כמו בחיים, גם בעיצוב, ניגודים נמשכים זה לזה. לבחירת הגוון של הפרקט תהיה השפעה לא רק על המראה, אלא גם על ההרגשה שתתקבל בזמן השהות באותו החדר.
לא מבינים מספיק בעיצוב ועדיין לא רוצים לטעות בבחירה? הנה כמה כללי אצבע.
חפשו את ההבדלים
מאוד מומלץ להקפיד על הבדל בין הגוון של הפרקט לבין צבעי הקירות והריהוט בשאר חלל החדר. בכך, תיצרו עומק, עניין ותחושה הרבה יותר מעוצבת. גם אם אתם טיפוסים מונוכרומטיים, הישארו על אותה פלטת גוונים, אבל שחקו עם רמת הכהות שלהם.
ספה לבנה תבלוט הרבה יותר על פרקט חום כהה, והניגוד יתקבל בצורה מעניינת יותר. ולהיפך, ספה בגוון חום כהה לצד פרקט בגוון חום כהה, יעניקו תחושה כבדה ומחניקה בחלל. אמנם ניתן 'לשבור' את הכהות עם שטיח בהיר, אך לא בהכרח תרצו להשתמש בשטיח לאורך זמן.
גם בחדרי שינה, שימו לב לניגוד שבין גוון הריהוט והטקסטיל (מצעים ווילונות), לבין גוון הפרקט. גם אם שטח הפרקט הנגלה לעין הוא קטן יחסית, הרי שבחלל עם קירות וריהוט כהה, נגיעות של לוחות פרקט בהירות יעשו את כל ההבדל.
ריהוט כהה לצד פרקט בהיר, משתלבים בצורה טובה, כל עוד הם מאותה משפחת גוונים.
שימו לב, שנהוג לבחור בגוון שבהיר או כהה יותר בשתי דרגות צבע, משאר הרהיטים שבאותו החלל.
ומה לגבי סגנון העיצוב? ובכן, מסתבר שגם כאן יש לרוב משפחות צבעים שיתאימו יותר ופחות. "סגנון כפרי, למשל, ילך טוב עם גוונים חומים ולסגנון מודרני-היי טקיסטי עדיף פרקט בגוונים אפורים", אומר מנשה להב, מנהל תחום פרקטים בחברת אלוני.
התייחסו גם אל התקרה והקירות
בבחירת הגוון יש לתת את הדעת לא רק על גודל החלל והצורה שלו, אלא גם לגוונים שאתם מתכננים לצבוע איתם את הקירות ואת התקרה.
לאחרונה, חלה התעוררות בגיוון גם של התקרה, והקיר "החמישי" בחדר, מתחיל לקבל התייחסות ברמה עיצובית.
איזה אפקט יעניק צבע הפרקט?
האפקט של חדר עם רצפה כהה וקירות ותקרה בגוונים בהירים, יעניקו מראה של חדר גדול ומרווח. אך חדר מרווח יותר, יתקבל אם גם הפרקט יהיה בהיר. ואולם, במקרה כזה, התחושה יכולה להיות מעט קרה, ולכן בכל זאת כדאי להעדיף גוון ביניים (אם אתם לא אוהבים פרקט בגוון כהה).
אם כל החדר כהה, כלומר הפרקט, הקירות והתקרה, החדר ירגיש סגור ומחניק וכל פינות החדר יאבדו את הצורה שלהן.
אם תשאירו רק קיר אחד בחדר בגוון בהיר, תיצרו אפקט של מעין מנהרה.
אם תשאירו רק את התקרה בהירה, תתקבל תחושה של מרתף.
אם גם הרצפה וגם התקרה יהיו בגוון כהה, החדר יראה נמוך יותר, אך גם רחב יותר.
בכדי לתת אשליה של גובה, תוכלו לצבוע את כל הקירות בגוון כהה, לבחור גוון ביניים לרצפה, ולהשאיר את התקרה בהירה. בכך החלל יראה צר, עמוק וגבוה יותר.
