בית המשפט למשפחה בחיפה הורה לאחרונה לבטל צוואה שאושרה לפני שש שנים מאחר שחתימות המנוח עליה זויפו. בכך קיבלה השופטת הילה גורביץ עובדיה את בקשת האחים שלו, ודחתה את עמדת המדינה שלפיה הצו לקיום הצוואה ניתן כדין.
שני התובעים בתיק הם אחיו של המנוח והנתבעת היא אחותם. יש להם אחות נוספת שלא לקחה חלק בהליך, ואח שהלך לעולמו. באוגוסט 2018 נתן רשם הירושה צו לקיום צוואת האב המורישה הכול לאחות. חודש לאחר מכן נתן בית הדין הכנסייתי צו ירושה אחר המחלק את עיזבונו שווה בשווה בין ארבעת האחים, אלא שהוא בוטל על רקע התנגדות הזוכה בנוגע לסמכות בית הדין לדון בירושה.
בבקשה לביטול צו הקיום שהגישו טענו האחים – בגיבוי חוות דעת גרפולוגית מטעמם - שחתימת המנוח על צוואתו זויפה. האחים סיפרו כי הוא הצהיר במהלך חייו שהוא מסרב לערוך צוואה, דבר שמחזק את המסקנה שהצוואה שהוגשה אינה חתומה על ידו.
מנגד טענה האחות הזוכה שחתימות המנוח על הצוואה אותנטיות, וממילא יש להותיר את צו קיום הצוואה על כנו. גם היא צירפה לטיעוניה חוות דעת מקצועית התומכת בעמדתה. ב"כ היועצת המשפטית לממשלה צידד בעמדת הזוכה שלפיה צו הקיום ניתן כדין.
אבל השופטת גורביץ עובדיה דחתה את עמדת האחות והמדינה. לדבריה, יש להעדיף את חוות הדעת הגרפולוגית מטעם האחים שכן היא מסתמכת על השוואת חתימות של המנוח בעברית – השפה שבה נחתמה הצוואה – בעוד שחוות הדעת מטעם האחות בוססה על השוואת חתימות של המנוח באנגלית.
קושי נוסף בחוות הדעת מטעם ההגנה היה שהיא השוותה העתקים צילומיים של החתימות באנגלית, לעומת רוב החתימות בעברית שהיו חתימות מקור. בעקבות זאת עלתה השאלה מדוע הגרפולוגית מטעם האחות בחרה להשוות דווקא לחתימות באיכות ירודה ובשפה שאינה תואמת לצוואה.
נימוק נוסף שהעלתה השופטת לדחייה היה שגם לפי חוות הדעת מטעם האחות, קיימת סבירות בינונית בלבד לכך שהחתימות על הצוואה שייכות למנוח. לעומת זאת, גרפולוגית התובעים קבעה כי השונות בין חתימות הצוואה לבין חתימות ההשוואה היא מובהקת. בפסק הדין צוין ש"גם בעין לא מקצועית ניכר הבדל מהותי בין חתימות הצוואה ובין חתימות ההשוואה".
השופטת הוסיפה שגם מעבר לחוות הדעת קיים קושי ניכר לאמץ את גרסת האחות הזוכה, שכן שנפלו בעדותה סתירות מהותיות. כך, לשאלה הפשוטה מיהו הגורם שמסר לה את הצוואה סיפקה שתי תשובות שונות – האחת, אחיה המנוח; השנייה, הנוטריון שערך את הצוואה.
לפיכך השופטת קיבלה את טענת הזיוף והורתה על ביטול צו קיום הצוואה. נוכח טענה שהעלו הצדדים לקיומה של צוואה אחרת שהותיר המנוח, אשר קוימה בארה"ב, היא הורתה להם לעדכן את רשם הירושה על קיומה לאלתר, ולהודיע עליה בכל הליך רלוונטי. האחות חויבה לשלם לאחיה הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 16,500 שקל, וכן את שכר טרחת המומחית מטעמם.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• ב"כ התובעים: עו"ד עודה רידא
• ב"כ הנתבעת: עו"ד יואב סלומון
• ב"כ היועמ"ש: לא צוין
• עו"ד משה בן דוד עוסק בירושות וצוואות
• הכותב לא ייצג בתיק
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין