האם רשויות מקומיות שאינן איתנות פיננסית יכולות לעמוד במשבר הקורונה ולהעניק שירותים לתושבים? במשרד הפנים עוקבים בדאגה אחר מצבן הכספי של הרשויות, ובמכתב ששיגר היום (ב') מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן לבכירי האוצר, מבקש כהן להעביר לרשויות המקומיות תקציבים מעוכבים שאמורים להגיע לרשויות ממשרדי ממשלה שונים ומעוכבים מסיבות שונות.
"בעת חירום, נדרשות הרשויות המקומיות להמשיך ולספק שירותים חיוניים לכלל תושבי ישראל". כך כתב כהן למנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, הממונה על התקציבים שאול מרידור והחשב הכללי רוני חזקיהו. "ככל שיעמיק המשבר הנוכחי, כך תפקידן של הרשויות המקומיות יתרחב הרבה מעבר לשירותים החיוניים הדרושים בעת שגרה. שמירה על הרציפות התפקודית של הרשויות המקומיות היא הכרחית לשם ניהול שגרת החיים לה נדרשים האזרחים ומשכך למאמצי מיגור המגיפה. לכן אבקש מכם לפעול במהרה על מנת לשחרר את התקציבים הללו".
מאותן סיבות במשרד הפנים מודאגים מההודעות שהפיצו בימים האחרונים מספר רשויות מקומיות כמו למשל עיריית תל אביב, כי החליטו לדחות את גביית תשלומי הארנונה מבעלי עסקים בעיר עד חודש מאי, וזאת במטרה להקל על העסקים המתרוקנים מאז פרץ משבר הקורונה. מהלך זה אמנם בוצע על דעת הרשויות המקומיות עצמן ובניגוד לדין, אך אתמול (א') אישר לבסוף משרד הפנים את הדחייה.
יחד עם זאת, הודיעו חלק מראשי רשויות על שורה נוספת של מהלכים שלא אושרו על ידי משרד הפנים כמו מתן הנחות בארנונה לעסקים. על פי חוות דעת של היועץ המשפטי של משרד הפנים עו"ד יהודה זמרת, להודעות אלה אין כל תוקף. מצבם של העסקים אמנם הולך ומדרדר, כאשר רבים מהם נסגרו, עובדים הוצאו לחופשה ללא תשלום או פוטרו, אך בסופו של יום, סבורים במשרד הפנים, על הרשויות המקומיות להיערך לשמור על קופתן, שכן צפויות להן בהמשך הוצאות שאינן ידועות בשל משבר הקורונה.
במכתב ששיגר אתמול (א') כהן לראשי הרשויות המקומיות, הזהיר כי "לאור פניות של רשויות מקומיות שהתקבלו במשרד הפנים בנוגע למתן הנחות ופטורים מארנונה, היטלים ואגרות במצב הנובע מהתפשטות נגיף הקורונה והנחיות משרד הבריאות בנושא, הריני להבהיר למושכלת היסוד לפיה אין לתת כל הנחה ופטור מתשלומי הארנונה, ההיטלים והאגרות, אלא בהתאם להסמכה מפורשת בחקיקה למתן הנחה או פטור ובכפוף לאישורים הנדרשים לכך לפי כל דין". כתב כהן "למותר לציין כי מתן הנחה או פטור שלא בהתאם להסמכה מפורשת בחקיקה או בהעדר האישורים הנדרשים היא פעולה המנוגדת לחוק".
במקביל, בהמשך לישיבה שהתקיימה אתמול במשרד הפנים, בהשתתפות שר הפנים אריה דרעי, ונציגי השלטון המקומי, הוחלט כי מלבד אישור דחיית הארנונה עד חודש מאי, פנה שר הפנים למשרד האוצר בדרישה לפטור את העסקים מתשלום ריבית פיגורים בדין דחיית התשלום. במקביל העביר דרעי דרישה ממשרד האוצר לבחון סיוע לרשויות מוחלשות ולהעביר מענקי איזון בסך 150 מיליון שקל לרשויות מקומיות שממתינות למענקים אלה. על פי הערכות הגורמים המקצועיים במשרד הפנים הרשויות המקומיות צפויות להידרש במהלך השנה הקרובה להוצאות שטרם נלקחו בחשבון בתקציב בשל השלכות נגיף הקורונה.
לדברי עו"ד מוטי איצקוביץ ממשרד כץ גבע איצקוביץ (KGI) המתמחה במיסוי מוניציפלי, "אמנם משרד הפנים אישר חלקית דחיית תשלומים קלה, אבל עסק שיעמוד כעת סגור למשך חודש-חודשיים לא יכול להסתמך על זה. החוק מאפשר הגשת השגות לרשות המקומית ובמציאות החדשה המתהווה כאן, יש לעשות שימוש בכלים המצויים בחוק בכדי להגן את בעלי העסקים מפני חובות הארנונה והליכי הגביה, אשר יבואו בעקבותיהם. צריך לזכור שהחוק מאפשר לבעלי עסקים להגיש השגות המתבססות על הוראות החוק", ובהחלט כדאי להם להזדרז לעשות זאת".