התייחסו אל גודל החלל
בגלל החזר האור, הרי שגוונים בהירים יותר מעניקים תחושה מרווחת ומאווררת יותר. לכן, אם החלל שלכם קטן במיוחד, העדיפו פרקט ממשפחת הגוונים הבהירים יותר.
כמו כן, שימו לב לכיוון הנחת לוחות הפרקט. הדבר יכול לגרום לחדר להיראות ארוך יותר או צר יותר, בהתאם לכיוון הלוחות.
לרוב, נהוג להתקין את לוחות הפרקט לאורך מקור כיוון האור ופתח הדלת. כלומר, כשפותחים את הדלת, רואים קווים אורך, ולא קווי רוחב. הדבר מייצר תחושת המשכיות ואשליה של גודל. כמובן, שהדבר תלוי בצורת החדר, ולא מדובר בכלל שנכון תמיד.
פוגות: עם או בלי?
גם אם אתם מתקינים פרקט למינציה (הסוג הזול ביותר), הרי שפרקט שמסומנות עליו פוגות (בדומה לפוגות שבין אריחים רגילים), יראה טבעי יותר, וידמה בכך טוב יותר את המראה של לוחות פרקט אמיתיים.
ואולם, אם הפרקט מותקן בחלל קטן יחסית, כמו חדר שינה שאינו גדול במיוחד, הרי שהאפקט של הפוגות לא יהיה גדול במיוחד, זאת משום שרוב החדר ממילא יהיה מכוסה בארונות, במיטה ובשידות.
פאנלים: הטרנד הוא פולימרים
פאנל פולימרי הוא פאנל סינתטי, שמגיע לרוב בצבע לבן. בעבר, נהוג היה לשים פאנלים מאותו החומר של לוחות הפרקט, אך כיום זה נחשב למראה מאוד מיושן.
כיצד מתאימים את גוון הפאנל לקיר?
אם הקיר לבן והפאנלים לבנים, המראה שמתקבל הוא של פרקט ללא מסגרת, שכן הרצפה תהיה בגוון של לוחות העץ.
אם הקיר צבעוני, יש לכם שתי אופציות: ראשית, תוכלו להשאיר את הפרקט הפולימרי בלבן, גם אם הקיר צבוע בגוון כהה יותר. זה עדיין יראה מעוצב ואופנתי.
אפשרות נוספת, היא לשמור את המספר הסידורי של גוון הקיר (תמיד מוטב לשמור גם גלון צבע אצלכם, לצורכי תיקונים), ולבקש צביעה של הפאנל הפולימרי, בצבע הקיר, לפני התקנתו.
עוד כתבות בנושא:
דירת קבלן? בקשו מראש הכנה לפרקט
במסגרת שינויי הדיירים, נהוג לבקש מהקבלן כבר בשלב ההתקשרות לדאוג להכנה לפרקטים, בחדרי השינה או בכלל הבית. במצב כזה, נהוג להנמיך את הרצפה בגובה של כ-1 עד 1.5 ס"מ, בכדי שגובה הרצפה יהיה אחיד בכלל החדרים בבית. אם אתם ממילא מתכננים להתקין פרקט בכל החדרים, הרי שיש לדאוג להנמכה של הריצוף בבית, מראש.
ומה לגבי פאנלים? בקשו מהקבלן לא להתקין פאנלים, שכן ממילא תצטרכו לפרק אותם, דבר שרק יגרור בלגאן ולכלוך בבית, ויכול גם לגרום לנזק מיותרת לתשתיות שבקיר.
ומה עושים במקרה שהקבלן לא מסכים לכך, או שרוכשים דירה בשלב מתקדם של הפרויקט?
להב: "במידה והקבלן מחייב פאנל אבן, או דורש סכום לא ריאלי עבור שינוי זה, יש פתרון. קיים פאנל מכסה אשר מותקן על גבי פאנל האבן. הדבר מונע את הצורך לעקור את פאנל האבן, חוסך זמן, עבודה, אנרגיה, כסף, ולכלוך. זהו פתרון מהיר ואסתטי."
ומה עושים אם יש בעיה של הפרשי גובה עם הדלתות והמשקופים?
להב: "במקרה כזה לא חייבים להחליף את המשקופים או את הדלתות, וניתן לקצר אותם".