנים חופשי. הפרקליטות סבורה שהראיות שנאספו מוכיחות שבדו"חות בזק הוצגו מצגי שווא, שהתבססו על מניפולציות חשבונאיות שביצעו בכירים בחברה בהנחיית אלוביץ', לפיהן היא עמדה ביעדים.
הפרשה השנייה עוסקת במרמה של אלוביץ' ומקורביו מול הוועדות הבלתי תלויות שהקימה בזק כדי לאשר עסקאות בעלי עניין שבהן רצה. זאת תוך הדלפה של מידע עסקי רגיש לצד השני בעסקאות - חברות פרטיות בשליטתו. מדובר גם כאן בעסקת בזק-yes וכן בעסקת חלל תקשורת-yes שהיו שוות לאלוביץ' כשני מיליארד שקל בסך הכל.
מאז נפתחה החקירה ביוני 2017 מלווה את החקירה צוות פרקליטים ממחלקת ני"ע בפרקליטות, שבראשה עומדת עו"ד יהודית תירוש-גרוס, המשמשת גם כתובעת בתיק 4000.
כאמור, כתבי האישום בשתי פרשות בזק, קשורים קשר ישיר גם לתיק 4000. לאחר מינויו של שלמה פילבר, עד המדינה בתיק 4000, למנכ"ל משרד התקשורת, נטען בכתבי החשדות כי "נרקמה בינו לבין אלי קמיר, יועץ לבזק לשעבר, והנדלר, מנכ"לית בזק לשעבר, מערכת יחסים פסולה, חשאית וחריגה, שנסבה על ענייניה הרגולטוריים של בזק".
במסגרת מערכת היחסים העביר פילבר לקמיר והנדלר, וכן לאלוביץ' וגורמים נוספים בבזק, מסמכים פנימיים של משרד התקשורת, טיוטות מסמכים רשמיים בטרם פרסומם, וחומרים נוספים. קמיר והנדלר אף העבירו לפילבר הערות למסמכים אלה וכן הנחיות לגבי אופן פעולתו במשרד התקשורת בקשר לנושאים הנוגעים לקבוצת בזק ועסקיו של אלוביץ'.
לקמיר והנדלר יוחסה בשימוש עבירה של מרמה והפרת אמונים, ולהנדלר גם עבירת שיבוש מהלכי משפט, בגין מחיקת הודעות מהנייד. כאמור לאחר השימוע הוחלט לחתום עם הנדלר על הסדר מותנה לסיום ההליכים, והתיק נגד קמיר נסגר.
פרקליטו של שאול אלוביץ', עו"ד ז'ק חן, מסר: "קיבלנו את הודעת הפרקליטות על הגשת כתב אישום נגד שאול אלוביץ׳ בתיק ניירות הערך. הגשת כתב האישום בזמן שבו מתנהל במקביל המשפט בבית המשפט המחוזי בירושלים שגם בו הודיעה הפרקליטות שתתחיל דווקא בפרשת 4000 הנוגעת לאלוביץ' משקפת את היחס הקשה לו זוכה מר אלוביץ'. לא מזמן נחשפו גם מהלכי החקירה הבלתי אנושיים שנעשו לו במהלך החקירה, ביניהם שליחת בנו לשכנעו להפוך לעד מדינה. מר אלוביץ' ימשיך להיאבק על חפותו מתוך ביטחון בצדקתו ובכך שהצדק יעשה על ידי בית המשפט".
כתב האישום הוגש על ידי עוה"ד אמיר טבנקין, ניצן וולקן וסתיו גינת ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה. התיק נחקר על ידי מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך.
פרשת 4000: נסגרה החקירה נגד איתן צפריר, עדי קהאן ושרון פליישר
במקביל הודיעה הפרקליטות כי בפרשת 4000 הוחלט על סגירת התיק בעניינם של זאב רובינשטיין וכאמור יועץ התקשורת קמיר, לאחר שנשקלה העמדתם לדין אך טענות השימוע בעניינם התקבלו. כן הוחלט על סגירת תיק החקירה בעניינם של איתן צפריר, לשעבר ראש מטה משרד התקשורת; עדי קהאן, שהייתה עוזרת מנכ"ל משרד התקשורת; שרון פליישר, שהיתה סמנכ"ל רגולציה בחברת בזק; אורן ברגמן, מנהל חטיבת הכספים של yes; ואור אלוביץ' ועמיקם שורר (כאמור, נגד השניים הוגש כתב אישום בפרשת בזק).
שימוע לידיעות אחרונות בתיק 2000
במקביל הודיעה הפרקליטות לחברת ידיעות אחרונות, כי היועץ המשפטי לממשלה שוקל העמדתה לדין בגין חשדות בפרשת 2000. ידיעות אחרונות חשודה בעבירות של הצעת שוחד מכוח פעולותיו ומחשבתו הפלילית של נוני מוזס, שהיה נושא משרה בתאגיד. מוזס מואשם בכך שהציע שוחד לראש הממשלה נתניהו בדמות שינוי הסיקור בעיתון ידיעות אחרונות ובאתר ynet, בתמורה לצעדי חקיקה שתטיל מגבלות על העיתון המתחרה העיקרי, ישראל היום.
מסביבת רה״מ נמסר בתגובה להודעת היועמ"ש: "מנדלבליט הבין שתיק 4000 גוסס ומנסה לבצע בו החייאה מלאכותית באמצעות בלוף מגוחך. ברור לכולם שמנדלבליט לא מתכוון להעמיד את התאגידים לדין ושהסיבה היחידה להודעתו היא ניסיון להסיט את תשומת הלב מכך שהוא פועל באכיפה בררנית נגד ראש הממשלה".